Φύλλο Νο 338 (10 Ιούνη 2015)

Η 9η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό πραγματοποιήθηκε το διήμερο 30-31 Μάη στη Γεωπονική Σχολή με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία. Ήταν η πιο μαζική γιορτή από όσες είχαν προηγηθεί, και η πιο πλούσια σε συζητήσεις, συναυλίες και δρώμενα.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση οφείλουν να βρουν τη δύναμη να πουν –έστω και τώρα– ένα καθαρό και δυνατό ΟΧΙ στους εκβιασμούς των δανειστών.

Με μια κίνηση που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, οι δανειστές, δηλαδή οι κυρίαρχοι πόλοι του δυτικού ιμπεριαλισμού, κατέστρεψαν οριστικά τη βιτρίνα της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης, αποκαλύπτοντας ότι γι’ αυτούς «το ανώτατο στάδιο της διαπραγμάτευσης είναι ο ωμός εκβιασμός».

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ:
Η Φώφη Γεννηματά, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος διεκδικούν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή 14/6, μετά την αποχώρηση του Βενιζέλου, στο 10ο Συνέδριο του άλλοτε κραταιού κόμματος. Ο πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι ο διάδοχος του Κουβέλη στην ηγεσία του κόμματος, έπειτα από την ψηφοφορία στη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου της «υπεύθυνης Αριστεράς». Μετά την πρόσφατη εκλογική εξαφάνιση της ΔΗΜΑΡ, και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως έχει μπει σε ανάλογη πορεία. Έτσι, τα υπολείμματα της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας αναζητούν ρόλο συμπληρώματος σε διάφορα σενάρια ανασύνθεσης της «Κεντροαριστεράς» και -γιατί όχι- δημιουργίας νέων κυβερνητικών σχημάτων, με ή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι χρεοκοπημένες ιδέες, η πλήρης απαξίωση στα μάτια της κοινωνίας και η ανεπάρκεια των «ενδιάμεσων πολιτικών», σε εποχές άγριας κρίσης του συστήματος, συνηγορούν ότι η κατάσταση αποσύνθεσης του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου μοιάζει μη αναστρέψιμη.

Συνεχίζονται σε διάφορες πόλεις οι ανοιχτές εκδηλώσεις της ιστοσελίδας Rproject (που απηχεί τις θέσεις του Κόκκινου Δικτύου), με τίτλο: «Η ώρα της αλήθειας για τον ΣΥΡΙΖΑ - Σύγκρουση τώρα με τους δανειστές» και με ομιλητές μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Εντέλει, το ιδρυτικό συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί στις 9-12 Ιουλίου, με τον προσυνεδριακό διάλογο να δίνει τα πρώτα του συμπεράσματα για την πορεία τόσο του συνεδρίου όσο και της οργάνωσης της Ν. ΣΥΡΙΖΑ.

Κινητοποίηση στο ΑΧΕΠΑ: Οι κινητοποιήσεις στο χώρο της υγείας συνεχίζονται, καθώς η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω και της υποχρηματοδότησης στον φετινό προϋπολογισμό, έχει γίνει δραματική. Τη σκυτάλη παίρνουν οι τραυματιοφορείς του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Με απόφαση του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο, πραγματοποιούν την Πέμπτη 11 Ιουνίου, δίωρη στάση εργασίας. Αιτία της κινητοποίησης οι τραγικές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, οι οποίες ιδιαίτερα στον κλάδο τους έχουν οδηγήσει σε εξοντωτικά και ιδιαίτερα επισφαλή για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους ωράρια.
Το σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου σε ταυτόχρονη εκδήλωση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΑΧΕΠΑ με αίτημα τη διεκδίκηση άμεσων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, καθώς η υποστελέχωση είναι ο κανόνας σε όλες τις υπηρεσίες και κλάδους των δημόσιων νοσοκομείων.

Δέκα χρόνια πριν, η νίκη του αριστερού «όχι» στο δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα στη Γαλλία άνοιγε τις ελπίδες για βαθιές αλλαγές στο σύστημα της Ευρωζώνης. Ήταν μια πολιτική νίκη δεμένη με τις επιτυχίες του διεθνούς κινήματος ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση. Δέκα χρόνια μετά, οι ελπίδες έχουν διαψευστεί: η ΕΕ παραμένει το «φρούριο» του νεοφιλελευθερισμού, του ρατσισμού, του ιμπεριαλισμού. Δημοσιεύουμε τμήμα της σχετικής συζήτησης μέσα στην Αριστερά στη Γαλλία, με δύο κείμενα από την εβδομαδιαία εφημερίδα «L’anticapitaliste» του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA). Τη μετάφραση έκανε ο Σωτήρης Σιαμανδούρας.

Συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη, στις 16 Ιούνη 1945 στο φαράγγι της Μεσούντας, κοντά στην Άρτα.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Μ. Βρετανίας απέρριψε την αίτηση του Μοχάμεντ, ενός μετανάστη που είχε δεχτεί επίθεση από τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, για χορήγηση ασύλου, χαρακτηρίζοντάς τους ως «ακτιβιστές». Δεν έλαβαν υπόψη το κύριο σημείο του αιτήματος του Μοχάμεντ, δηλαδή ότι η ζωή του κινδυνεύει στην Ελλάδα και ότι ο κίνδυνος παραμένει παρά την πρόσφατη αλλαγή κυβέρνησης. Τόσο καλά...

Πριν από λίγες μέρες (στις 23 Μάη) στην Ιρλανδία έγινε ένα ασυνήθιστο δημοψήφισμα. Αφορούσε τη νομοθέτηση του δικαιώματος του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Και με μεγάλη πλειοψηφία (63%) ο ιρλανδικός λαός ψήφισε «ναι». Γεγονός ακόμα πιο αξιοσημείωτο αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι το 1993 η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικό αδίκημα στην Ιρλανδία.

Γάζα: Μετά την εκτόξευση κάποιων ρουκετών ενάντια στο Ισραήλ, η πολεμική του μηχανή πήρε πάλι μπροστά χτυπώντας τη Γάζα. Αν θα οδηγηθούν τα πράγματα σε νέα κλιμάκωση θα φανεί. Πάντως, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, οι επιθέσεις έγιναν από μαχητές που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος. Το ότι πρόκειται για σαλαφιστική ομάδα που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς στη Γάζα είναι αδιάφορο για το Ισραήλ, που έσπευσε να δηλώσει ότι «φταίει η Χαμάς» κι άρχισε να στοχοποιεί τις εγκαταστάσεις της οργάνωσης αντίστασης...

Τα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Pride) ακόμα και σήμερα κρατάνε κάτι από τη φλόγα της εξέγερσης του Στόουνγουολ στην ταραγμένη Νέα Υόρκη τον Ιούνη του 1969. Στο ταραγμένο σήμερα διατηρούν κάτι από τη διεκδίκηση της ορατότητας και του σεβασμού μιας ολόκληρης κοινότητας ανθρώπων που παρέμεναν στο περιθώριο. Χιλιάδες κόσμου για άλλη μια χρονιά θα διεκδικήσουν και θα πορευτούν μαζί τους υπερασπιζόμενοι δικαιώματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα: το δικαίωμα να είναι και να θεωρούνται από το νόμο ισότιμοι/ες.