Φύλλο Νο 338 (10 Ιούνη 2015)

Το κλαδί, το δέντρο και το δάσος

Η TTIP, η μεταρρύθμιση της ΟΝΕ και πώς η Ευρώπη και ο κόσμος αλλάζουν, αλλά ερήμην και εις βάρος μας

Της σύνταξης...

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση οφείλουν να βρουν τη δύναμη να πουν –έστω και τώρα– ένα καθαρό και δυνατό ΟΧΙ στους εκβιασμούς των δανειστών.

9η Αντιρατσιστική Γιορτή: Πιο επιτυχημένη από κάθε άλλη χρονιά

Η 9η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό πραγματοποιήθηκε το διήμερο 30-31 Μάη στη Γεωπονική Σχολή με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία. Ήταν η πιο μαζική γιορτή από όσες είχαν προηγηθεί, και η πιο πλούσια σε συζητήσεις, συναυλίες και δρώμενα.

Η συστημική προοπτική της εθνικής ενότητας

NΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, προσπαθούν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που δημιουργούν οι δανειστές.

Απαράδεκτη κάθε εκδοχή υπερλιτότητας

Με μια κίνηση που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, οι δανειστές, δηλαδή οι κυρίαρχοι πόλοι του δυτικού ιμπεριαλισμού, κατέστρεψαν οριστικά τη βιτρίνα της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης, αποκαλύπτοντας ότι γι’ αυτούς «το ανώτατο στάδιο της διαπραγμάτευσης είναι ο ωμός εκβιασμός».

Το όπλο της γεωπολιτικής υπάρχει όταν αξιοποιείται

Ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «είχε εντολή» να βγάλει τη χώρα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, κι όμως το έκανε

Μεροληπτικά

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: Η Φώφη Γεννηματά, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος διεκδικούν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή 14/6, μετά την αποχώρηση του Βενιζέλου, στο 10ο Συνέδριο του άλλοτε κραταιού κόμματος. Ο πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι ο διάδοχος του Κουβέλη στην ηγεσία του κόμματος, έπειτα από την ψηφοφορία στη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου της «υπεύθυνης Αριστεράς». Μετά την πρόσφατη εκλογική εξαφάνιση της ΔΗΜΑΡ, και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως έχει μπει σε ανάλογη πορεία. Έτσι, τα υπολείμματα της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας αναζητούν ρόλο συμπληρώματος σε διάφορα σενάρια ανασύνθεσης της «Κεντροαριστεράς» και -γιατί όχι- δημιουργίας νέων κυβερνητικών σχημάτων, με ή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι χρεοκοπημένες ιδέες, η πλήρης απαξίωση στα μάτια της κοινωνίας και η ανεπάρκεια των «ενδιάμεσων πολιτικών», σε εποχές άγριας κρίσης του συστήματος, συνηγορούν ότι η κατάσταση αποσύνθεσης του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου μοιάζει μη αναστρέψιμη.

Εκδηλώσεις του Rproject σε όλη τη χώρα

Συνεχίζονται σε διάφορες πόλεις οι ανοιχτές εκδηλώσεις της ιστοσελίδας Rproject (που απηχεί τις θέσεις του Κόκκινου Δικτύου), με τίτλο: «Η ώρα της αλήθειας για τον ΣΥΡΙΖΑ - Σύγκρουση τώρα με τους δανειστές» και με ομιλητές μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Λένε ότι... η εργατική τάξη δεν υπάρχει πια

Ή  ότι έχει μεταλλαχθεί. Ή ότι έχει συρρικνωθεί σε μέγεθος και σε οικονομική δύναμη. Ή ότι δεν είναι πια το υποκείμενο που μπορεί να αλλάξει την κοινωνία.

Tην αποπομπή Πανούση ζητά η Ν. ΣΥΡΙΖΑ

Το ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση-κόλαφο ενάντια στον αναπληρωτή υπουργό, αναφέροντας και τα εξής, μεταξύ άλλων:

Ιδρυτικό συνέδριο Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: Αναγκαίο όσο ποτέ το πολιτικό σχέδιο της ρήξης

Εντέλει, το ιδρυτικό συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί στις 9-12 Ιουλίου, με τον προσυνεδριακό διάλογο να δίνει τα πρώτα του συμπεράσματα για την πορεία τόσο του συνεδρίου όσο και της οργάνωσης της Ν. ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Κινητοποίηση στο ΑΧΕΠΑ: Οι κινητοποιήσεις στο χώρο της υγείας συνεχίζονται, καθώς η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω και της υποχρηματοδότησης στον φετινό προϋπολογισμό, έχει γίνει δραματική. Τη σκυτάλη παίρνουν οι τραυματιοφορείς του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Με απόφαση του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο, πραγματοποιούν την Πέμπτη 11 Ιουνίου, δίωρη στάση εργασίας. Αιτία της κινητοποίησης οι τραγικές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, οι οποίες ιδιαίτερα στον κλάδο τους έχουν οδηγήσει σε εξοντωτικά και ιδιαίτερα επισφαλή για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους ωράρια. Το σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου σε ταυτόχρονη εκδήλωση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΑΧΕΠΑ με αίτημα τη διεκδίκηση άμεσων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, καθώς η υποστελέχωση είναι ο κανόνας σε όλες τις υπηρεσίες και κλάδους των δημόσιων νοσοκομείων.

Υπάρχουν «καλές» ιδιωτικοποιήσεις;

Να μπλοκάρουμε κάθε απόπειρα παράδοσης κοινωφελών επιχειρήσεων και δημόσιων χώρων στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

«Ιστορική αναγκαιότητα η ρήξη»

Συνέντευξη του Πέτρου Σταύρου*

Χρεοστάσιο, έστω και καθυστερημένα: Ο μόνος τρόπος να υπερασπιστούμε το πρόγραμμά μας

(Απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα της ομιλίας του Γιάννη Μηλιού στην εκδήλωση του Rproject στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Σύγκρουση τώρα με τους δανειστές», την Τετάρτη 3 Ιουνίου)

Δέκα χρόνια μετά το γαλλικό «όχι» στο ευρωσύνταγμα

Δέκα χρόνια πριν, η νίκη του αριστερού «όχι» στο δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα στη Γαλλία άνοιγε τις ελπίδες για βαθιές αλλαγές στο σύστημα της Ευρωζώνης. Ήταν μια πολιτική νίκη δεμένη με τις επιτυχίες του διεθνούς κινήματος ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση. Δέκα χρόνια μετά, οι ελπίδες έχουν διαψευστεί: η ΕΕ παραμένει το «φρούριο» του νεοφιλελευθερισμού, του ρατσισμού, του ιμπεριαλισμού. Δημοσιεύουμε τμήμα της σχετικής συζήτησης μέσα στην Αριστερά στη Γαλλία, με δύο κείμενα από την εβδομαδιαία εφημερίδα «L’anticapitaliste» του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA). Τη μετάφραση έκανε ο Σωτήρης Σιαμανδούρας.

70 χρόνια από το θάνατο του Άρη

Συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη, στις 16 Ιούνη 1945 στο φαράγγι της Μεσούντας, κοντά στην Άρτα.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Το υπουργείο Εσωτερικών της Μ. Βρετανίας απέρριψε την αίτηση του Μοχάμεντ, ενός μετανάστη που είχε δεχτεί επίθεση από τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, για χορήγηση ασύλου, χαρακτηρίζοντάς τους ως «ακτιβιστές». Δεν έλαβαν υπόψη το κύριο σημείο του αιτήματος του Μοχάμεντ, δηλαδή ότι η ζωή του κινδυνεύει στην Ελλάδα και ότι ο κίνδυνος παραμένει παρά την πρόσφατη αλλαγή κυβέρνησης. Τόσο καλά...

Το δημοψήφισμα για το γάμο μεταξύ ομοφύλων στην Ιρλανδία

Πριν από λίγες μέρες (στις 23 Μάη) στην Ιρλανδία έγινε ένα ασυνήθιστο δημοψήφισμα. Αφορούσε τη νομοθέτηση του δικαιώματος του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Και με μεγάλη πλειοψηφία (63%) ο ιρλανδικός λαός ψήφισε «ναι». Γεγονός ακόμα πιο αξιοσημείωτο αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι το 1993 η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικό αδίκημα στην Ιρλανδία.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

Η συζήτηση με θέμα «Γάμος, σύμφωνο συμβίωσης, τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια – Ταυτότητα φύλου και τρανσφοβία»

Και όμως γυρίζει

Γάζα: Μετά την εκτόξευση κάποιων ρουκετών ενάντια στο Ισραήλ, η πολεμική του μηχανή πήρε πάλι μπροστά χτυπώντας τη Γάζα. Αν θα οδηγηθούν τα πράγματα σε νέα κλιμάκωση θα φανεί. Πάντως, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, οι επιθέσεις έγιναν από μαχητές που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος. Το ότι πρόκειται για σαλαφιστική ομάδα που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς στη Γάζα είναι αδιάφορο για το Ισραήλ, που έσπευσε να δηλώσει ότι «φταίει η Χαμάς» κι άρχισε να στοχοποιεί τις εγκαταστάσεις της οργάνωσης αντίστασης...

Τα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στην Ελλάδα σήμερα: Σε αναζήτηση ταυτότητας

Τα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Pride) ακόμα και σήμερα κρατάνε κάτι από τη φλόγα της εξέγερσης του Στόουνγουολ στην ταραγμένη Νέα Υόρκη τον Ιούνη του 1969. Στο ταραγμένο σήμερα διατηρούν κάτι από τη διεκδίκηση της ορατότητας και του σεβασμού μιας ολόκληρης κοινότητας ανθρώπων που παρέμεναν στο περιθώριο. Χιλιάδες κόσμου για άλλη μια χρονιά θα διεκδικήσουν και θα πορευτούν μαζί τους υπερασπιζόμενοι δικαιώματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα: το δικαίωμα να είναι και να θεωρούνται από το νόμο ισότιμοι/ες.

Όχι στο σεξισμό και το ρατσισμό - Ναι στις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των LGBTQ

Τα προβλήματα σεξισμού και ρατσισμού απέναντι σε ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφί, Τρανσέξουαλ) στην «πολιτισμένη» Ευρώπη του 21ου αιώνα υπάρχουν ακόμα.