Φεστιβάλ σε σειρά πόλεων για τα δικαιώματα των μεταναστών

Φωτογραφία

Οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Μ εγαλύτερα και πιο πολιτικά από κάθε άλλη χρονιά αναμένεται να είναι τα φετινά αντιρατσιστικά φεστιβάλ του καλοκαιριού. Τα δύο μεγαλύτερα φεστιβάλ πραγματοποιούνται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το Παρασκευοσαββατοκύριακο 3, 4 και 5 Ιουλίου, ενώ το ίδιο Σαββατοκύριακο γίνεται το 4ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ των Τρικάλων. Μέχρι τότε, όλος ο Ιούνιος είναι γεμάτος από αντιρατσιστικές εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά της χώρας. Ξεκίνησαν με την ιδιαίτερα επιτυχημένη 9η Γιορτή ΚΣΜ-ΚΑΡ στα τέλη Μάη στη Γεωπονική, ενώ τη σκυτάλη πήρε το Ρέθυμνο με το 11ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της πόλης που έγινε στις 6 και 7 Ιούνη. Ακολούθησε η Χίος με το 5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της στις 19-20 Ιούνη. Στις 26 και 27 Ιούνη πραγματοποιείται το 9ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Βόλου, ενώ το Σαββατοκύριακο 27-28/6 οργανώνεται για 10η χρονιά το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα Χανιά.

Η αυξημένη προσέλευση του κόσμου στις αντιρατσιστικές εκδηλώσεις που έχουν γίνει ως τώρα, δίνει το στίγμα των προσδοκιών και της διεκδίκησης των μεταναστών, των αντιρατσιστικών κινήσεων και των απλών ανθρώπων από τη νέα κυβέρνηση, που έχει δώσει τα πρώτα θετικά δείγματα γραφής (περιορισμός πολύμηνης κράτησης μεταναστών, νομοσχέδιο ιθαγένειας για αρκετά παιδιά, εξαγγελίες για νέες ανοιχτές δομές φιλοξενίας). Βήματα που χρειάζεται πάντως να ολοκληρωθούν και να συμπληρωθούν με την υλοποίηση βασικών αιτημάτων του κινήματος διεκδίκησης: τη νομιμοποίηση των μεταναστών χωρίς χαρτιά που ζουν στη χώρα, καθώς και την ταχύρρυθμη απόδοση ασύλου σε κάθε πρόσφυγα, που σήμερα έχει κολλήσει στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες ασύλου, στα θαλάσσια σύνορα και τις μεγάλες πόλεις. Αν συνυπολογίσει κανείς το ναυάγιο των συνομιλιών στην ΕΕ για το περίφημο «σχέδιο κατανομής προσφύγων» από το νότο, που κατέληξε να αφορά μόνο 40.000 πρόσφυγες από την Ιταλία και την Ελλάδα και να μην είναι δεσμευτικό για καμία χώρα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, η ανάγκη διεκδίκησης στο ευρωπαϊκό και το εγχώριο πλαίσιο καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική. Οι καβγάδες της Ιταλίας με την ηγεσία της ΕΕ είναι δηλωτικοί της κρισιμότητας της κατάστασης.

Λιτότητα και στα δικαιώματα
Στην παρούσα συγκυρία, δεν είναι καθόλου τυχαίο πως τα μεγάλα αντιρατσιστικά φεστιβάλ συμπεριλαμβάνουν στις κεντρικές τους συζητήσεις εξαιρετικά ενδιαφέροντα πάνελ για το χρέος και την απάντηση στα μνημόνια και τη λιτότητα. Είναι εξάλλου απολύτως σαφές πόσο τα ίδια τα ζητήματα των δικαιωμάτων επηρεάζονται από την «πλήρη και έγκαιρη» αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων στους δανειστές: Πέρα από τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες, η έλλειψη ρευστότητας για ενοικίαση και δημιουργία καταλυμάτων καταδικάζει εκατοντάδες πρόσφυγες και ντόπιους αστέγους στην υπαίθρια διαμονή στα παγκάκια των πλατειών των μεγάλων πόλεων, ενώ η αδυναμία νέων προσλήψεων δημιουργεί ουρές και πρόσθετη ταλαιπωρία για χιλιάδες πρόσφυγες που θέλουν να υποβάλουν αίτημα ασύλου και να εφοδιαστούν με το προσφυγικό διαβατήριο.
Ισλαμοφοβία
Η ιδεολογική κάλυψη είναι απολύτως απαραίτητη για τις ρατσιστικές κυβερνήσεις της ΕΕ, που έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου κατά των «κακών μουσουλμάνων» εκμεταλλευόμενες τις αγριότητες των τζιχαντιστών στη Συρία ή τις ένοπλες επιθέσεις τύπου Σαρλί Εμπντό για την ισλαμοφοβική προπαγάνδα τους. Αντιδραστικά κινήματα όπως το PEGIDA στη Γερμανία και ακροδεξιές καμπάνιες ενάντια στα τζαμιά που «σηκώνει» το τελευταίο διάστημα η ΧΑ και η ακροδεξιά στην Ελλάδα, χρειάζονται απαντήσεις. Γι’ αυτό η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» πρότεινε το θέμα της ισλαμοφοβίας, που συμπεριλαμβάνεται σε μία από τις κεντρικές συζητήσεις του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ της Αθήνας, ενώ στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης θα υπάρχει σχετική συζήτηση της ΚΑΡ με θέμα «Πόλεμος, προσφυγικά ρεύματα και ισλαμοφοβία» που θα γίνει το Σάββατο 4/6.
Φασίστες 
Την ίδια ώρα η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να ανακάμψει, εκμεταλλευόμενη πολιτικά τη διστακτικότητα της κυβέρνησης για σύγκρουση με τους δανειστές (φασιστική καμπάνια για ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ, εργολαβικό σωματείο Περάματος, «αντιμνημονιακές» δηλώσεις Μιχαλολιάκου κ.λπ.). Επιπρόσθετα, η ανεκτικότητα των ένστολων υφισταμένων του κ. Πανούση και πολλών κρατικών λειτουργών απέναντι σε τσαμπουκάδες των φασιστών (π.χ. επίθεση σε μοτοπορεία για ΕΛΠΕ, βράβευση ΧΑ στο Νοσοκομείο Κατερίνης, πρόδηλη ανεκτικότητα δικαστηρίων) δημιουργούν μεγάλο ενδιαφέρον για τα αντιφασιστικά πάνελ των φεστιβάλ, μεσούσης της δίκης-ορόσημο της Χρυσής Αυγής. Συζητήσεις που θέτουν επί τάπητος την ανάγκη ανασυγκρότησης του αντιφασιστικού κινήματος σε ενωτική και αιχμηρή κοινωνική και πολιτική βάση.

Η καμπάνια
Η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» και το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών συμμετέχουν με όλες τους τις δυνάμεις στην καμπάνια προπαγάνδισης των αντιρατσιστικών φεστιβάλ σε κάθε πόλη. Με εξορμήσεις και αφισοκολλήσεις σε γειτονιές, με συμμετοχή σε εκδηλώσεις σε κρίσιμες γειτονιές (όπως π.χ. η γιορτή για τα παιδιά που οργάνωσε η «Ανοιχτή Πόλη» στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα στις 19/6), με προπαγάνδιση των φεστιβάλ σε κινητοποιήσεις όπως η διαδήλωση για το κλείσιμο των κέντρων κράτησης στην Αμυγδαλέζα στις 20/6. Πολύ θετική είναι επίσης η συμβολή οργανώσεων της Αριστεράς (π.χ. της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθήνας) στην καμπάνια προπαγάνδισης των αντιρατσιστικών φεστιβάλ, και εκδηλώσεων όπως της Νομαρχιακής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ για τη δίκη της ΧΑ στις 22/6. Τέτοιες δράσεις το διάστημα πριν από τη διεξαγωγή των αντιρατσιστικών φεστιβάλ συσπειρώνουν ευρύτερο κόσμο του κινήματος και της Αριστεράς και λειτουργούν υποβοηθητικά για την προπαγάνδιση και την επιτυχία των αντιρατσιστικών φεστιβάλ. Ραντεβού εκεί λοιπόν, για όλους αυτούς τους λόγους. Άλλωστε –όπως κάθε χρονιά– το πλούσιο συναυλιακό και πολιτιστικό πρόγραμμα των φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία σε όλους να συνδυάσουμε τη συζήτηση και την ανταλλαγή εμπειριών με τη διασκέδαση, παίρνοντας νέες δυνάμεις για να συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση των αγώνων μας!

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία