Φύλλο Νο 343 (9 Σεπτέμβρη 2015)

Της σύνταξης...

Βαδίζουμε σε μια εκλογική αναμέτρηση που το αποτέλεσμά της θα είναι κρίσιμο για το πολιτικό τοπίο στο οποίο θα κινηθούμε την επόμενη περίοδο.

Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής μένουν στην Ευρωζώνη…

Άλλη μια προεκλογική κωλοτούμπα επιχειρούν να κάνουν τις τελευταίες μέρες οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Διά στόματος του φύρερ Μιχαλολιάκου επιχειρούν να διασκεδάσουν τις δικές τους «αντισυστημικές» κορόνες που απομακρύνουν τους δεξιούς νυκοκυραίους. Επιπλέον δίνουν διαπιστευτήρια στο σύστημα πως θα είναι από δω και πέρα καλά παιδιά, ενόψει και της επανέναρξης της δίκης τους, σοβαρότερα και συνεργάσιμα όπου χρειαστεί.

Η προεκλογική «σημαία» του ΣΥΡΙΖΑ: Ποιος είναι ο… καταλληλότερος να εφαρμόσει το μνημόνιο!

Η  φυγή από τη σκληρή πραγματικότητα των μνημονίων και η προσπάθεια δημιουργίας «σκηνικού» σκληρής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ για τους όρους υλοποίησης των μνημονίων επιλέγονται σχεδόν αναπόφευκτα από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του σαν βασικοί καμβάδες της προεκλογικής του καμπάνιας. Τις τελευταίες μέρες, η συνέντευξη του Γιάννη Δραγασάκη στον Real FM και η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ αποκάλυψαν την πολιτική ρηχότητα, αλλά και το μνημονιακό βάθος των θέσεων και σχεδιασμών του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα σχολική χρονιά: Μια Παιδεία στο… κενό!

Η  φετινή χρονιά στη δημόσια εκπαίδευση, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας για ομαλή έναρξη, είναι η πιο δύσκολη των τελευταίων έξι χρόνων, καθώς ξεκινά με τεράστια κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

ΔΕΘ 2015: «Ή με το μνημόνιο ή με τους εργάτες»

Αν κάτι χαρακτήρισε τη φετινή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, λόγω των εγκαινίων της 80ής ΔΕΘ, είναι το παραπάνω σύνθημα, με το οποίο οι διαδηλωτές θέλησαν να εκφράσουν την αντίδρασή τους στην επέκταση της λιτότητας.

Μεροληπτικά...

ΣΥΝΤΑΞΗ 600 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: Μία σύνταξη ενοποιημένη (κύρια και επικουρική) έως 600 ευρώ για όλους περιλαμβάνει η πρόταση-σοκ του Γιώργου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Τζώρτζη Ρούσσου που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Το συγκεκριμένο σενάριο επεξεργάζεται η «Επιτροπή Σοφών» που έχει συστήσει ο –τέως πια– υπουργός και αν όλα όσα συζητούνται νομοθετηθούν από την επόμενη κυβέρνηση, τότε θα μιλάμε για ισοπέδωση των καταβαλλόμενων συντάξεων. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του ίδιου του Κατρούγκαλου και εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ να διαψεύσουν το δημοσίευμα, δεν φαίνεται να έπεισαν και πολλούς/ές. Κι αυτό γιατί, πέρα από τις όποιες προθέσεις, οι προηγούμενοι καταστροφικοί νόμοι για το Ασφαλιστικό και οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνει το 3ο μνημόνιο για την κοινωνική ασφάλιση οδηγούν αναπόφευκτα στην ελεύθερη πτώση των συντάξεων και τη μετατροπή τους σε προνοιακά επιδόματα φτώχειας, υπηρετώντας έτσι τον στρατηγικό στόχο του νεοφιλελευθερισμού: τη μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος από σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης (αναδιανεμητικό), σε εξατομικευμένο-κεφαλαιοποιητικό, συνδέοντας στενότερα εισφορές και παροχές. Είναι κατανοητό ότι η υπεράσπιση της δημόσιας Ασφάλισης θα είναι το πρώτο μεγάλο μέτωπο πάλης για τα συνδικάτα και την Αριστερά απέναντι σε όποια κυβέρνηση «μνημονιακής συναίνεσης» προκύψει μετά την κάλπη της 20ής Σεπτέμβρη.

Λένε ότι... «Όλοι οι εργάτες έχουν ανά πάσα στιγμή κοινά συμφέροντα»

Το αξίωμα αυτό, το οποίο ήρθε στο προσκήνιο με αφορμή τη σύγκρουση στις Σκουριές, είναι λανθασμένο. Και η διάψευσή του έχει γίνει προφανής πολλές φορές στην πράξη, στην ιστορία του εργατικού κινήματος.

ΚΚΕ: Η Λαϊκή Ενότητα είναι ο αντίπαλος;

Για άλλη μια φορά η πολεμική του ΚΚΕ στρέφεται σε λάθος αντίπαλο. Στρέφεται ενάντια στη Λαϊκή Ενότητα, τη στιγμή που σ’ αυτή τη συγκυρία και σ’ αυτές τις εκλογές διακυβεύονται πράγματα που αφορούν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ελλάδα, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη.

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Οι «κινητοποιήσεις» των μεταλλωρύχων: Υπάρχει ένα ερώτημα που οφείλει να απαντηθεί. Μπορεί η Αριστερά να είναι υπέρ του να μείνουν άνεργοι τόσο πολλοί εργαζόμενοι; Η απάντηση είναι σαφής. Όχι. Όσο σαφής είναι και η απάντηση στο αν είμαστε υπέρ του αγώνα τους. Προφανώς όχι. Τα μεταλλεία στις Σκουριές πρέπει να κλείσουν και οι μεταλλωρύχοι πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας, όπως η καθαριότητα των δήμων, η ανέγερση σχολείων και νοσοκομείων, τεχνικό προσωπικό σε λιμάνια και αεροδρόμια κ.α. Φυσικά αυτό απαιτεί άλλη πολιτική βούληση από την κυβέρνηση που θα εκλεγεί. Βούληση που θα λέει ότι επανακρατικοποιούνται όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, βούληση που θα λέει ότι οι ανάγκες του λαού επιβάλλουν μνημόνιο στους εφοπλιστές και τους βιομήχανους. Για να δικαιούνται λοιπόν οι μεταλλωρύχοι στις Σκουριές άλλη μεταχείριση από την Αριστερά, οφείλουν στις κινητοποιήσεις τους να καταγγείλουν τα μνημόνια που εξαθλιώνουν το λαό, να καταγγείλουν την προσπάθεια να δηλητηριαστούν ολόκληρες περιοχές με τις δήθεν επενδύσεις της Eldorado gold και πάνω σε αυτά θα έχουν σύσσωμη την υποστήριξή μας και τη διαβεβαίωση ότι θα παλέψουμε από κοινού για να μην διαλυθούν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους από την ανεργία. Αυτοί είναι που πρέπει να διαλέξουν στρατόπεδο και κυρίως τάξη με την οποία θα παλέψουν.

Μια ταξική πολιτική για τη μείωση της ανεργίας

1. Η υψηλή ανεργία είναι δομικό στοιχείο του μνημονιακού καθεστώτος

Με τη Λαϊκή Ενότητα: Για να εκφράσουμε πολιτικά τις θύελλες που έρχονται

Η υπογραφή του Μνημονίου 3 από τον Αλ. Τσίπρα αποτελεί τη συντριβή του απελευθερωτικού ιδρυτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο εντάχθηκαν χιλιάδες και χιλιάδες αριστεροί-ές. Οι δημαγωγίες, που η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί ως φύλλα συκής για να κρύψει τη μνημονιακή μετάλλαξή της, δεν θα αντέξουν στο χρόνο.

Υποψήφιοι του Κόκκινου Δικτύου με την Λαϊκή Ενότητα

Στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) για την εκλογική μάχη της 20ής Σεπτεμβρίου, κυρίαρχη είναι η παρουσία της νεολαίας, των γυναικών, εκπροσώπων κοινωνικών κινημάτων και του συνδικαλιστικού κινήματος, αγωνιστών και αγωνιστριών της Αριστεράς που τα τελευταία χρόνια συμμετείχαν ενεργά στους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες, ενάντια στα μνημόνια της άγριας λιτότητας και του αυταρχισμού.

Μεγάλη συμμετοχή και πλούσια συζήτηση στο διήμερο του Κόκκινου Δικτύου στην ΑΣΟΕΕ

«Επιμένουμε: Ριζοσπαστικά - Αντιμνημονιακά - Αριστερά»

Austerexit: Έξοδος από την ευρωλιτότητα

Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πάρα πολλά σχόλια γύρω από το μπρα ντε φερ μεταξύ της τρόικας και του ελληνικού λαού.

Η διεθνής αλληλεγγύη στη Λαϊκή Ενότητα δεν κρύβεται

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, ευτυχώς για όλες και όλους μας, συνεχίζουν να εμπνέουν και να δίνουν ελπίδα στην ευρωπαϊκή Αριστερά και τους λαούς της Ευρώπης. Μετά το αρχικό πάγωμα στο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης που ακολούθησε την υπογραφή του μνημονίου από την «πρώτη φορά αριστερή» κυβέρνηση, η ελπίδα σιγά σιγά άρχισε να ξανασυγκεντρώνεται γύρω από το μέτωπο της Λαϊκής Ενότητας.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Στο σκαμνί κάθονται στις 15 Οκτώβρη συνδικαλιστές εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Σάμου, οι οποίοι είχαν εμποδίσει τον Απρίλιο του 2013 αιμοδοσία μόνο για Έλληνες που είχε οργανώσει η Χρυσή Αυγή. Αυτό θα πει δικαιοσύνη...

Η αναταραχή στις αγορές

Καθώς γράφω, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, τα χρηματιστήρια σε όλο τον πλανήτη βρίσκονται σε μία ακόμη βουτιά. Οι περισσότερες αγορές έχουν ήδη σημειώσει πτώση κατά 10% το μήνα που πέρασε. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Και όμως γυρίζει

Ιαπωνία: Ένα ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα αναπτύσσεται στους δρόμους της Ιαπωνίας. Η ασιατική χώρα είχε κατοχυρώσει στο σύνταγμά της μια επίσημη πασιφιστική πολιτική μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα η κυβέρνηση, επικαλούμενη «τις νέες παγκόσμιες συνθήκες», προωθεί νομοθεσία που θα επιτρέπει στον ιαπωνικό στρατό να εμπλακεί σε μάχη, όταν ένας σύμμαχος δέχεται επίθεση. Σε απάντηση, οργανώθηκαν κινητοποιήσεις και η κορυφαία διαδήλωση στο Τόκιο συγκέντρωσε 120.000 ανθρώπους που φώναζαν «όχι πολεμική νομοθεσία» και ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού. Ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση μετά το 1960, ενάντια τότε σε μια συμφωνία ασφαλείας ανάμεσα σε Ιαπωνία και ΗΠΑ…

Μαζικές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στο Λίβανο

Η ενότητα των φτωχών, φάρος ελπίδας ενάντια στα θρησκευτικά μίση

Πρόσφυγες και αλληλέγγυοι σπάνε την Ευρώπη-φρούριο

Μέχρι πρόσφατα η αναγκαιότητα για κλειστά σύνορα φαινόταν να είναι πλειοψηφική άποψη ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς. Οι φράχτες και η Frontex φαίνονταν φυσική επιλογή για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό σημείο.