Της σύνταξης...

Φωτογραφία

Ο Αλέξης Τσίπρας παραίτησε «μονομερώς» την κυβέρνησή του και άνοιξε το δρόμο για τις πρόωρες εκλογές.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Το πολιτικό επίδικο αυτής της πρωτοβουλίας έγινε σαφές στο διάγγελμά του: θα τηρηθούν οι «δεσμεύσεις» της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου, δηλαδή θα εφαρμοστούν τα μέτρα υπερλιτότητας που απαίτησαν οι δανειστές ως αντίδωρο στο νέο δάνειο-μαμούθ προς τους Έλληνες τραπεζίτες και καπιταλιστές. 
Το ζητούμενο των πρόωρων εκλογών είναι, πλέον, να προκύψει μια κυβέρνηση (ή μια νέα κυβερνητική συμμαχία) που θα αναλάβει το φορτίο της υλοποίησης του Μνημονίου 3. Καθησυχάζοντας τον Προκόπη Παυλόπουλο, που εξέφρασε φόβους για επιπλοκές στις σχέσεις με τους δανειστές λόγω της «αστάθειας» των εκλογών, ο Αλ. Τσίπρας με τη φράση «μην έχετε καμία ανησυχία» ενέταξε την ηγετική ομάδα του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ στην προοπτική συγκρότησης μιας νέας, μνημονιακής κοινοβουλευτικής σταθερότητας. 
Ακαριαία, οι δανειστές πήραν θέση απέναντι στην πρωτοβουλία του Α. Τσίπρα, προσφέροντας άμεση στήριξη. Η φράση της Μέρκελ ότι οι έκτακτες εκλογές στην Ελλάδα θεωρούνται από τις ευρωηγεσίες ως «μέρος της λύσης, όχι της κρίσης» ήταν ενδεικτική. Μεταξύ άλλων, διαλύει τις συκοφαντίες σε βάρος της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, διαλύει τις «διαρροές» που μιλούσαν για ταύτιση της Αριστερής Πλατφόρμας με τον... Σόιμπλε. 
Από κοντά έσπευσαν τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Που με μια παροιμιώδη κωλοτούμπα –συγκρίσιμη με εκείνη της κυβερνητικής ηγεσίας στις 13 Ιούλη– διατυμπανίζουν πλέον σε όλους τους τόνους ότι υποστηρίζουν ευθαρσώς τον Α. Τσίπρα ενάντια... στο κόμμα του!
Αυτή η εξέλιξη προκαλεί προφανώς ακύρωση και διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Η αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας, η παραίτηση του Τάσου Κορωνάκη, οι δηλώσεις απόσυρσης βουλευτών όπως η Μαρία Κανελλοπούλου και η Ηρώ Διώτη, αποτελούν μόνον την κορυφή του παγόβουνου. Ένα κύμα στελεχών –ανθρώπων που έχτισαν και κράτησαν ζωντανό τον ΣΥΡΙΖΑ– αποσύρεται από το μέχρι χθες ενωτικό εγχείρημα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Και το κενό αυτό δεν καλύπτεται με τη «βίαιη στελεχοποίηση» πρώην σοσιαλδημοκρατών πολιτευτών (όπως ο Σαγιάς, ο Σπίρτζης, ο Μάρδας κ.ο.κ.) που ήρθαν νύχτα στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και με νέες «διευρύνσεις» δημαροπασοκικής προέλευσης, όσο και αν προσπαθούν προς αυτήν την κατεύθυνση το «Βήμα» και τα «Νέα». 
Από τον κόσμο που αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ τίθενται ήδη οι βάσεις για τη συνέχεια του αγώνα. Η Λαϊκή Ενότητα που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας ήδη απευθύνεται σε ένα τμήμα της «άλλης» ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής Αριστεράς (όπως δείχνει το «μήνυμα» των 13 εκπροσώπων οργανώσεων και πρωτοβουλιών), ενώ είναι αναγκαίο να συνδεθεί με τις ευρύτερες ριζοσπαστικές-αριστερές φωνές που, μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αντέδρασαν στο μνημονιακό πραξικόπημα. 
Τα θεμέλια έχουν τεθεί για τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού φορέα που θα αναλάβει να συνεχίσει στο δρόμο που εγκατέλειψε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι απαραίτητο αυτή η προσπάθεια να εκφραστεί με δύναμη και αποτελεσματικότητα και στην κάλπη των πρόωρων εκλογών. Γιατί μόνο μια ισχυρή τέτοια παρουσία μπορεί να χαλάσει τα σχέδια των ντόπιων και διεθνών κυρίαρχων κύκλων για μνημονιακή ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού. 
Επιμένουμε Αριστερά!

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία