Η διεθνής αλληλεγγύη στη Λαϊκή Ενότητα δεν κρύβεται

Φωτογραφία

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, ευτυχώς για όλες και όλους μας, συνεχίζουν να εμπνέουν και να δίνουν ελπίδα στην ευρωπαϊκή Αριστερά και τους λαούς της Ευρώπης. Μετά το αρχικό πάγωμα στο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης που ακολούθησε την υπογραφή του μνημονίου από την «πρώτη φορά αριστερή» κυβέρνηση, η ελπίδα σιγά σιγά άρχισε να ξανασυγκεντρώνεται γύρω από το μέτωπο της Λαϊκής Ενότητας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Σεργίδου

Το παρόν άρθρο δεν μπορεί να καταγράψει τις εκατοντάδες μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις που οργανώνονται σε όλη την Ευρώπη. Εκδηλώσεις που γεμίζουν με κόσμο που θέλει καταρχήν να συζητήσει και να καταλάβει τι πήγε λάθος στην Ελλάδα και πώς μπορεί να μη χαθεί το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος. 
Ο Ολιβιέ Μπεζανσενό, στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση του Rproject στις 29 Αυγούστου στην ΑΣΟΕΕ, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Απευθύνω ένα μεγάλο μήνυμα αλληλεγγύης για τις προσπάθειές σας και για τη μάχη που έρχεται, τη μάχη της Λαϊκής Ενότητας, με την ελπίδα ότι θα μπορέσετε να συνασπίσετε όλες τις αντικαπιταλιστικές δυνάμεις και όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που επιθυμούν να αντισταθούν ακόμη μια φορά στη λιτότητα στην Ελλάδα. Στη Γαλλία θα προσπαθήσουμε για ακόμη μια φορά να οργανώσουμε την αλληλεγύη για να δώσουμε και σ’ εσάς τη δυνατότητα να τα καταφέρετε».
Ιταλία
Στην Ιταλία, μεταξύ άλλων είναι σε εξέλιξη μια διαδικτυακή καμπάνια συμπαράστασης με σύνθημα: «Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό και στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που αντιστέκονται στο νέο μνημόνιο». Η καμπάνια ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Sinistra Anticapitalista και έχει συγκεντρώσει ήδη εκατοντάδες υπογραφές συνδικαλιστών, εκπροσώπων κοινωνικών φορέων και πολιτικών κομμάτων, αγωνιστές-τριες βάσης και καλλιτέχνες. Στη διακήρυξη γράφεται: «Η στήριξή μας κατευθύνεται στη Λαϊκή Ενότητα που εκφράζει και δίνει φωνή στο μεγάλο ΟΧΙ». 
Στο μεταξύ δεκάδες εθελοντές από την Ευρωπαική Αριστερά καταφθάνουν στην Ελλάδα για να βάλουν ένα χεράκι στην προεκλογική καμπάνια της ΛΑΕ. Ο Άλμπερ Μπλανκ από την Καταλονία, μέλος του Podemos, θα βρίσκεται στην Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας. «Δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι καλύτερο από το να βρίσκομαι στο κέντρο των εξελίξεων της Ευρώπης. Θέλω να καταγράψω κάθε δράση της καμπάνιας σας, να κολλήσω όσες αφίσες χρειαστεί στις γειτονιές της Αθήνας και κυρίως θέλω να βρίσκομαι εδώ που γράφεται η ιστορία».  
Η ανακοίνωση της συγκρότησης της Λαϊκής Ενότητας στην Ελλάδα δημιούργησε μια νέα διαχωριστική γραμμή, η οποία διαπερνά και την Ενωμένη Αριστερά και πολύ περισσότερο το Podemos. Δεκάδες βουλευτές του Podemos, όπως ο Μιγκέλ Ουρμπάν, η Τερέσα Ροδρίγες, ο Ραούλ Καμάργκο κ.ά., αλλά και στελέχη της Ενωμένης Αριστεράς όπως ο πρώτος καθοδηγητής του Πάμπλο Ιγκλέσιας, Μανόλο Μονερέο, έχουν πει ανοιχτά είτε με άρθρα είτε με δηλώσεις στα ΜΜΕ, ότι η στρατηγική του Τσίπρα ήταν αδιέξοδη και ότι η ελπίδα βρίσκεται στις δυνάμεις του ΟΧΙ.
Η δήλωση της βουλευτίνας στην Ανδαλουσία Τερέσα Ροδρίγες «Με τρομάζει το γεγονός ότι ο Τσίπρας έδειξε τόση δειλία και αναποφασιστικότητα απέναντι στην τρόικα» έγινε πρωτοσέλιδο στην «El Pais» και αναπαράχθηκε από όλα τα ισπανικά μέσα. 
Την ίδια στιγμή στο μέιλ του Rproject καταφθάνουν δεκάδες αφίσες, μπανεράκια και μηνύματα συμπαράστασης από όλη την Ισπανία. Δεν θα ήταν υπερβολικό να ισχυριστούμε ότι η τιμή της ευρωπαϊκής Αριστεράς εξαρτάται από τη Λαϊκή Ενότητα.  
Την ίδια στιγμή ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποδείξει ότι η ηγεσία του Podemos στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τον Αλέξη Τσίπρα. Πράγματι ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και ο Πάμπλο Μπουστιντούι, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του Podemos, έχουν προσπαθήσει με δηλώσεις τους να στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας όμως έμφαση στο επιχείρημα του ακραίου εκβιασμού που δέχθηκε ο πρωθυπουργός και κυρίως στο ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση. Πουθενά όμως, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν παρουσίασαν το μνημόνιο σαν διαπραγματευτική νίκη και κυρίως πουθενά δεν επιτίθενται στη Λαϊκή Ενότητα. Στις δηλώσεις τους δεν υπάρχει ούτε ελπίδα ούτε έμπνευση, γιατί είναι προφανές ότι η στήριξη ενός μνημονιανού κόμματος δεν μπορεί να εμπνεύσει κανέναν. 
«Κυβερνητική προπαγάνδα»
Η προσπάθεια των ΜΜΕ που ελέγχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. «Αυγή» 5/9) είναι να πείσουν ότι όσοι-ες στην Ευρώπη στηρίζουν την ΛΑΕ είναι μειοψηφίες και δεν εκφράζουν τίποτα απολύτως. Αυτή η προσπάθεια, πέρα από ανεπιτυχής, σηματοδοτεί και επίσημα τη στροφή σε αυτό που διαχρονικά ονομάζουμε «κυβερνητική προπαγάνδα». Όταν η αλήθεια δεν ταιριάζει στους στόχους της εξουσίας, τότε μπαίνουν σε κίνηση οι μηχανισμοί της για να την προσαρμόσουν στην πραγματικότητα. 
Κανείς και καμία σε αυτή την εφημερίδα δεν είχε και δεν έχει τον παραμικρό λόγο να ωραιοποιήσει τα πράγματα. Το σάστισμα και η αμηχανία της ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι υπαρκτά. Για ένα μικρό διάστημα οι εικόνες θα είναι αντιφατικές. Ένα μέρος της Αριστεράς θα στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα και ένα άλλο τις δυνάμεις του ΟΧΙ. Όσο όμως η κρίση θα βαθαίνει, όσο το μνημόνιο θα τσακίζει ζωές, η Αριστερά στο σύνολό της και κάθε δύναμη ξεχωριστά θα πρέπει να πάρουν θέση, ξεπερνώντας τις ευγένειες που επιβάλλουν οι διεθνείς αδερφικές σχέσεις με το εκάστοτε κόμμα. Η θέση που θα πάρει η ευρωπαική Αριστερά πέρα από μήνυμα στην Ελλάδα θα είναι και μήνυμα στους λαούς της κάθε χώρας, μήνυμα για το μέχρι πού είναι αποφασισμένη να το πάει για να υπερασπιστεί τον δικό της λαό. Τον κόσμο που πανηγύριζε και αισθάνθηκε δική του νίκη το ΟΧΙ της 5ης Ιούλη. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε κάθε μικρή και μεγάλη ένδειξη διεθνιστικής συμπαράστασης.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία