Επαναφορά των ληστρικών εισφορών στους μηχανικούς

Καταργούν όσα νομοθέτησαν το καλοκαίρι

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Εύα Παπατζανή, αρχιτέκτονας μηχανικός

Άνεργοι, ανασφάλιστοι και υπερχρεωμένοι είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά της πλειοψηφίας των μηχανικών στην Ελλάδα σήμερα. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Οι διαγραφές από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ τα τελευταία 5 χρόνια ξεπέρασαν τις 10.000, χωρίς να συνυπολογίζονται οι συνταξιοδοτήσεις, αλλά ούτε και ο αριθμός των νέων αποφοίτων που δεν εγγράφονται. Πάνω από το 60% των μηχανικών χρωστάει τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές του στο ταμείο, με αποτέλεσμα να μένει ανασφάλιστο και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κινδυνεύοντας μάλιστα και από κατασχέσεις, αφού τα στοιχεία του ταμείου έχουν πλέον αποσταλεί στην εφορία. Σημαντικό κομμάτι παραμένει άνεργο χωρίς καμία πρόνοια (π.χ. παύση εισφορών κατά το χρόνο ανεργίας) και φυσικά χωρίς δυνατότητα χορήγησης επιδόματος ανέργου, παρά το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εισφορές εμπεριέχουν εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ! 
Τον περασμένο Ιούλιο, η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ψήφισε τον Ν.4331/15. Με το άρθρο 39 του νόμου αυτού δινόταν στους –μετά το 1993–  ασφαλισμένους η δυνατότητα επιλογής κατώτερης (και άρα οικονομικότερης) ασφαλιστικής κατηγορίας για δύο χρόνια ως μέσο ελάχιστης ελάφρυνσης, ενώ με το άρθρο 38 διευκολύνονταν οι μηχανικοί να συμψηφίσουν έως 50.000 ευρώ οφειλές με τη σύνταξή τους. Φυσικά η ρύθμιση αφορούσε όσους είχαν ρυθμίσει τις εισφορές τους, και υπολογίζεται πως σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2014, 7.286 περισσότεροι μηχανικοί (+21,70%) μπόρεσαν να ανταποκριθούν.
Σήμερα, η ίδια ακραία μνημονιακή κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση του νόμου αυτού –και μάλιστα αναδρομικά– μέσω της ψήφισης των προαπαιτούμενων, ενός νόμου που έτσι κι αλλιώς δεν έλυνε το πρόβλημα, απλά το περιόριζε ελάχιστα. Με αυτόν τον τρόπο, στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 τα νέα ειδοποιητήρια θα εκδοθούν με τις αυξήσεις, ενώ σε όσους πλήρωσαν το πρώτο εξάμηνο, έχοντας ενταχθεί σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, η κυβέρνηση θα τους ζητήσει πίσω τη διαφορά!
Ήδη συλλογικότητες και φορείς των μηχανικών, όπως το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, ο Σύλλογος Τοπογράφων, η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, ακόμα και η ηγεσία του ΤΕΕ και του ΕΤΑΑ, έχουν εκφράσει τις αντιδράσεις τους. Επίσης πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες κινητοποιήσεις, με τις συλλογικότητες να πιάνουν το νήμα από τις διεκδικήσεις για την κατάργηση του νόμου 3986/11 επί ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αύξανε τις εισφορές.
Διεκδικούμε: Να ακυρωθεί ο νόμος που επαναφέρει τις ληστρικές αυξήσεις εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ και καταργεί τη δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για τους μηχανικούς. Ριζική μείωση εισφορών με αναδρομική ισχύ και με προσαρμογή των υποχρεώσεων εισφοράς στις πραγματικές δυνατότητες των συναδέλφων. Δημόσια, δωρεάν και χωρίς προϋποθέσεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως ασφαλιστικών οφειλών. Και τέλος, διαγραφή των χρεών των άνεργων και μέτρα προστασίας τους.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία