Μπλόκο στα μέτρα της κυβέρνησης

Το πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή όσων προβλέπονται στο μνημόνιο Τσίπρα. Τα παραμύθια του «παράλληλου προγράμματος» έσβησαν μαζί με το 2015 και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, που επιχειρούν να θολώσουν τη σκληρή πραγματικότητα, δεν αρκούν για να φτιάξουν έναν ασφαλή διάδρομο διαφυγής από το «ναρκοπέδιο» της πολιτικής αστάθειας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Η επιχείρηση κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης, τα κόκκινα δάνεια και η απειλή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η βαριά φορολόγηση των αγροτών και η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, δεν μπορούν να βρουν το κίνημα και την Αριστερά σε στάση παθητικής αναμονής ή συνεχούς ενδοσκόπησης, αλλά σε διάταξη αποφασιστικής αναμέτρησης. 
Οι διαρκείς μειώσεις συντάξεων και η συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας σε επίπεδο «ελάχιστης κρατικής φιλανθρωπίας», την ώρα που δισεκατομμύρια ευρώ ενισχύουν τους τραπεζίτες και τους κάθε είδους «επενδυτές»,  θα είναι το άμεσο πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική. Η έκβαση αυτής της μάχης θα είναι καθοριστική για την επιβίωση του κόσμου μας (βλ. σελ. 20). 
Παρά τα φληναφήματα Σταθάκη για «θωράκιση των νοικοκυριών» από τις κατασχέσεις, η νέα αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν θα είναι καθόλου «ευαίσθητη» απέναντι σε ανθρώπους που είδαν στα χρόνια της κρίσης τα εισοδήματά τους να γκρεμίζονται ή ακόμα χειρότερα, βρέθηκαν χωρίς δουλειά. Στα ειρηνοδικεία και στις γειτονιές, κάθε απόπειρα αρπαγής κατοικίας φτωχού χρειάζεται να μπλοκάρεται από μαζικές κινητοποιήσεις.  
Ιδιωτικοποιήσεις
Συγχρόνως, οι μηχανές του ΤΑΙΠΕΔ δουλεύουν στο φουλ. Η «ομάδα δράσης» του νέου υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων συγκροτείται και αναζητείται ο επικεφαλής του σχήματος στο οποίο θα περάσει όλη η δημόσια περιουσία (χαρτοφυλάκιο ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΤΧΣ, μετοχές ΔΕΚΟ). Μετά την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία Fraport-Κοπελούζου και την αναμενόμενη πώληση του 67% του ΟΛΠ στην κινεζική COSCO τον Ιανουάριο, ακολουθεί η επιτάχυνση των ενεργειών για την παράδοση του Ελληνικού στους ιδιώτες. Την ώρα που η «Ε.Α.» πήγαινε στο τυπογραφείο, η Λαϊκή Ενότητα διοργάνωνε διαμαρτυρία στον Πειραιά, την ημέρα των Φώτων, για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Παραμονή Πρωτοχρονιάς, έπεσαν οι υπογραφές της νέας συμφωνίας για την πώληση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης με την Jermyn Street Real Estate Fund, με τους «επενδυτές» να καταβάλλουν το εξευτελιστικό τίμημα των 400 εκατομμυρίων ευρώ. Ακολουθούν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ (το ενδιαφέρον των Ρώσων παραμένει), η ΔΕΣΦΑ, η παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ο ΟΛΘ και η περιοχή της Αφάντου στη Ρόδο. 
Την Παρασκευή 8/1 εκδικάζονται οι προσφυγές κατά της εκποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΣτΕ, στις 11 π.μ. Στο πρόσφατο ηλεκτρονικό δημοψήφισμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενάντια στην παραχώρηση των αεροδρομίων ψήφισε το 76,05% όσων πήραν μέρος στην ψηφοφορία. 
Αγρότες
Επίσης, οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με πανελλαδικό συντονισμό και μπλόκα που θα στηθούν σε όλη τη χώρα το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη, ενάντια στα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα (αύξηση φορολογικού συντελεστή από 13% στο 20%) κυβέρνησης και δανειστών. 
Ένα πλατύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο αγώνα που θα ακυρώσει την επίθεση στο Ασφαλιστικό, τη φορολεηλασία, τους πλειστηριασμούς και τα σχέδια εκποίησης του δημόσιου πλούτου είναι αναγκαίο όσο ποτέ. Η οργάνωση της κοινωνικής αντίστασης απέναντι στη σφοδρή επίθεση κυβέρνησης, ευρωηγεσιών και ξεσαλωμένων εργοδοτών πέφτει αναγκαστικά στις πλάτες του κινήματος και της πραγματικής Αριστεράς. Οι δυνάμεις της οφείλουν να στηρίξουν και να προετοιμάσουν τη μαζική εργατική-λαϊκή απάντηση. Με ενωτικές και δυναμικές παρεμβάσεις, με πρωτοβουλίες συντονισμού και ενοποίησης των επιμέρους αιτημάτων και διεκδικήσεων, τη νέα χρονιά, να τους τινάξουμε τη μνημονιακή συναίνεση στον αέρα!

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία