Να σωθεί το ΜΤΠΥ: Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας είχε εξαγγείλει για την Πέμπτη 28 Μάη η συντονιστική επιτροπή για τη σωτηρία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), στην οποία συμμετέχουν η ΑΔΕΔΥ, η ΠΕΣΕΚ (Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών), ο σύλλογος εργαζομένων ΜΤΠΥ, η ομοσπονδία υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας και η ΠΟΠΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων). Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε μεταξύ των μελών της συντονιστικής την Τετάρτη 20 Μαΐου στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ και πραγματοποιείται για τη μη κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από τα επικουρικά ταμεία και για τη μη επαναφορά του κοινωνικού πόρου υπέρ του ΜΤΠΥ, που έχει καταργηθεί από την 1η Γενάρη 2015, παρά την περί του αντιθέτου δέσμευση της κυβέρνησης.
Μονιμοποίηση των συμβασιούχων του ΟΑΕΕ τώρα!
Την τρίτη εβδομάδα διήνυε στα τέλη του Μάη η κατάληψη των (πρώην) συμβασιούχων του ΟΑΕΕ στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης του Οργανισμού.
Οι συμβασιούχοι εργάζονταν στον ΟΑΕΕ με συμβάσεις έργου και ασφαλιστικά μέτρα από το 2008 έως τα τέλη του 2013. Έχουν κερδίσει δικαστικές αποφάσεις που υποχρεώνουν τον Οργανισμό στην επαναπρόσληψή τους, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Όμως η προηγούμενη διοίκηση και η μνημονιακή συγκυβέρνηση, με δικονομικά μέσα και ουσιαστικά παράνομες ενέργειες (αφού καταργούν το θεσμό της δικαιοσύνης), δεν εκτελούσαν τις αποφάσεις.
Τώρα όμως, δυστυχώς και η καινούργια διοίκηση ακολουθεί τα χνάρια των προηγούμενων και στρέφεται νομικά κατά δικαστικής απόφασης που δικαίωσε τέσσερις συμβασιούχους! Όμως το εργατικό κίνημα και ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές της 25ης Γενάρη, διεκδικούσαμε το σεβασμό και την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, που δικαιώνουν εργαζόμενους. Και δεν γινόταν κανένας διαχωρισμός ανάμεσα σε πρωτόδικες και τελεσίδικες αποφάσεις.
Η διοίκηση του ΟΑΕΕ, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αγωνιστούν μαζί με την κοινωνία και να καταργήσουν διατάξεις και νόμους που είναι ενάντια σε εργαζόμενους οι οποίοι αγωνίζονται για το αυτονόητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία.
Το θέμα των συμβασιούχων στο Ελληνικό Δημόσιο είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία τα προηγούμενα χρόνια, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη του κόσμου για εργασία, με αντίτιμο την ψήφο τους. Μπορεί να λυθεί μόνο με έναν τρόπο: μονιμοποιώντας όλους τους συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καταργώντας οριστικά στο Δημόσιο τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου πάσης μορφής, και κάνοντας προσλήψεις στο εξής με αξιοκρατία μέσω ΑΣΕΠ.
Μπορούμε να προσάψουμε πολλά στους συμβασιούχους, όπως το γιατί δεν έχει δημιουργηθεί ένα κίνημα συμβασιούχων αυτά τα χρόνια ή το γιατί αποφάσισαν να ενεργοποιηθούν αυτήν τη συγκεκριμένη ώρα. Όμως το θέμα είναι πως υπάρχει ανάγκη για εργασία και δεν μπορούμε να διορθώνουμε μια αδικία δημιουργώντας μία άλλη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, και προεκλογικά και τώρα που συμμετέχει στην κυβέρνηση, αναφέρεται σε μοριοδότηση των συμβασιούχων. Πρέπει όμως να προχωρήσει άμεσα και να αυξηθεί ο αριθμός των προσλήψεων, γιατί οι 300 θέσεις που ανακοινώθηκαν για τα ασφαλιστικά ταμεία συνολικά δεν φτάνουν ούτε για ζήτω!
Η κυβέρνηση οφείλει να αποσυνδέσει το ζήτημα των προσλήψεων από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο περίπου 250.000 εργαζόμενοι. Όπως έλυσε το ζήτημα των απολύσεων των διαθεσίμων αποκαθιστώντας τις αδικίες, το ίδιο πρέπει να κάνει και τώρα. Και η κριτική προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι από τα αριστερά, για να αποκατασταθεί και αυτή η αδικία.
Οι συμβασιούχοι χρειάζεται να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με τη συμπαράσταση των υπόλοιπων εργαζομένων στον ΟΑΕΕ και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Χρήστος Βαγενάς, μέλος ΔΣ ΠΟΠΟΚΠ
Κατάληψη στο Δαφνί ενάντια στον επικίνδυνο διοικητή
Σε κατάληψη στο γραφείο του διοικητή του νοσοκομείου προχωράνε οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ΨΝΑ-Δαφνί. Στόχος τους η εκδίωξη του μνημονιακού διοικητή του νοσοκομείου, Παύλου Θεοδωράκη. Τα έργα και οι ημέρες του διορισμένου από Σαμαρά διοικητή έρχονται πια να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές τους, με αποκορύφωμα το περιστατικό που συνέβη στις 17 Μάη, όταν καθηλωμένος νοσηλευόμενος του νοσοκομείου σκότωσε άλλον καθηλωμένο νοσηλευόμενο.
Τον διόρισαν διοικητή στο ΨΝΑ-Δαφνί για να προχωρήσει στο κλείσιμο του νοσοκομείου εξυπηρετώντας το μνημονιακό σχέδιό τους για τη διάλυση της δημόσιας υγείας. Άλλωστε πριν από το Δαφνί ο Π. Θεοδωράκης είχε φέρει εις πέρας την αποστολή να κλείσει το ψυχιατρικό νοσοκομείο στα Χανιά.
Για το αν θα πρέπει να εκδιωχθεί άμεσα, αρκεί μόνο μια ματιά στην ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δαφνί: «Παρά τις επισημάνσεις του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής και τις γραπτές αναφορές στη Διοίκηση με κοινοποίηση και στην Εισαγγελία για μεταφορά σε ασφαλή χώρο του συγκεκριμένου ασθενή, η Διοίκηση του Νοσοκομείου δεν έκανε καμία ενέργεια. Όπως έχουμε επισημάνει ήδη με ανακοίνωση-καταγγελία του Σωματείου μας στις 17/11/2014- καθιστά υπεύθυνο τον Διοικητή του Νοσοκομείου μας Παύλο Θεοδωράκη για τον κίνδυνο για τις ζωές ασθενών και εργαζομένων λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών».
Οι εργαζόμενοι ζητάνε συνάντηση με τον υπουργό υγείας για να του παραδώσουν τα κλειδιά των γραφείων του διοικητή, καλώντας το υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην αντικατάσταση του Π. Θεοδωράκη. Αν δεν το κάνει, θα το κάνουν οι ίδιοι με την κατάληψη που ξεκίνησαν έχοντας στο πλευρό τους κατοίκους από τις γύρω από το νοσοκομείο περιοχές και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από τη Δυτική Αθήνα.
ΕΛΠΕ: Τεράστια κέρδη, αδίστακτοι εγκληματίες
Ο θάνατος μέσα σε 4 μέρες, από τις 19 ως τις 23 Μάη, των 3 από τους 6 εργάτες των ΕΛΠΕ που είχαν τραυματιστεί σοβαρά ύστερα από έκρηξη στο διυλιστήριο Ασπροπύργου στις 8 Μάη αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι οι καπιταλιστές είναι αδίστακτοι εγκληματίες. Ο Μπάμπης Δευτεραίος, 41 ετών, που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Αττικόν, ο Ραμαντάν Ντελιλάι, 40 ετών, που νοσηλευόταν στο Θριάσιο Νοσοκομείο, και ο Αντώνης Αβράμπου, 27 ετών, που νοσηλευόταν στο «Γ. Γεννηματάς» θυσιάστηκαν από τις πρακτικές που εφαρμόζονταν στα ΕΛΠΕ μετά την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας (μέσω της συγχώνευσης με την ΠΕΤΡΟΛΑ του Λάτση το 2008).
Εργασία με εργολάβους που προσλαμβάνουν ενοικιαζόμενους εργαζόμενους σε 12ωρες και 16ωρες βάρδιες με ελάχιστα διαλείμματα. Οι εργολάβοι ήταν το αποτέλεσμα των περικοπών στις οποίες προχώρησαν οι Λάτσηδες. Αντίστοιχες περικοπές έκαναν και στις δαπάνες για μέτρα ασφαλείας. Στο συγκεκριμένο ατύχημα παρά την πυρκαγιά που προκλήθηκε από την έκρηξη δεν χτύπησε ο συναγερμός πυρκαγιάς και δεν υπήρχε σχέδιο ασφαλούς εξόδου των εργαζομένων σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Κι όλα αυτά ενώ πρόκειται για έναν χρυσοφόρο επιχειρηματικό όμιλο με μεγάλα κέρδη εν μέσω κρίσης το 2013 και το 2014, καθώς κατέχει ηγετική θέση στην εγχώρια εμπορία, μέσω των θυγατρικών του ΕΚΟ και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ (πρώην BP Hellas). Οι δύο εταιρείες δραστηριοποιούνται στην εγχώρια λιανική εμπορία μέσω δικτύου περίπου 1.700 πρατηρίων, καθώς και στις πωλήσεις υγραερίου, βιομηχανικών, αεροπορικών, ναυτιλιακών καυσίμων και λιπαντικών. Έναν όμιλο που δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια και στην Αίγυπτο. Διαθέτει το μοναδικό διυλιστήριο της ΠΓΔΜ στα Σκόπια και μέσω ενός δικτύου 287 πρατηρίων συνολικά, κατέχει σημαντική θέση στην εμπορία καυσίμων σε Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία και Μαυροβούνιο, κατέχει δικαιώματα έρευνας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και το Μαυροβούνιο, ενώ συμμετέχει σε έρευνες στις περιοχές West Obayed και Mesaha της Αιγύπτου. Ο όμιλος διαθέτει το μοναδικό καθετοποιημένο συγκρότημα παραγωγής πετροχημικών στην Ελλάδα. Το μερίδιο της εγχώριας αγοράς υπερβαίνει το 50%, ενώ οι εξαγωγές, κυρίως στην Τουρκία, την Ιταλία και την Ιβηρική χερσόνησο, αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 50%-60% των πωλήσεων. Ταυτόχρονα δραστηριοποιείται στους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αλλά και στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι Λάτσηδες πρέπει να καταδικαστούν σκληρά γι’ αυτό το έγκλημά τους και όχι μόνο δικαστικά αλλά και με την επανακρατικοποίηση των ΕΛΠΕ χωρίς καμιά αποζημίωση στους μετόχους.