Νέα από τους εργατικούς χώρους

"Κοινωφελές" ατύχημα: Εργαζόμενος 5μηνίτης κοινωφελούς εργασίας στο δήμο Μεγαρέων τραυματίστηκε σοβαρά την Τετάρτη 14 Οκτώβρη, κατά τη διάρκεια της εργασίας του σε απορριμματοφόρο όχημα του δήμου. Το ατύχημα δεν είναι το πρώτο σε δουλειές που γίνονται από ανειδίκευτο προσωπικό και έχει συγκεκριμένους ενόχους. Είναι αυτοί που επιβάλλουν τις μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας και τα δήθεν κοινωφελή προγράμματα εργασίας για να μπαλώσουν όπως-όπως τις ελλείψεις που υπάρχουν στους δήμους και όχι μόνο.
Οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι σε εργολάβους, οι ανειδίκευτοι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι και οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι με τα δήθεν κοινωφελή προγράμματα, τείνουν αυτοί τη στιγμή να καλύψουν το 40% και πλέον των θέσεων εργασίας στο στενό (ειδικά δήμοι και νοσοκομεία) και ευρύτερο δημόσιο τομέα (π.χ. ΔΕΗ, ΕΑΒ κ.α.). Ειδικά με το συγκεκριμένο συμβάν αναδεικνύεται και η παράνομη τοποθέτηση πενταμηνιτών κοινωφελούς εργασίας, που έχουν προσληφθεί στους δήμους σε τομείς όπως η καθαριότητα.
Οι ένοχοι είναι φανεροί. Είναι το υπουργείο Εργασίας, που στην ανακοίνωσή του δηλώνει την άμεση διερεύνηση του ζητήματος, αλλά σωπαίνει για την παράνομη τοποθέτηση του εργαζόμενου στην καθαριότητα (και δεν είναι ο μόνος). Ένοχη όμως είναι και κάθε αιρετή δημοτική αρχή που, αντί να διεκδικήσει μαζί με τους εργαζόμενους στους δήμους κάλυψη των κενών, εκβιάζει με την απειλή της απόλυσης τους εργαζόμενους, για να δουλέψουν σε άλλη θέση εργασίας από αυτή για την οποία έχουν προσληφθεί.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Εκπαιδευτικοί: Ακάλυπτα τα κενά

Τα κενά στα σχολεία της χώρας παραμένουν ακάλυπτα, ενώ ήδη συμπληρώθηκαν 45 μέρες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί περιμένουν να προσληφθούν ως αναπληρωτές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Ειδική Αγωγή, όπου το 80% των δομών της υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού και, ενώ υπάρχουν περίπου 2.000 απόφοιτοι στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα, ποτέ δεν έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Το παζλ των προβλημάτων που δημιουργεί η έλλειψη χρηματοδότησης της δημόσιας παιδείας συμπληρώνεται από τα προβλήματα που εμφανίζονται, στην επαρχία κυρίως, στη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους. Σε πολλές περιπτώσεις, με τις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα σχολείων, απαιτούνται αρκετά χιλιόμετρα για να μπορέσει ένας μαθητής να παρακολουθήσει κανονικά τα μαθήματά του.
Παρά την αδράνεια που επιδεικνύει η πλειοψηφούσα παράταξη στον κλάδο των καθηγητών, που κατά κύριο λόγο πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, ψάχνοντας να βρει τα ισοδύναμα, οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι μαθητές προχωράνε σε κινητοποιήσεις. Μαχητική ήταν η κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη 14 Οκτώβρη από καθηγητές, ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, για το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών.
Ο συντονισμός της δράσης μαθητών, καθηγητών, δασκάλων και γονιών για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας επείγει και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να βρουν τους τρόπους με τους οποίους οι αγώνες τους θα είναι αποτελεσματικοί.

 

Η δίκη των αντιρατσιστών συνδικαλιστών στη Σάμο

Ξεκίνησε την Πέμπτη 15 Οκτώβρη η δίκη των τριών συνδικαλιστών του Νοσοκομείου Σάμου, που αντέδρασαν στη ρατσιστική αιμοδοσία μόνο για Έλληνες, που είχε επιχειρήσει, χωρίς επιτυχία, να πραγματοποιήσει στο νοσοκομείο η Χρυσή Αυγή, τον Απρίλιο του 2013. Οι συνδικαλιστές του νοσοκομείου, παρότι σωστά οργάνωσαν κινητοποίηση ενάντια στη δράση της νεοναζιστικής συμμορίας, ουδέποτε παρεμπόδισαν οποιονδήποτε να δώσει αίμα.
Αποκαλυπτικές για τους νεοναζί, όχι μόνο για τη ρατσιστική τους ιδεολογία, αλλά και για την εγκληματική φύση της οργάνωσης, είναι οι σχετικές μαρτυρίες.  Μάρτυρας, η οποία εργάζεται ως επισκέπτρια υγείας, ζήτησε η ίδια από τον επικεφαλής της οργάνωσης να προχωρήσει η αιμοδοσία, καθώς υπήρχε άμεση ανάγκη. «Ασθενής με ακατάσχετη αιμορραγία, η οποία είχε προβεί σε αυτοσχέδια άμβλωση, βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο χειρουργείο», δήλωσε η μάρτυρας. «Όταν έμαθαν πως ήταν υπήκοος Βουλγαρίας, έστρεψαν τα νώτα και έφυγαν από το νοσοκομείο. Η γυναίκα κατέληξε», ανέφερε στην κατάθεσή της.
Προφανώς οι χρυσαυγίτες, που έχουν πολλάκις αποδείξει στο παρελθόν ότι είναι στο πλευρό των εργοδοτών με τα μεροκάματα πείνας μόνο για Έλληνες, αλλά και με την υπεράσπιση των εφοπλιστών στο κοινοβούλιο, θεώρησαν ότι μπορούν να καταδικάσουν εύκολα όσους αντιδρούν στη ρατσιστική τους προπαγάνδα. Η απάντηση δόθηκε από τους εργαζόμενους της Σάμου και το εργατικό κίνημα συνολικά.
Τόσο την πρώτη μέρα της δίκης, όσο και το Σάββατο 17 Οκτώβρη που η δίκη συνεχίστηκε, στο πλευρό των διωκόμενων συνδικαλιστών βρέθηκαν εργαζόμενοι από το νοσοκομείο, όπως και από άλλους κλάδους, ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων, καθώς και τα 100 και πλέον ψηφίσματα διαμαρτυρίας για τη δίωξη των τριών συνδικαλιστών, όπως και στήριξης και αλληλεγγύης σε αυτούς από συλλόγους, οργανώσεις, εργατικά κέντρα και εκπρόσωπους σωματείων από όλη την Ελλάδα, δείχνουν το δρόμο για το πώς πρέπει το εργατικό κίνημα να απαντήσει στους νεοναζί. Με μαζικούς ενωτικούς αγώνες.

 

 

Κινητοποιήσεις για τη σωτηρία των νοσοκομείων στη Δ. Ελλάδα

Μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα αγκάλιασε το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, απαιτώντας άμεσες προσλήψεις για την κάλυψη των κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Εκατοντάδες κάτοικοι του νησιού, μαζί με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο και μαθητές, μετά από πρωτοβουλία της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, διαμαρτυρήθηκαν για τα κενά του νοσοκομείου.
Ο λόγος που η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του νησιού πήρε αυτή την πρωτοβουλία είναι η υποστελέχωση της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου που λειτουργεί πια μόνο με δύο γιατρούς, τη στιγμή που μόνο στην τουριστική περίοδο υπολογίζεται ότι 200.000 παιδιά επισκέπτονται το νησί. Εκτός από τη στελέχωση της Παιδιατρικής Κλινικής οι κάτοικοι του νησιού και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο απαιτούν και την άμεση λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Ευθύνης Νεογνών, καθώς η επί σειρά ετών υποτυπώδης στελέχωση και η μη λειτουργία της Μονάδας υπαγορεύει τη σχεδόν καθημερινή ανάγκη διακομιδής σε άλλα νοσοκομεία, με υπέρογκο κόστος για το κράτος και τις οικογένειες.
Τα προβλήματα από την ελλιπή χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και την έλλειψη προσωπικού δεν σταματάνε στην Κέρκυρα. Νέες κινητοποιήσεις, σε συνέχεια αυτών που είχαν γίνει την άνοιξη του 2015, ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Πρέβεζας, που απειλείται με οριστικό λουκέτο από την έλλειψη πόρων και προσωπικού. Η κινητοποίηση γίνεται, με τη συμπαράσταση της Επιτροπής για την Υγεία της Πρέβεζας, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, στις 12.30 το μεσημέρι στην αυλή του νοσοκομείου.
Για να είναι πιο αποτελεσματική η κινητοποίηση, τόσο η Επιτροπή για την Υγεία όσο και το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου πραγματοποιούν συσκέψεις συντονισμού με τα σωματεία των νοσοκομείων Λευκάδας, Μεσολογγίου και Φιλιατών, προκειμένου να συντονίσουν τις δράσεις τους, ενώ, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, ζήτησαν τη στήριξη και του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης στον αγώνα τους.
Ο Δεκέμβρης αναμένεται να είναι «καυτός» μήνας για την υγεία, καθώς τότε αναμένεται σε πολλά νοσοκομεία να αποχωρήσουν επικουρικοί γιατροί με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με κλείσιμο όχι μόνο κλινικές, αλλά και ολόκληρα νοσοκομεία. Όσο η κυβέρνηση θα επιμένει στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, το πρόβλημα θα επιδεινώνεται.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία