Αντίσταση στην κρατική καταστολή

Όχι στην έκδοση στην Ιταλία των 5 φοιτητών

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Η αυταρχική θωράκιση των ευρωπαϊκών κρατών, που όλο και περισσότερο στρέφονται κατά του «εχθρού λαού», αποτελεί μια σοβαρότατη απειλή για τις δημοκρατικές ελευθερίες όλων μας. Η στοχοποίηση όσων αμφισβητούν την «κανονικότητα» του νεοφιλελευθερισμού και την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, η στρατικοποίηση των συνόρων και η μετατροπή των πόλεων σε φρούρια, είναι όψεις του ίδιου αντιδραστικού και πνιγηρού τοπίου. 
Στην Ελλάδα, δύο πρόσφατα περιστατικά καταστολής, η αστυνομοκρατία στην πορεία του Πολυτεχνείου και ο συναγερμός της ΕΛ.ΑΣ. εν όψει των διαδηλώσεων του Δεκέμβρη (άφιξη Κέρι, Γρηγορόπουλος), επιβεβαιώνουν την ίδια λογική τρομοκράτησης του εργατικού-λαϊκού κινήματος και της ριζοσπαστικής νεολαίας.
Ένταλμα
Τον κίνδυνο να εκδοθούν στην Ιταλία αντιμετωπίζουν πέντε φοιτητές που συνελήφθησαν το πρωί της 12ης Νοέμβρη, μετά από εισβολή της αστυνομίας στα σπίτια τους, δυνάμει του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης που εξέδωσε η Εισαγγελία του Μιλάνο. Οι πέντε νεαροί, όλοι τους κάτοικοι της Αγ. Παρασκευής, διώκονται με αφορμή την προσαγωγή τους στο Μιλάνο στις 2/5, μία μέρα μετά την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην οποία συμμετείχαν. 
Μάλιστα, κινδυνεύουν να παραμείνουν για μεγάλο διάστημα στις ιταλικές φυλακές, εφόσον ο ιταλικός νόμος δεν προβλέπει κατώτατο όριο προσωρινής κράτησης μέχρι τη δίκη. Είναι η πρώτη φορά από τότε που θεσπίστηκε το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης που ζητείται έκδοση πολιτών από ένα κράτος της ΕΕ σε ένα άλλο, για λόγους που ανάγονται στην πολιτική τους δράση. Η άμεση κινητοποίηση του κινήματος κατάφερε να αποτρέψει την προφυλάκισή τους, ενώ ακόμα εκκρεμεί δικαστικό συμβούλιο που θα αποφασίσει αν θα τους εκδώσει στην Ιταλία ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να μην επιτρέψουμε την έκδοση που θα δημιουργήσει προηγούμενο αξιοποίησης ποινικής νομοθεσίας, όχι για κάποια εγκληματική πράξη, αλλά γιατί-σύμφωνα με το ένταλμα-«θεάθηκαν» να συμμετέχουν σε επεισόδια.
Μαθητές
Το βράδυ της 11ης Νοέμβρη, στο χώρο μπροστά από το 14ο Γυμνάσιο Περιστερίου αστυνομικοί καταδίωξαν και προσήγαγαν στο τμήμα, 4 ανήλικους μαθητές που στη θέα των περιπολικών απλά τράπηκαν σε φυγή. Εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι η ανώνυμη καταγγελία για «εκτεταμένες φθορές» στο Γυμνάσιο δεν είχαν καμία υπόσταση. Και προφανώς οι μπάτσοι δεν έλεγξαν ποτέ την καταγγελία, αλλά βρήκαν το χρόνο να κυνηγήσουν με ζήλο τους «επικίνδυνους» εφήβους. 
Η ΕΕ της καταστολής και της ποινικοποίησης των πολιτικών αγώνων είναι εδώ. Η καταφυγή στον αυταρχισμό ως εργαλείο εκφοβισμού και πειθάρχησης των «από κάτω» αποτελεί στρατηγική επιλογή πανευρωπαϊκά. Όσο η πολιτική της εξοντωτικής λιτότητας είναι η μοναδική μέθοδος διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, τόσο οι άρχουσες τάξεις, οι κυβερνήσεις και οι υπερεθνικοί θεσμοί τους, θα στρέφονται ενάντια σε εκείνους/ες που αντιστέκονται και αρνούνται να υποταχθούν σε μια ζωή χωρίς δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες. Και δυστυχώς, στην ίδια γραμμή (πώς αλλιώς;) κινείται και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις δημαγωγίες για «αριστερή πολιτική» στο πεδίο των δικαιωμάτων ή στο προσφυγικό, όπου δεν εμπίπτουν στη σφαίρα των «προαπαιτούμενων». 
Μαζί με τον αγώνα κατά των μνημονίων, η έμπρακτη αλληλεγγύη μας προς όσους αποτελούν θύματα των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους, όπως και η μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των δυναμικών μορφών πάλης του εργατικού κινήματος, των δράσεων κοινωνικής ανυπακοής, είναι η μόνη απάντηση που έχουμε απέναντι στον ολοκληρωτικό τρόμο που επιφυλάσσουν οι κυρίαρχοι για τον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία