Επιδρομή στους αγρότες από το 3ο μνημόνιο

Φωτογραφία

Τα μέτρα των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-τρόικας υιοθετούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Βασίλης Λυμπέρης, αγρότης Μεσσηνίας

«Τα μνημόνια είναι η ταφόπλακα για τους αγρότες και δεν πρόκειται να τα αποδεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν επιμένουν οι δανειστές». Αυτό αποφασίζαμε στις ΟΜ του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά διακηρύσσαμε, αντίθετα με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που εξαρχής υποστήριζαν μέτρα όπως αυτά που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλαδή:
• Εξομοίωση της φορολογίας των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις
• Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13%, σε 26%
• Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5%, στο 100%
• Κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων για ποσό ως 2.000 ευρώ
• Κατάργηση της επιστροφής του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες
• Μείωση στο μισό της επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης, για τον προϋπολογισμό του 2016
• Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος
• Τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ
• Αύξηση ΦΠΑ των συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων στο 23%
Κι όμως η κυβέρνηση της «Αριστεράς» έκανε στροφή 180ο, αγνοώντας υποσχέσεις και αποφάσεις των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Στην προσπάθεια να αποφύγει την κατακραυγή ολόκληρης της κοινωνίας, όπως και οι προηγούμενοι, επιχειρεί να παρουσιάσει την πλειονότητα των αγροτών ως επιχειρηματίες, οι οποίοι παίρνουν επιδοτήσεις πάνω από 12.000 ευρώ, ως προνομιούχους και τα άλλα γνωστά προπαγανδιστικά του συστήματος.
Όμως, η πλειονότητα των αγροτών στην Ελλάδα δεν είναι τα αφεντικά της Μανωλάδας, ούτε οι ιδιοκτήτες γης με τα εκατοντάδες στρέμματα της Λάρισας.
Οι περισσότεροι αγρότες ξεκινούν από 0 έως 40 στρέμματα, ενώ το 90% των αγροτών στην Ελλάδα, τρεις μήνες το χρόνο απασχολείται στα δικά του χωράφια και τους υπόλοιπους, μαζί με την οικογένειά του, στις καλλιέργειες των μεγαλοαγροτών, για 20-30 ευρώ την ημέρα, «ήλιο με ήλιο». 
Αυτοί οι αγρότες, λοιπόν, καλούνται να πληρώσουν (για να έχουν βιβλιάριο ασθενείας του ΟΓΑ) τρεις φορές περισσότερες εισφορές, που σημαίνει αύξηση τουλάχιστον 425 ευρώ το χρόνο καθένας (δηλαδή, καλούνται να δίνουν 180 ευρώ το μήνα)!
Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να διαπιστώσουμε πως, αν τώρα έχουμε πάνω από τους μισούς αγρότες ανασφάλιστους, με μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες και στους νέους που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές στον ΟΓΑ, με τον τριπλασιασμό των εισφορών, το ποσοστό των ανασφάλιστων θα ξεπεράσει το 80%.
Αυτό το μέτρο από μόνο του αρκεί για να ξεκληρίσει τη μεγάλη πλειονότητα των αγροτών, που ζει με οικογενειακό εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ το χρόνο - μαζί με τα μεροκάματα από τις άλλες δουλειές.
Οι επιδοτήσεις από την ΕΕ κατευθύνονται σε πολύ μεγάλους κατόχους αγροτικής γης, βιομηχανίες τροφίμων και μεγαλο-μεσάζοντες. Αυτό θα χειροτερέψει με το 3ο μνημόνιο και με τα επιπρόσθετα μέτρα που θα ζητούνται και θα δίνονται από την όποια μνημονιακή κυβέρνηση προκύψει.
Προτείνουμε απαλλαγή από εισφορές στον ΟΓΑ φτωχών αγροτών και εργατών γης. Επιδοτήσεις να παίρνουν αυτοί που παράγουν δουλεύοντας. Η τεράστια φτωχοποίηση των αγροτών και η αδυναμία αυτοχρηματοδότησης της παραγωγής των μικρών-μεσαίων αγροτών, ήδη τους έχει οδηγήσει είτε στην εγκατάλειψη των αγροτικών δραστηριοτήτων είτε στα νύχια της συμβολαιακής γεωργίας (όπου οι τράπεζες, όπως η Πειραιώς -στην οποία χαρίστηκε η ΑΤΕ, για να μην ξεχνιόμαστε- δανειοδοτούν τους αγρότες ελέγχοντας το σύνολο των εφοδίων και της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων τους, χωρίς να τους μένει, τελικά, τίποτα για να ζήσουν), είτε στα δόντια των καρτέλ αγροβιομηχανιών (π.χ. του γάλακτος).
Η υπάρχουσα κατάσταση θα επιδεινωθεί με την εφαρμογή των νέων μέτρων, της δήθεν αριστερής κυβέρνησης.
Αυτό δεν αφορά μόνο τους αγρότες αλλά την πλειοψηφία της κοινωνίας μας, καθώς ο έλεγχος της παραγωγής (από το χωράφι-στο ράφι) από τράπεζες και πολυεθνικές των αγροβιομηχάνων οδηγεί σε διατροφικά σκάνδαλα (που τα έχουμε ήδη ζήσει και μάλιστα, σε χώρες του ανεπτυγμένου καπιταλισμού), υποβαθμισμένη ποιότητα τροφίμων, με υψηλό κόστος. Αν θυμηθούμε την περίπτωση του φρέσκου γάλακτος, που δεν θα είναι πια φρέσκο (με εντολή των «θεσμών» και τη συναίνεση και της «νέας» κυβέρνησης), με την αύξηση της διάρκειας ζωής, αλλά θα βαφτίζεται έτσι, για να μπουν στην ελληνική αγορά φρέσκου γάλακτος και οι τεράστιες πολυεθνικές τύπου DANONE, μαζί με τις μεγάλες εγχώριες βιομηχανίες (βλέπε ΦΑΓΕ κ.λπ.).
Σε κάθε περίπτωση, η κατάργηση των μνημονίων και η επανακατάκτηση των δικαιωμάτων που χάνονται, αλλά και πολλών άλλων, θα γίνει μόνο με τον κοινό αγώνα εργατών-αγροτών. 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία