Η 9η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό πραγματοποιήθηκε το διήμερο 30-31 Μάη στη Γεωπονική Σχολή με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία. Ήταν η πιο μαζική γιορτή από όσες είχαν προηγηθεί, και η πιο πλούσια σε συζητήσεις, συναυλίες και δρώμενα.
Η μεγάλη επιτυχία της γιορτής οφείλεται και στην επιλογή της Γεωπονικής, που έδινε μεγαλύτερες δυνατότητες στη διοργάνωση για να γίνει η γιορτή ένα πραγματικά μεγάλο γεγονός, αλλά μεγάλο ρόλο έπαιξε και η συγκυρία. Όπως φάνηκε από τη μεγάλη συμμετοχή στις συζητήσεις, ο κόσμος θέλει να συζητήσει πολιτικά, και τα θέματα του αντιρατσισμού και του αντιφασισμού όχι μόνο αποτελούν σημαντικά αιτήματα, αλλά συνδέονται άμεσα και με το κεντρικό πολιτικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης που αναπόφευκτα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Συζητήσεις
Στην κεντρική συζήτηση της πρώτης μέρας με θέμα «Η δίκη της Χρυσής Αυγής και το αντιφασιστικό κίνημα» τονίστηκε από ομιλητές και τον κόσμο ότι ο στόχος της δίκης είναι η συντριβή της εγκληματικής οργάνωσης, ότι προκειμένου να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται το θέμα να μένει στο προσκήνιο και να στηρίζεται από ένα ενεργό αντιφασιστικό κίνημα, και ότι η απογοήτευση του κόσμου από ενδεχόμενη αποτυχία της κυβέρνησης να βάλει τέλος στα μνημόνια και στη λιτότητα θα μπορούσε να είναι πολύ ευνοϊκή συνθήκη για τους φασίστες. Στην κεντρική συζήτηση της Κυριακής με θέμα «Αιγαίο, Λαμπεντούζα, Αμυγδαλέζα: Η αντιπροσφυγική – αντιμεταναστευτική προπαγάνδα και ο ρόλος των ΜΜΕ» έγιναν πολλές αναφορές στους λόγους που ωθούν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους –φτώχεια, πόλεμος, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις– και στην απροθυμία της Ευρώπης να τους δεχτεί, κάτι που οδηγεί στην κατάσταση που βιώνουμε, με τους φράχτες, τους πνιγμούς στο Αιγαίο και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μεγάλο ρόλο στο να γίνει αποδεκτή αυτή η κατάσταση από τον κόσμο παίζουν τα ΜΜΕ, που με την αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική τους προπαγάνδα δαιμονοποιούν τα θύματα. Τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης στο ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών αξιολογήθηκαν ως θετικά αλλά ανεπαρκή, ενώ από αρκετούς τονίστηκε η σύνδεση της μεταναστευτικής πολιτικής που θα εξασφαλίζει αξιοπρέπεια και ασφάλεια σε πρόσφυγες και μετανάστες με μια γενικότερη πολιτική που θα βάζει στην πρώτη γραμμή τις ανάγκες των εργαζομένων και του κόσμου.
Επιτυχημένες και παραγωγικές υπήρξαν και οι υπόλοιπες συζητήσεις, όπως η συζήτηση για την ιθαγένεια, ζήτημα στο οποίο το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αποτελεί σημαντικό βήμα, αλλά χωρίς να ανταποκρίνεται στο σύνολο των αναγκών και των αιτημάτων. Στη συζήτηση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ με θέμα «Γάμος, σύμφωνο συμβίωσης, τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια – Ταυτότητα φύλου και τρανσφοβία» έγινε σαφές ότι τα αιτήματα της ΛΟΑΤ κοινότητας παραμένουν, πλην του συμφώνου συμβίωσης που ικανοποιήθηκε αλλά δεν αρκεί, και μάλιστα η ΛΟΑΤ κοινότητα περιμένει από μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που πάντα ήταν δίπλα τους και στήριζε τα αιτήματά τους, να περάσει από τα λόγια στα έργα. Η ανοιχτή συνέλευση τοπικών κινήσεων, λαϊκών συνελεύσεων, δικτύων αλληλεγγύης κ.λπ. με θέμα «Φτώχεια, ανεργία και ρατσισμός στις γειτονιές της πόλης» ήταν πολύ σημαντικό εγχείρημα, γιατί έφερε κοντά συλλογικότητες από διάφορες γειτονιές που αντάλλαξαν απόψεις. Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση «Μουσικά και μεταναστευτικά ρεύματα» που διοργάνωσε το Κόκκινο.
Συναυλίες - Προβολές - Εκθέσεις
Εκτός από τις συζητήσεις πολύ επιτυχημένες ήταν και οι συναυλίες, με τις δύο σκηνές να είναι γεμάτες κόσμο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Πολύ θετικά ήταν τα σχόλια του κόσμου που παρακολούθησε σε πρώτη προβολή την ταινία «7 θυμοί» του Χρήστου Βούπουρα. Οι θεατρικές παραστάσεις από την ομάδα Πείρα(γ)μα αλλά και τη θεατρική ομάδα του Σχολείου μας επίσης είχαν μεγάλο ενδιαφέρον, όπως και το μουσικό σχήμα από το Μπανγκλαντές και οι «Mandela Girls». Τέλος, οι φωτογράφοι και οι σκιτσογράφοι μάς παραχώρησαν εξαιρετικά έργα τους, με αποτέλεσμα να στηθούν στο χώρο της γιορτής δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις φωτογραφίας και αντιφασιστικού σκίτσου.
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, πολύτιμη ήταν η στήριξη στην επικοινωνία από το «Κόκκινο 105.5», την «Εφημερίδα των Συντακτών» και την ΕΡΤopen.
Είναι πολύ θετικό να γίνονται τόσο μεγάλα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά γεγονότα που φέρνουν τα αιτήματα της Αριστεράς και του κινήματος στο προσκήνιο. Κρατάμε το θετικό αποτέλεσμα και συνεχίζουμε, εντείνοντας τις προσπάθειές μας. Επόμενο μεγάλο ραντεβού για την Αθήνα το 19ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ που θα γίνει στις 3, 4 & 5 Ιούλη, στις ίδιες ημερομηνίες στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στα αντιρατσιστικά φεστιβάλ που διοργανώνονται πλέον σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.