Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής μένουν στην Ευρωζώνη…

Φωτογραφία

Άλλη μια προεκλογική κωλοτούμπα επιχειρούν να κάνουν τις τελευταίες μέρες οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Διά στόματος του φύρερ Μιχαλολιάκου επιχειρούν να διασκεδάσουν τις δικές τους «αντισυστημικές» κορόνες που απομακρύνουν τους δεξιούς νυκοκυραίους. Επιπλέον δίνουν διαπιστευτήρια στο σύστημα πως θα είναι από δω και πέρα καλά παιδιά, ενόψει και της επανέναρξης της δίκης τους, σοβαρότερα και συνεργάσιμα όπου χρειαστεί.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Έτσι, σε συνέντευξη που έτρεξε το κανάλι του Κουρή να πάρει από το Μιχαλολιάκο στα τέλη Σεπτέμβρη, ο αρχιναζί εμφανίστηκε να ευθυγραμμίζεται με τις βασικές επιλογές του εθνικού κορμού, χρησιμοποιώντας τα επιχειρήματα των «Μένουμε Ευρώπη». Δήλωσε πως μια έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν αυτή τη στιγμή καταστροφική, καθώς η παραγωγική βάση της χώρας είναι κατεστραμμένη και πως θα χρειαστεί μια πολύχρονη προπαρασκευή, προκειμένου να επιτευχθεί εθνική αυτάρκεια στα βασικά προϊόντα, πριν προχωρήσει η χώρα σε εθνικό νόμισμα. Πως η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ είναι μονόδρομος και δεν γίνεται διαφορετικά. Ακόμα και στο θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών κατοχικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου –όπου υποτίθεται ότι οι Έλληνες νεοναζί ήταν φανατικοί υπέρμαχοι, επιχειρώντας να θολώσουν τα νερά για το ναζιστικό χαρακτήρα τους– ο Μιχαλολιάκος ισχυρίστηκε πως τα θυμηθήκαμε αργά και πως έχει ένα δίκιο η Μέρκελ που λέει ότι το θέμα έχει κριθεί εδώ και δεκαετίες.
Οι νεοναζί φαίνεται να εκτιμούν πως οι πιθανότητες επιτυχημένης απεύθυνσής τους στο απολίτικο αντιμνημονιακό τμήμα της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ είναι περιορισμένες. Σ’ αυτό συντελεί τόσο η συγκρότηση της Λαϊκής Ενότητας, όσο και το μικρό μέγεθος της διαρροής από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη Χρυσή Αυγή που καταγράφεται στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις.
Την ίδια ώρα, μετά τη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μεϊμαράκης εμφανίζεται να συσπειρώνει μεγάλο τμήμα της λαϊκής Δεξιάς στη ρεαλιστική προοπτική της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην εκδοχή ενός μεγάλου συνασπισμού αλά ελληνικά. Σε αυτό το δεξιό πολιτικό ρεύμα οι νεοναζί επιλέγουν να κολυμπήσουν και να δοκιμάσουν την τύχη τους. Γι’ αυτό και στην πρόσφατη εκδήλωση μίσους στο Βίτσι εμφανίστηκαν κυριλέ και μεταλλαγμένοι, επιλέγοντας σχέσεις αγάπης με τους ακροδεξιούς νεοδημοκράτες, που έδωσαν επίσης το παρών.
Προσφυγικό
Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες φασίστες εμφανίζονται μεταλλαγμένοι και στο θέμα των προσφύγων, ειδικά μετά τις συγκλονιστικές εικόνες του άψυχου τρίχρονου Αϊλάν. Αναγνωρίζουν για πρώτη φορά πως οι Σύροι πρόσφυγες δεν είναι λαθρομετανάστες και ο Κασιδιάρης έφτασε να προτείνει να τους δίνει η Ελλάδα χαρτιά και να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Τα περί ισλαμικής απειλής ξεχάστηκαν τις τελευταίες μέρες, παρότι επιχειρούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, ισχυριζόμενοι πως οι «λαθρομετανάστες» από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές είναι περισσότεροι από τους Σύρους.
Το βέβαιο είναι πως η γενικευμένη ρατσιστική προπαγάνδα των χρυσαυγιτών δεν μπορεί προς το παρόν να χρησιμοποιηθεί προς άγραν ψήφων και περιορίζονται να προσπαθούν να φτιάξουν τοπικούς πυρήνες σε νησιά όπως η Κως και η Μυτιλήνη, όπου η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού έχει οδηγήσει σε εγκλωβισμό χιλιάδες πρόσφυγες. Ακόμα και εκεί και παρ’ όλη τη βοήθεια που παρέχει η ΕΛ.ΑΣ. στους φασίστες μέσω των συγκρούσεων των ΜΑΤ με τους απελπισμένους πρόσφυγες, οι τοπικές κοινωνίες φαίνεται να αντέχουν και η ρατσιστική βία περιορίζεται προς το παρόν σε μικρές υποβοηθούμενες από την αστυνομία ομάδες φασιστών.
Στις 18 Σεπτέμβρη, θα γίνουν αντιφασιστικές κινητοποιήσεις στο Κερατσίνι ανήμερα της επετείου των δύο χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με πρωτοβουλία τοπικών φορέων και της Αριστεράς. Οι κινητοποιήσεις χρειάζεται να στηριχτούν από την Αριστερά του ΟΧΙ και ειδικά τη νεοσύστατη ΛΑΕ. Είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να φωνάξουμε δυνατά πως οι νεοναζί δολοφόνοι του Παύλου είναι συμπληρωματική δύναμη του συστήματος και όχι πολέμιοί του. Πως η ριζοσπαστική, αντιμνημονιακή Αριστερά παίρνει στα σοβαρά τη φασιστική απειλή και βρίσκεται απέναντί της, όπως θα όφειλαν να είναι όλες οι δυνάμεις της κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς. Οι απόπειρες τσουβαλιάσματος της αντιμνημονιακής Αριστεράς με τους δήθεν αντιμνημονιακούς χρυσαυγίτες πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει με ένα διπλό ΟΧΙ, τόσο στα μνημόνια της λιτότητας και της ανεργίας όσο και στο φασισμό που παράγουν και συντηρούν.

 

Πριν από δύο χρόνια στο μνημόσυνο στο Βίτσι, ένα τάγμα εφόδου υπό την καθοδήγηση του Παναγιώταρου είχε διώξει από την εξέδρα τη βουλευτή της ΝΔ Μαρία Αντωνίου. Στη φωτό επάνω, από το φετινό μνημόσυνο, η Αντωνίου αγκαλιά με τη Δέσποινα Σβερώνη, νέα κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία