Για 4η διαδοχική χρονιά πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ Ομοφυλόφιλης Υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη, το διήμερο 19 και 20 Ιουνίου, με αποκορύφωμα τη μεγάλη διαδήλωση το απόγευμα του Σαββάτου στο κέντρο της πόλης, με τη συμμετοχή χιλιάδων μελών LGBT οργανώσεων, αλληλέγγυων από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, καθώς και αντιρατσιστικών κινήσεων, με κεντρικό σύνθημα: «Δικαιούμαι-Απαιτώ, όνομα, γάμο, σεβασμό».
Για μια ακόμη χρονιά δεν έλειψαν οι σκοταδιστικές αντιδράσεις της Εκκλησίας, με κύριο εκφραστή τον μητροπολίτη Άνθιμο και περίπου 20 ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν στο Λευκό Πύργο, διαμαρτυρόμενοι για την τεκνοθεσία και το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Το «παρών» και φέτος έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις εκδηλώσεις όσο και στη διαδήλωση, όπου παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι δύο βουλευτίνες Α' Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Γαϊτάνη και Δέσποινα Χαραλαμπίδου, και της Μεσσηνίας, Έλενα Ψαρρέα.
Είχε προηγηθεί, μια εβδομάδα νωρίτερα, το Athens Pride 2015. Εκτός από τον ενθουσιασμό και την πολυπληθή συμμετοχή στην καθιερωμένη παρέλαση το φετινό Pride είχε δύο εμφανείς ιδιαιτερότητες από τις προηγούμενες χρονιές: την αναφορά στην επικείμενη ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης για το ομόφυλα ζευγάρια στη Βουλή από τη μία, και την απουσία των περισσοτέρων ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Τρανσεξουαλικά, Κουίρ και Ίντερσεξ Άτομα) οργανώσεων από την άλλη. Από τις τελευταίες, κάποιες απείχαν τελείως από την ημέρα, όπως η Ένωση Διεμφυλικών Ελλάδας, ενώ άλλες, όπως η Color Youth, αρνήθηκαν να στήσουν περίπτερο ή να απευθύνουν χαιρετισμό, απλώς συμμετείχαν στη διαδήλωση. Αιτίες της αποχής τόσο οι κατηγορίες για παραγκωνισμό της τρανς κοινότητας και η μη εκπροσώπηση ολόκληρου του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος από την οργανωτική επιτροπή του Athens Pride, όσο και η σταδιακή μετάλλαξη του φεστιβάλ και των προταγμάτων του από κινηματικά σε πιο «θεσμικά».
Η ριζοσπαστική Αριστερά οφείλει να αγκαλιάσει κάθε κίνημα που παλεύει για την ορατότητά του και την ισότιμη αναγνώριση των δικαιωμάτων του. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να καταθέσει σχέδιο νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών χαιρετίζεται από το ΛΟΑΤ κίνημα ως ένα πρώτο και αναγκαίο βήμα.
Η συλλογική διεκδίκηση για σεβασμό και ουσιαστική ισοτιμία της διαφορετικότητας, στην κατεύθυνση της χειραφέτησης κάθε καταπιεζόμενου κομματιού της κοινωνίας, είναι υπόθεση ενός κινήματος δημοκρατικού, πολιτικοποιημένου και ανοιχτού σε κάθε αντιφασιστική και αντιρατσιστική οργάνωση.