Νέες απολύσεις στη «Μακεδονία»: Σε προειδοποιητικές απολύσεις 4 δημοσιογράφων που αρνήθηκαν να υπογράψουν νέες τριετείς ατομικές συμβάσεις προχώρησε αυθαίρετα και εκδικητικά η επιχείρηση του Ι. Ρήγα «Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική» (που εκπροσωπείται από τη δικηγόρο Β. Σουλοπούλου) και που εκδίδει την εφημερίδα «Μακεδονία». Σημειώνεται ότι έχουν προηγηθεί άλλες 13 απολύσεις για τον ίδιο λόγο. Κι όλα αυτά παρότι η εταιρεία επιδοτήθηκε με κρατική χρηματοδότηση ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, την οποία ενέκρινε εν μέσω μνημονίου η προηγούμενη κυβέρνηση.
Χρήματα που προορίζονταν για να καταβάλει τα οφειλόμενα σε Δημόσιο, ταμεία και εργαζόμενους αλλά τα αρπακτικά της εταιρείας αντί για αυτό έθεσαν σε κίνηση τη διαδικασία ένταξης της επιχείρησης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα! Την ίδια ώρα η εταιρεία έθετε σε λειτουργία κοινοπραξίες μονοπωλιακού χαρακτήρα με το έτερο εκδοτικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, των Μπακατσέλου, Ψυχάρη και Μπόμπολα, που εκδίδει τον «Αγγελιοφόρο».
Αφού πρώτα εξανάγκασε τους εναπομείναντες εργαζόμενους να συγκατατεθούν στην ένταξη στο άρθρο 99, καθώς και να ζητήσουν το ίδιο και από το ασφαλιστικό τους ταμείο, τον ΕΔΟΕΑΠ, απαίτησε στη συνέχεια την υπογραφή νέων τριετών ατομικών συμβάσεων.
Οι αλλαγές σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Ο νέος νόμος του υπουργείου Παιδείας καταργεί μια σειρά αντιδραστικών, αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων που επιβλήθηκαν στη δημόσια παιδεία από το 2010-2011 αρχής γενομένης με το νόμο Διαμαντοπούλου και ικανοποιεί κάποια κεντρικά αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος των τελευταίων χρόνων. Αυτό είναι μια δικαίωση που έρχεται μέσα από τους αγώνες χιλιάδων εκπαιδευτικών (και όχι μόνο) για τη δημόσια εκπαίδευση. Γι’ αυτόν το λόγο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τα δεξιά και μπαίνει στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, και μάλιστα διά στόματος Σαμαρά.
Τα σημεία του εκείνα που αποτελούν σημεία αντιπαράθεσης είναι αυτά που ικανοποιούν αιτήματα εκπαιδευτικών και νεολαίων και αφορούν:
• την επαναλειτουργία στα ΕΠΑΛ των ειδικοτήτων της ΤΕΕ που καταργήθηκαν και κατ’ επέκταση την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων εκπαιδευτικών σε αυτά
• την κατάργηση του αυταρχικού πλαισίου για την αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση των εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων
• την κατάργηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πρότυπων-ελίτ σχολείων αριστείας
• την κατάργηση της συνέντευξης για την επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης και την ψηφοφορία από το σύλλογο διδασκόντων
• την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων-λαιμητόμο για τους μαθητές του λυκείου
• τον έλεγχο σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια για προγράμματα και συμβάσεις εκπαιδευτικών
• την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τις καταλήψεις
Όμως ο νόμος, κατ’ αρχάς, δεν αναφέρει κουβέντα για δύο βασικά ζητήματα που αφορούν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση: για τις προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών που θα καλύψουν τα χιλιάδες κενά στα σχολεία, καθώς και για τα οικονομικά θέματα (ξεπάγωμα μισθολογίου, αυξήσεις μισθών, αναπλήρωση απωλειών, 13ος-14ος μισθός, επαναφορά ωραρίου, αριθμός μαθητών ανά τμήμα).
Το νομοσχέδιο, επιπλέον, αφήνει κάποια σημεία θολά. Ενώ καταργείται η αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας καθώς και το Προεδρικό Διάταγμα 152 που αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, παραμένει στο νόμο ο όρος Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που αποτελεί ένα γενικό πλαίσιο αξιολόγησης του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Η εισηγητική έκθεση του πολυνομοσχεδίου όπου αναφέρεται ότι «η κατάργηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου αξιολόγησης υλοποιεί την προγραμματική δέσμευση του υπουργείου για ένα σύστημα αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου που δεν θα είναι εργαλείο διάκρισης των σχολικών μονάδων ή τιμωρητικό εργαλείο...» προϊδεάζει για έναν «δημοκρατικότερο» τρόπο αξιολόγησης στο μέλλον;
Όσον αφορά στην επιλογή στελεχών, η εκλογή σε ένα ποσοστό του διευθυντή σχολικής μονάδας από το σύλλογο διδασκόντων και η κατάργηση της συνέντευξης είναι μεν ένα από τα πιο θετικά σημεία του νομοσχεδίου, γιατί οδηγεί σε δημοκρατικότερη λειτουργία του σχολείου και ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα, ότι την παιδαγωγική ευθύνη του σχολείου πρέπει να την έχει ένα συλλογικό όργανο στο οποίο ο διευθυντής είναι ένας μεταξύ ίσων. Όμως η γνώμη του συλλόγου προσμετράται σε ένα ποσοστό και συνδυάζεται με την παιδαγωγική και θεωρητική κατάρτιση του υποψηφίου.
Σάσα Χασάπη, εκπαιδευτικός
Το άρθρο δημοσιεύεται ολόκληρο στο Rproject.gr
Συνέδριο ΠΟΕ-ΟΤΑ: Συνδικαλισμός με τραμπουκισμούς!
Από τις 27 ως τις 30 Απρίλη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 43ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Στο συνέδριο η μόνη παράταξη που ανεβάζει το ποσοστό της είναι η ΜΕΤΑ-ΟΤΑ. Η παράταξη ανεβαίνει λόγω της πολιτικής αύρας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της συνεχούς παρουσίας της στους αγώνες του κλάδου τα προηγούμενα τρία χρόνια. Παρ’ όλα αυτά δεν κατορθώνει να εισπράξει όλη την απογοήτευση και την αγανάκτηση των εργαζομένων του κλάδου, καθώς κάποιες από τις πόρτες που άνοιξαν στην παράταξη λόγω ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιήθηκαν λάθος, όπως η υποψηφιότητα με τη ΜΕΤΑ-ΟΤΑ του Ο. Ντριβαλά (προέρχεται από την ΠΑΣΚΕ) –από τους κύριους υπεύθυνους ως μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ που η συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει ακόμη προεδρείο.
Το συνέδριο στιγματίστηκε από την οργανωμένη προσπάθεια της πρώην ΠΑΣΚΕ ΠΟΕ-ΟΤΑ (Μπαλασόπουλος) να μη γίνει καμία πολιτική συζήτηση. Ένα καλοστημένο σχέδιο που μέσα από το μηχανισμό της οδήγησε στην απαράδεκτη εικόνα τού να πέφτουν μπουνιές και κλοτσιές για τις διαδικασίες νομιμοποίησης των συνέδρων, αντί να συζητάει το συνέδριο το ρόλο που μπορεί να παίξουν οι 38.000 τουλάχιστον εργαζόμενοι στους ΟΤΑ που συμμετείχαν στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων. Οι σκηνές αυτές αναδεικνύουν τη σαπίλα στην οποία έχει φέρει μεγάλα τμήματα του συνδικαλιστικού κινήματος η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ αλλά και η αδυναμία της Αριστεράς να έχει ουσιαστικό πολιτικό λόγο και έργο μέσα στα συνδικάτα. Η ανασυγκρότηση των συνδικάτων επείγει.
ΕΛΠΕ: Εργολαβίες του θανάτου
Το τραγικό ατύχημα που συνέβη στα ΕΛΠΕ του Λάτση και που μπορεί τις επόμενες ώρες ή μέρες να οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον τους 2 από τους 3 εργάτες που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ Λατσείου του Θριάσιου Νοσοκομείου (με εγκαύματα 70% και 85% αντίστοιχα) αναδεικνύει για μία ακόμη φορά το ότι οι καπιταλιστές πατάνε επί πτωμάτων για να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Οι επιχειρήσεις δεν διαθέτουν κεφάλαια για λήψη μέτρων ασφαλείας, είναι «κόστος» που βαραίνει την «ανταγωνιστικότητά» τους και μειώνουν συνεχώς το κόστος παραγωγής, ενώ οι εργολάβοι κάνουν πάρτι χρησιμοποιώντας εργαζόμενους χωρίς εκπαίδευση και δικαιώματα. Με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και εργαζόμενους με το κομμάτι. Η εργοδοσία των ΕΛΠΕ έχει την απόλυτη ευθύνη του νέου «εγκλήματος» και οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους οφείλουν να της αποδώσουν ευθύνες. Εφαρμόζοντας τις παραπάνω τακτικές, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες των σωματείων του κλάδου, η εταιρεία ήταν το 2013 στις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες με αυξημένο κύκλο εργασιών 8,9 δισ. ευρώ, και κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014 κατέγραψε την υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία όλων των εποχών! Τα κέρδη ανήλθαν σε 417 εκατ. ευρώ έναντι 178 εκατ. ευρώ το 2013.
Ταυτόχρονα το εργατικό ατύχημα στα ΕΛΠΕ ανέδειξε και την κατάρρευση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια υγεία. Η ΜΕΘ Λατσείου του Θριάσιου Νοσοκομείου χτίστηκε και εξοπλίστηκε για να λειτουργήσει ως μονάδα εγκαυμάτων, η μοναδική ουσιαστικά σε όλη την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, οι ελλείψεις σε προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, είχαν οδηγήσει στο να λειτουργεί ως Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τα τελευταία χρόνια. Η συνέπεια ήταν στο νοσηλευτικό προσωπικό να οφείλονται αμέτρητα ρεπό και ταυτόχρονα να μη χρησιμοποιούνται 2 από τα 8 κρεβάτια της μονάδας.
Η νέα κυβέρνηση, παρά τις προγραμματικές της θέσεις και τις εξαγγελίες του Τσίπρα, δεν είχε κάνει οτιδήποτε για να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις. Η διοίκηση του νοσοκομείου και ο υπουργός Υγείας Κουρουμπλής κάνανε τους κουφούς στα αιτήματα των συνδικάτων. Τώρα, και υπό την πίεση της οικογένειας Λάτση που απαιτεί να ανοίξουν τα κρεβάτια για να νοσηλευτούν κοντά στην έδρα της όλοι οι τραυματίες, δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε προσλήψεις.