Φύλλο Νο 339 (24 Ιούνη 2015)

Το Τσάρλεστον, ο ρατσισμός και η υποκρισία

Στις 17 Ιούνη, ο 21χρονος λευκός οπαδός της λευκής ανωτερότητας Ντίλαν Στορμ Ρουφ άνοιξε πυρ σε εκκλησία μαύρων στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας δολοφονώντας 9 ανθρώπους.

Της σύνταξης...

Η πολιτική εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε σε μια δέσμευση, σε ένα «συμβόλαιο με το λαό»: ότι είναι αναγκαίο και εφικτό να ανατραπεί η βαρβαρότητα των μνημονιακών πολιτικών, η υπερλιτότητα που η ντόπια κυρίαρχη τάξη και οι δανειστές εγκατέστησαν στην ελληνική κοινωνία μετά το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης, από το 2009-10 και μετά.

Όχι στον «ιστορικό συμβιβασμό» με το μνημόνιο!

Η συμφωνία δεν είναι απλώς «επώδυνη», είναι «ταφόπλακα» για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά!

Μεροληπτικά

«ΠΑΝΟΥΣιΑΔΑΣ» ΣΥΝΕΧΕΙΑ... Συνεχίζονται οι απανωτές επιθέσεις του -συστημικού φερέφωνου- Γ. Πανούση κατά της Αριστεράς, με κύριο στόχο ριζοσπαστικές τάσεις και ρεύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τα οποία, όπως δήλωσε, «δεν μπορεί να συνυπάρξει». Ο συνεχιστής του κατασταλτικού έργου του Ν. Δένδια, που αναγόρευσε τους μπάτσους σε «θεσμό», «πυροβολεί» καθημερινά τις φωνές που αρνούνται να υποταχθούν στους εκβιασμούς των δανειστών και διαταράσσουν την «αστική ομαλότητα». «Πρέπει να απαλλαγούμε ως χώρα από τους α(σ)κόπως αριστερούς που κάνουν οτιδήποτε για ν’ αποτύχει η Κυβερνώσα Αριστερά ώστε να μπορούν και πάλι να παίζουν τα διπλά-τριπλά σκοτεινά (και συχνά “βρώμικα”) παιχνίδια τους. Έλεος!(...) Ώρα για να ξεδοντιαστούν όλα τα φίδια που απειλούν την κοινοβουλευτική αστική δημοκρατία», αναφέρει κατά λέξη στο τελευταίο του παραλήρημα-άρθρο! Αντί της στήριξης που απολαμβάνει από το κυβερνητικό κέντρο (επιλογή που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις σφοδρές αντιδράσεις του «όλου ΣΥΡΙΖΑ»), αντί για την ανάθεση της εποπτείας νευραλγικών τομέων όπως είναι η ΕΥΠ, η αποπομπή του προκλητικού ΔΗΜΑΡίτη υπουργού έπρεπε ήδη να είχε γίνει. Πέρα από την προσβολή των αγώνων και των οραμάτων χιλιάδων και χιλιάδων συντρόφων-ισσών, η υπονομευτική τακτική του Πανούση είναι πια ξεκάθαρη και για τους πιο καλοπροαίρετους. Ώρα να κοπεί το κεφάλι του «καθεστωτικού φιδιού» που τρέφει η κυβέρνηση στον κόρφο της! Διαφορετικά, το Μαξίμου συμφωνεί με το αντιδραστικό δηλητήριο που στάζει καθημερινά.

Η μνημονιακή χρεοκοπία της σοσιαλδημοκρατίας

Βενιζέλος, τέλος - Ανασυγκρότηση του «ακραίου Κέντρου»

Η μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ συνεχίζεται

Συνεχίζονται οι δράσεις ενάντια στην πώληση του 51% των μετοχών του ΟΛΠ από τα συνδικάτα των λιμενεργατών, κοινωνικούς φορείς του Πειραιά, δημοτικές παρατάξεις της περιοχής και τις δυνάμεις της Αριστεράς.

Λένε ότι... Το εθνικό συμφέρον ταυτίζεται με το γενικό καλό

Και μόνο η ύπαρξη του μνημονίου απέδειξε ότι αυτό δεν ισχύει: από το 2010 το ΑΕΠ κατέρρευσε και το 85% του πληθυσμού έχασε το 25%-100% του εισοδήματός του. Ωστόσο το 15% πλούτισε. Κι όμως αυτό το 15% έχει ακόμη τη δύναμη να παρουσιάζει το μνημόνιο ως εθνικό συμφέρον και άρα ως γενικό καλό. Ποιο είναι λοιπόν το «εθνικό συμφέρον»; Αυτό που συμφέρει το 85% του πληθυσμού ή αυτό που συμφέρει το 15%;

Η πόλωση μεταφέρεται στο δρόμο

Καθώς στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης τα πράγματα έχουν φτάσει στην κρισιμότερη καμπή, η πλατεία Συντάγματος έχει γίνει πεδίο διαρκών διαδηλώσεων.

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Πογκρόμ στον «Μαρινόπουλο»: Πογκρόμ εναντίον εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις Carrefour - Μαρινόπουλος - DIA. Δεν είναι μόνο οι απολύσεις που το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας ιδιαίτερα σε βάρος των εργαζομένων που έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσίας και δουλεύουν οχτάωρο. Με εντολή της εργοδοσίας, η ιδιωτική εταιρεία που έχει προσληφθεί για την ασφάλεια του χώρου προχωράει πια σε καθημερινούς ελέγχους των τσαντών του προσωπικού και κατά την είσοδο και κατά την έξοδο από τους χώρους εργασίας. Ο στόχος προφανής. Να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι για να συνεχίσουν να ανέχονται τη βαρβαρότητα την οποία έχει επιβάλει σε εργασιακά δικαιώματα και συνθήκες εργασίας εφαρμόζοντας όλους τους μνημονιακούς νόμους ο όμιλος Μαρινόπουλος. Ο όμιλος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μειώσεις στους μισθούς ενώ προσλαμβάνει εργαζόμενους με τους κατώτατους μισθούς και με ελαστικές μορφές εργασίας, που σημαίνει μισθούς των 200 και 300 ευρώ. Έχει έρθει ο καιρός οι εργαζόμενοι να αντισταθούν αλλά και η κυβέρνηση να κάνει άμεσα πράξη τις προεκλογικές και μετεκλογικές εξαγγελίες της για τη θέσπιση νόμου που θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις και θα απαγορεύει τις ομαδικές απολύσεις.

Κονδύλια τώρα για τη δημόσια υγεία που καταρρέει

Το πιο κρίσιμο ζήτημα στην περίοδο που διανύουμε είναι αναμφισβήτητα το ζήτημα της χρηματοδότησης.

Μεγάλη άνοδος της ενωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς στις εκλογές των νοσοκομείων

Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις εκλογικές διαδικασίες σωματείων σε μια σειρά νοσοκομεία δείχνουν πεντακάθαρα τον άνεμο ανατροπής που πνέει στο χώρο των εργαζομένων.

Η προκαταρκτική έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας για το δημόσιο χρέος, μια μεγάλη πολιτική ευκαιρία

Η «βιωσιμότητα» του χρέους είναι φανερό ότι είναι συνώνυμη της εμπέδωσης στο διηνεκές των πολιτικών ακραίας λιτότητας

Το καθεστώς συσσώρευσης κεφαλαίου, επίδικο αντικείμενο της διαπραγμάτευσης

Η μνημονιακή πολιτική της πενταετίας 2010-2014 οδήγησε σε φθίνουσα συσσώρευση κεφαλαίου (δηλαδή σε συρρίκνωση του παραγωγικού συστήματος), βύθισε την οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση που εκμηδένισε τη διαπραγματευτική ισχύ των μισθωτών, αποδυνάμωσε τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις και κατακρήμνισε τους μισθούς.

Κάτι πηγαίνει λάθος στο υπουργείο Παιδείας

Εκπαιδευτικοί με στολή - διαπαιδαγώγηση στην ηθική των αστών

Φεστιβάλ υπερηφάνειας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Για 4η διαδοχική χρονιά πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ Ομοφυλόφιλης Υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη, το διήμερο 19 και 20 Ιουνίου, με αποκορύφωμα τη μεγάλη διαδήλωση το απόγευμα του Σαββάτου στο κέντρο της πόλης, με τη συμμετοχή χιλιάδων μελών LGBT οργανώσεων, αλληλέγγυων από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, καθώς και αντιρατσιστικών κινήσεων, με κεντρικό σύνθημα: «Δικαιούμαι-Απαιτώ, όνομα, γάμο, σεβασμό».

50 χρόνια από τα Ιουλιανά του 1965

Τα Ιουλιανά, οι 70 καυτές μέρες και νύχτες του 1965, υπήρξαν μια κορυφαία στιγμή στην ταξική πάλη στην Ελλάδα.

Είναι οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις το πρόβλημα του Ασφαλιστικού;

Μέσα στη δίνη της πολύμηνης διαπραγμάτευσης, με το πιστόλι των δανειστών στον κρόταφο της ελληνικής κυβέρνησης, οι θεσμοί ζητούν και περικοπή πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, δηλαδή των συνταξιοδοτήσεων που δεν εμπίπτουν στο όριο των 40 ετών εργασίας ή του 67ου έτους ηλικίας για πλήρη σύνταξη που ισχύει από 1/1/2013.

Να καταδικαστούν οι «Αυτόνομοι» νεοναζί της Πανόρμου

Στις 30 Ιουνίου συνεχίζεται για δεύτερη μέρα (μετά τις 8/6) στο Εφετείο η εκδίκαση της υπόθεσης των «Αυτόνομων Εθνικιστών», της ναζιστικής συμμορίας που το Γενάρη του 2010 είχε επιτεθεί σε αντιφασιστική συγκέντρωση στο μετρό Πανόρμου, τραυματίζοντας 3 από τους συγκεντρωμένους.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Εκατοντάδες άνθρωποι –1.000 περίπου– διαδήλωσαν στο Πέραμα, δίνοντας έτσι ηχηρή απάντηση στα εγκαίνια του εργοδοτικού-εργολαβικού «σωματείου» μπράβων της ΧΑ. Στην πορεία, η οποία διέσχισε όλο το Πέραμα, συμμετείχαν: το ΠΑΜΕ, η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΟΡΜΑ. Αντίθετα, οι ρουφιάνοι των εφοπλιστών έμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας προφυλαγμένοι από 10 κλούβες των ΜΑΤ. Αυτή ήταν μια πρώτη απάντησή μας! Δεν θα επιτρέψουμε να αναβιώσει το δουλεμπόριο των εργαζομένων! Έξω οι φασίστες από τη Ν. Ζώνη, από το Πέραμα και τον Πειραιά!

"Το Podemos ήρθε για να ποτίσει την ελπίδα των ανθρώπων"

Μιλά ο Χοσέ Μαρία Γκονζάλες, ο νέος δήμαρχος του Κάδις ύστερα από 20 χρόνια Δεξιάς

Να σπάσει ο αποκλεισμός της Γάζας!

Ξεκίνησε το ταξίδι του ο «Στόλος της Ελευθερίας ΙΙΙ»

Και όμως γυρίζει

Υποκρισία: Η φρίκη του πολέμου προκαλεί τεράστια δεινά. Χωρίς να συγκρίνεται με τους μαζικούς θανάτους, ένα από αυτά είναι οι καταστροφές πολιτισμικών μνημείων. Πρόσφατα τα διεθνή ΜΜΕ κατακλύστηκαν από -προκαταβολικούς- θρήνους για τις καταστροφές που περίμεναν ότι θα προκαλέσει το Ισλαμικό Κράτος στην Παλμύρα της Συρίας, την παγκοσμίως γνωστή αρχαία πόλη, που έπεσε στα χέρια του. Πιο πρόσφατα, τεράστιες καταστροφές προκλήθηκαν στην Παλιά Πόλη της Σαναά της Υεμένης, «ένα από τα παλιότερα διαμάντια του ισλαμικού αστικού τοπίου». Δεν υπήρξε ο ίδιος θρήνος στα ΜΜΕ, σχεδόν δεν μαθεύτηκε. Γιατί την Παλιά Σαναά δεν την κατέστρεψαν οι «τζιχαντιστές», αλλά την ισοπέδωσαν οι βομβαρδισμοί της Σαουδικής Αραβίας, που διεξάγονται με τη στήριξη της «διεθνούς κοινότητας»…

Τεράστια πορεία κατά της λιτότητας στο Λονδίνο

Η αρχική παγωμάρα που προκάλεσε η επανεκλογή του Κάμερον δείχνει να δίνει γρήγορα τη θέση της στη διάθεση κινηματικής αντίστασης στη Βρετανία.

Φεστιβάλ σε σειρά πόλεων για τα δικαιώματα των μεταναστών

Οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό