Φύλλο Νο 337 (27 Μάη 2015)

Η κρίσιμη στιγμή στις σχέσεις με τους δανειστές και τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» απέχει πλέον ελάχιστες ημέρες: είναι η στιγμή της πληρωμής –ή όχι!– της δόσης προς το ΔΝΤ, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, στις 5 Ιούνη.

Τις τελευταίες ημέρες ένα μπαράζ δημοσιευμάτων του εγχώριου και διεθνούς Τύπου ζητά «εκκαθαρίσεις» στον ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας τη διαγραφή ριζοσπαστικών στελεχών του ως προϋπόθεση για να μπορέσει η κυβέρνηση να υπογράψει τη συμφωνία με τους δανειστές.

Παρά την επιμελημένη αισιοδοξία που αποπνέουν οι δηλώσεις στελεχών της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» και τις διαβεβαιώσεις ότι αυτή θα είναι «έντιμη» και θα σέβεται τις «κόκκινες γραμμές», η πραγματική κατάσταση είναι γνωστή σε όλους: οι δανειστές δεν έχουν καμία διάθεση να σεβαστούν κανενός είδους «κόκκινες γραμμές»! Το σύνολο των απαιτήσεών τους παραπέμπει όχι μόνο στο περιβόητο μέιλ Χαρδούβελη, αλλά πάει και πέρα απ’ αυτό. Το μόνο που συζητούν, είναι να μετατεθεί η διαπραγμάτευση για κάποιες εξ αυτών το φθινόπωρο, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει τώρα μια «μεταβατική» συμφωνία που θα κατοχυρώνει όλες τις θεμελιώδεις απαιτήσεις τους.

Η Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) του ΣΥΡΙΖΑ συνήλθε σε μια από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις της στις 23/5 και 24/5. Ωστόσο, παρά τη γενική αίσθηση ότι βρισκόμαστε λίγες μόνο μέρες πριν από το καθοριστικό σημείο καμπής των εξελίξεων, οι εργασίες χαρακτηρίστηκαν από μια πολιτική υπεκφυγή εκ μέρους της πλειοψηφίας του οργάνου: με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει προσώρας κάποιο τελικό σχέδιο συμφωνίας με τους δανειστές, κατέθεσε κείμενο πολιτικής απόφασης όπου οι «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές περιγράφονται με πολύ γενικό και «εξασθενημένο» τρόπο.

Κόντρα στις συνεδριακές αποφάσεις, τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και παρά τις αντιδράσεις συνδικάτων, κοινωνικών φορέων, κινημάτων πολιτών και του ίδιου του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως προχωρούν κανονικά οι ιδιωτικοποιήσεις του ΟΛΠ και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ΤΕΡΑΣ»:
Στις 10 Ιούνη θα υπάρχει συζήτηση και σχετικό ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο όσον αφορά τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ (TTIP). Εκεί η Κομισιόν θα έχει αντίθετο ένα πανευρωπαϊκό κίνημα. Ένα κίνημα που έχει αναπτυχθεί ραγδαία τον τελευταίο χρόνο και που το είδαμε να εμφανίζεται δυναμικά στις εκδηλώσεις του Απρίλη ενάντια στην 9η σύνοδο για την ΤΤΙΡ (που έγινε στη Νέα Υόρκη). Αυτό το κίνημα έχει ήδη συγκεντρώσει στην Ευρώπη 1.800.000 υπογραφές κατά της συμφωνίας που θεσμοποιεί την ασυδοσία των «αγορών» πάνω στους λαούς, απαιτώντας τη μη κύρωσή της. Το κίνημα αντίστασης και η Αριστερά στην Ελλάδα δεν γίνεται να υποτιμήσουν αυτή την απειλή. Οφείλουν να κινητοποιηθούν άμεσα, διεκδικώντας από την κυβέρνηση να βάλει βέτο στην ΕΕ, αλλά και την καταψήφιση της συμφωνίας, σε περίπτωση που φτάσει στα εθνικά κοινοβούλια, με στόχο να την μπλοκάρουν.

Είναι εντελώς αναμενόμενο οι άνθρωποι να καταφεύγουν σε προλήψεις και δεισιδαιμονίες όταν η υλική πραγματικότητα δεν έχει άλλη προφανή εξήγηση για τα μέτρα των συγκεκριμένων ανθρώπων ή είναι τόσο δυσμενής ώστε η αλλαγή της να φαντάζει ότι απαιτεί (ή πράγματι να απαιτεί) εξώκοσμη παρέμβαση. Οι ίδιες οι θρησκείες δεν είναι τίποτε άλλο παρά οργανωμένες σε σύστημα -και κοινωνικά και ιστορικά προσδιορισμένες- προλήψεις και δεισιδαιμονίες.

Να σωθεί το ΜΤΠΥ: Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας είχε εξαγγείλει για την Πέμπτη 28 Μάη η συντονιστική επιτροπή για τη σωτηρία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), στην οποία συμμετέχουν η ΑΔΕΔΥ, η ΠΕΣΕΚ (Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών), ο σύλλογος εργαζομένων ΜΤΠΥ, η ομοσπονδία υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας και η ΠΟΠΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων). Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε μεταξύ των μελών της συντονιστικής την Τετάρτη 20 Μαΐου στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ και πραγματοποιείται για τη μη κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από τα επικουρικά ταμεία και για τη μη επαναφορά του κοινωνικού πόρου υπέρ του ΜΤΠΥ, που έχει καταργηθεί από την 1η Γενάρη 2015, παρά την περί του αντιθέτου δέσμευση της κυβέρνησης.

Η κατάργηση της ελαστικής εργασίας και των εργολαβιών είναι από τα πιο εμβληματικά σημεία στο πρόγραμμα της πολιτικής και συνδικαλιστικής ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι προσήλθαν μαζικά στις κάλπες και ψήφισαν υπέρ του γάμου μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη χώρα. Η ψήφος υπέρ του γάμου ήταν συντριπριτικά υπέρ στις εργατουπόλεις και εργατογειτονιές, διαλύοντας μύθους για την «ρατσιστική, ομοφοβική εργατική τάξη». Πρόκειται για την πρώτη χώρα που ενέκρινε την ισότητα των γάμων μέσα από τη λαϊκή ετυμηγορία. Η Ιρλανδία έγραψε ιστορία!

Σαουδική Αραβία: Με αγγελία που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δημοσίων Υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας ζητούνται 8 άτομα που θα εκτελούν αποκεφαλισμούς. Οι νέες προσλήψεις είναι αναγκαίες για να ανταποκριθεί το κράτος των Σαούντ στον εξαιρετικά αυξημένο ρυθμό αποκεφαλισμών. Έχουν ήδη αποκεφαλιστεί φέτος όσοι είχαν αποκεφαλιστεί όλο το 2014 και οι προσλήψεις δημίων προαναγγέλλουν επιτάχυνση του ρυθμού. Παραδόξως ούτε η «κοινή γνώμη παρακολουθεί σοκαρισμένη», ούτε η «διεθνής κοινότητα» σκέφτεται να αρχίσει τους βομβαρδισμούς στο Ριάντ...

Για να συνειδητοποιήσει κανείς πόσο σπουδαίο ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών στους δήμους και τις αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας, στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη αλλά και σε εκατοντάδες άλλους δήμους, θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι οι σχηματισμοί της Unidad Popular (Λαϊκή Ενότητα - UP), δεν είναι μια συγκροτημένη παραδοσιακή πολιτική δύναμη. Πρόκειται για έναν κινηματικό σχηματισμό που είχε όλο το σύστημα εναντίον του, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τα κόμματα της Αριστεράς!

«Si se Puede», που σημαίνει «ναι, μπορούμε», είναι το σύνθημα που φώναζαν οι Ισπανοί σε κάθε μικρή και μεγάλη πόλη της χώρας. Και πράγματι «μπορούν», αφού το αποτέλεσμα των εκλογών της 24ης Μάη στους δήμους και στις αυτόνομες περιφέρειες είναι άλλη μια απόδειξη ότι μια μεγάλη κοινωνική αλλαγή συγκλονίζει την Ισπανία τα τελευταία χρόνια.