Νέα από τους εργατικούς χώρους

Οι «κινητοποιήσεις» των μεταλλωρύχων: Υπάρχει ένα ερώτημα που οφείλει να απαντηθεί. Μπορεί η Αριστερά να είναι υπέρ του να μείνουν άνεργοι τόσο πολλοί εργαζόμενοι; Η απάντηση είναι σαφής. Όχι. Όσο σαφής είναι και η απάντηση στο αν είμαστε υπέρ του αγώνα τους. Προφανώς όχι. Τα μεταλλεία στις Σκουριές πρέπει να κλείσουν και οι μεταλλωρύχοι πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας, όπως η καθαριότητα των δήμων, η ανέγερση σχολείων και νοσοκομείων, τεχνικό προσωπικό σε λιμάνια και αεροδρόμια κ.α. Φυσικά αυτό απαιτεί άλλη πολιτική βούληση από την κυβέρνηση που θα εκλεγεί. Βούληση που θα λέει ότι επανακρατικοποιούνται όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, βούληση που θα λέει ότι οι ανάγκες του λαού επιβάλλουν μνημόνιο στους εφοπλιστές και τους βιομήχανους.
Για να δικαιούνται λοιπόν οι μεταλλωρύχοι στις Σκουριές άλλη μεταχείριση από την Αριστερά, οφείλουν στις κινητοποιήσεις τους να καταγγείλουν τα μνημόνια που εξαθλιώνουν το λαό, να καταγγείλουν την προσπάθεια να δηλητηριαστούν ολόκληρες περιοχές με τις δήθεν επενδύσεις της Eldorado gold και πάνω σε αυτά θα έχουν σύσσωμη την υποστήριξή μας και τη διαβεβαίωση ότι θα παλέψουμε από κοινού για να μην διαλυθούν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους από την ανεργία. Αυτοί είναι που πρέπει να διαλέξουν στρατόπεδο και κυρίως τάξη με την οποία θα παλέψουν.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Δαφνί: Τα μνημόνια δολοφονούν!

Τρεις τρόφιμους νεκρούς άφησε πίσω της η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής 4 Σεπτέμβρη στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) στο Δαφνί. Άλλοι τρεις νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα. Στο νοσοκομείο είναι το δεύτερο τραγικό περιστατικό μέσα στο 2015, καθώς πριν από λίγους μήνες είχε προηγηθεί το συμβάν με τη δολοφονία τροφίμου από άλλον ασθενή τρόφιμο του νοσοκομείου.
Πολλοί θα βιαστούν να μιλήσουν για έλλειψη ασφάλειας στο νοσοκομείο. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Αποκλειστικά υπεύθυνη για το θάνατο των τριών ασθενών είναι η μνημονιακή πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται τα τελευταία 5 χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και από όλους τους υπουργούς υγείας. Από τον Λοβέρδο ως τον Γεωργιάδη και τον Βορίδη και από τον Λυκουρέντζο ως τον Κουρουμπλή. Όλοι αυτοί είναι οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας των 3 ασθενών στο Δαφνί.
Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Δαφνί στο ΑΜΠΕ, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο έχουν συντάξει και έχουν στείλει 30 αναφορές στο Υπουργείο Υγείας, τις εισαγγελικές αρχές και τη διοίκηση του ΨΝΑ, επισημαίνοντας τον «εξαιρετικά επικίνδυνο και επιθετικό χαρακτήρα» του ασθενή, ο οποίος φέρεται να ευθύνεται για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο νοσοκομείο. Οι εργαζόμενοι επανειλημμένα είχαν ζητήσει να μεταφερθεί σε ειδικό χώρο φύλαξης, πρωτίστως για τη δική του προστασία, και δυστυχώς δεν εισακούστηκαν
Μέσα στις συνθήκες της κρίσης παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση περιστατικών που χρήζουν ψυχιατρικής και ψυχολογικής βοήθειας και στήριξης, όμως η υγεία γενικά και η ψυχική υγεία ειδικότερα υποχρηματοδοτούνται, με αποτέλεσμα οι δομές που υπάρχουν να υπολειτουργούν κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού και με ειλημμένη την απόφαση από το σύμφωνο Λυκουρέντζου-Αντόρ πριν δύο χρόνια για κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων.
Σε ρεπορτάζ της «Εργατικής Αριστεράς» (φύλλο 340, 8 Ιούλη 2015) και σε άρθρο με θέμα την ταξική ψήφο υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα γράφαμε: «Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στο νοσοκομείο ΨΝΑ-Δαφνί, όπου στην περιοδεία που έκανε η παράταξη ΡΙΖΑΨΥ την Πέμπτη 2 Ιουλίου πολλές νοσηλεύτριες στις μονάδες κυκλοφορούσαν με κολλημένα στις ποδιές τους τα αυτοκόλλητα του ΟΧΙ. Και πώς να μη λένε ΟΧΙ νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που αναγκάζονται λόγω των μνημονιακών μέτρων να δουλεύουν μόνο με 2 νοσηλευτές στη βάρδια και να έχουν να φροντίσουν 42 και 43 ασθενείς». 
Δυστυχώς και η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έμεινε μόνο στα λόγια για το χτύπημα της ανθρωπιστικής κρίσης και γι’ αυτό δεν έκανε προσλήψεις στα νοσοκομεία, ενώ ακόμη και στην αλλαγή των μνημονιακών διοικητών προχώρησε μόνο μετά την κατάληψη που επί μέρες πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Δαφνί στα γραφεία της διοίκησης του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι αυτές οι πολιτικές αλλάζουν με τους αγώνες τους και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν.

Μαχαιριά στους ναυτεργάτες!

Το Μνημόνιο 3, που κυρώθηκε στη Βουλή το Σάββατο 14 Αυγούστου του 2015, πέρα από τις υπόλοιπες αντεργατικές και αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, προβλέπει μια σκληρή μαχαιριά για τους ναυτεργάτες. Την ενοποίηση του ΚΕΑΝ (Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών) με το ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης). 
Η κατάργηση της αυτοτέλειας του ΚΕΑΝ ξεκίνησε από την 1 Σεπτέμβρη 2015 και παρά το ότι οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Κατρούγκαλος και Χαϊκάλης, είχαν δεσμευθεί ότι τίποτα δεν θα προχωρήσει χωρίς διάλογο και ότι η κατάργηση της αυτοτέλειας θα ξεκινούσε το Γενάρη του 2016. Εξαιτίας μάλιστα αυτής της δέσμευσης ήταν σε εκκρεμότητα αιτήματα της ΠΝΟ (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία) και ναυτεργατικών σωματείων. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή 13 Αυγούστου. Οι αρμόδιοι υπουργοί την ανέβαλαν και πέρασαν τη σχετική ρύθμιση στο Μνημόνιο 3 στα μουλωχτά και αγνοώντας, όπως και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, τη θέληση των ναυτεργατών.
Οι επικουρικές συντάξεις αναμένεται, μετά τις μειώσεις που γίνανε ήδη με το Μνημόνιο 3, να μειωθούν ακόμη περισσότερο, καθώς θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά πια από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων. Όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με όσα προβλέπει το Μνημόνιο 3, τις ενοποιήσεις των ταμείων επικουρικής ασφάλισης θα ακολουθήσουν και οι ενοποιήσεις των κύριων ασφαλιστικών ταμείων.
Με ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού) καλεί τους ναυτεργάτες να είναι έτοιμοι για αγωνιστικές κινητοποιήσεις και απεργίες, ώστε να μην εφαρμοστούν οι επιδιώξεις των εφοπλιστών και των δανειστών, που εξυπηρετούνται με το Μνημόνιο 3, ενώ καλεί και τους ναυτεργάτες στην κάλπη να μαυρίσουν το μνημονιακό μπλοκ (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ-ΑΝΕΛ), δίνοντας με την ψήφο τους αρχικά και τους αγώνες τους συνέχεια στο μεγάλο ΟΧΙ που βροντοφώναξε ο λαός και οι ναυτεργάτες στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιούλη.

Μειώσεις 55% στις καθαρίστριες της Eurobank

Τρίωρη στάση εργασίας και κινητοποίηση στο κεντρικό κτίριο του πρώην Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Αθήνα πραγματοποίησαν οι καθαρίστριες της Eurobank, που δουλεύουν στην τράπεζα μέσω της εργολαβικής εταιρείας «La bolaget», με τη συμπαράσταση του ΣΥΔΑΠΤΤ (Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα).
Πριν λίγες ημέρες η εταιρεία ενημέρωσε τις καθαρίστριες ότι θα τροποποιηθούν οι συμβάσεις τους και, για να μη χάσουν τη δουλειά τους, θα πρέπει να δεχθούν και να υπογράψουν μειώσεις μισθών κατά 55%! Δηλαδή να πάνε σε μεικτό μισθό 380 ευρώ.  Όπως καταλαβαίνουμε, οι μισθοί πείνας εφαρμόζονται ήδη, καθώς οι επιπτώσεις του Μνημονίου 3 είναι καθοριστικές. Η εργολαβική εταιρεία δηλώνει αναγκασμένη να προβεί σε αυτές τις μειώσεις, επειδή η τράπεζα, παρότι ήδη για τη «σωτηρία» της έχει εισπράξει από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, προχωρά σε περικοπές… κόστους λόγω της ανακεφαλαιοποίησης. 
Και φυσικά αυτές τις περικοπές φροντίζει να τις ξεκινήσει από τους πιο αδύναμους, ξεχνώντας ότι ο μηνιαίος μισθός όλων των καθαριστριών μαζί αντιστοιχεί στο μηνιαίο μισθό ενός και μόνο από τα golden boys της τράπεζας. Μισθούς πείνας έπαιρναν ούτως ή άλλως οι καθαρίστριες αυτές, πολλές από τις οποίες έχουν συμπληρώσει 10 και 11 χρόνια δουλειάς στην τράπεζα και τώρα εκβιάζονται με απόλυση. Με την παρέμβαση του ΣΥΔΑΠΤΤ και την κινητοποίηση υπήρξε μια πρώτη υποχώρηση της τράπεζας και του εργολάβου, που αποδέχθηκαν να μην τροποποιηθούν οι συμβάσεις, πριν υπάρξει ολιγοήμερη διαβούλευση με το σωματείο και τις καθαρίστριες.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία