Μεροληπτικά...

«ΔΩΡΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ:
Κατά πλειοψηφία πέρασε τελικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (78 υπέρ, 16 κατά, 2 λευκά) η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το γήπεδο που θέλει να χτίσει η «Δικέφαλος ΑΕ» στη Ν. Φιλαδέλφεια. Η «αριστερή» διοίκηση της Περιφέρειας, σε συμπόρευση με τους συμβούλους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των ΑΝΕΛ, άνοιξε την πόρτα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έκδοσης οικοδομικής άδειας για την κατασκευή του γηπέδου (απομένει πλέον μόνο η υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος), ώστε να παραχωρηθεί δημόσια έκταση του άλσους της περιοχής σε μια ιδιωτική εταιρεία και να δοθούν 20 εκατομμύρια δημόσιου χρήματος στον Δ. Μελισσανίδη. Από την άλλη, ο τοπικός Δήμος –που απέρριψε την ΜΠΕ– έχει εκφράσει έντονες διαφωνίες για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχει το έργο, ενώ τόσο ο δήμαρχος, όσο και οι κάτοικοι, που αντιδρούν στα σχέδια της εταιρείας, έχουν δεχτεί απειλές και προπηλακισμούς. Κατά ψήφισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι που αναφέρονται στη ΛΑΕ και δεν έχουν αποχωρήσει από τη «Δύναμη Ζωής», όσοι έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί, οι σύμβουλοι του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ακόμα και ο Τζήμερος (!) που ζήτησε να βρεθούν τα κεφάλαια από την αγορά. Οι προεκλογικές εξαγγελίες της Ρ. Δούρου, που μιλούσαν για μάχη «με τα κατεστημένα συμφέροντα», φαντάζουν πολύ μακρινές.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ

Με τη γνωστή μέθοδο της αεροπλανικής-νυχτερινής τροπολογίας (σε ημέρα απεργίας των ΜΜΕ) και ύστερα από έντονους διαξιφισμούς, ψηφίστηκε τελικά στη βουλή η νομοθετική ρύθμιση του Ν. Παππά για την αδειοδότηση των καναλιών. Ρύθμιση που έχει αναγορευτεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προμετωπίδα του αγώνα της υπέρ της «διαφάνειας». Με βάση τη νέα παρέμβαση, αρμόδια για τον καθορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών –με εισήγηση του υπουργού Επικρατείας και απλή πλειοψηφία– είναι η βουλή, ζήτημα που μέχρι τώρα καθοριζόταν από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο ακόμα παραμένει ακέφαλο μετά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ΔΣ. Έτσι, η κρίσιμη αρμοδιότητα, για το ποιος θα καθορίσει πραγματικά τις άδειες παραμένει στα χέρια του υπουργού Επικρατείας. Ο τελευταίος κάποια στιγμή θα φέρει την πρότασή του και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία απλά θα επικυρώσει το αποτέλεσμα των δικών του παζαριών με τους τωρινούς «βαρόνους» ή τους επίδοξους που θέλουν να μεταπηδήσουν στον «ευαίσθητο» χώρο των μίντια. Άλλωστε, η έκθεση των ιδιωτικών ΜΜΕ στον τραπεζικό δανεισμό (αγγίζει τα 940 εκατ. ευρώ) και η ανάγκη προπαγάνδισης του «αριστερού μνημονίου» αποτελούν εύφορο έδαφος για τη δημιουργία της «νέας διαπλοκής». Με μπροστάρη τον Α. Λοβέρδο –που αποκάλεσε τον Παππά «υπουργό της Βόρειας Κορέας»– όλα τα αστικά κόμματα αντιτάχθηκαν στη ρύθμιση, στηρίζοντας τους δικούς τους καναλάρχες στον ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό με «τροχονόμο» την κυβέρνηση Τσίπρα. 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Επί κυβέρνησης ΓΑΠ, ο Α. Τσίπρας κατέθετε επίκαιρη ερώτηση, στον τότε πρωθυπουργό, για τις «εξοντωτικές αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς», υποστηρίζοντας – σωστά– ότι «κάποιοι εργαζόμενοι θέλουν ένα μηνιάτικο για να πάνε στη δουλειά τους». Σήμερα, μετά την ταπεινωτική συνθηκολόγηση του καλοκαιριού, η κυβέρνησή του προχωρά στην αύξηση το ενιαίου εισιτηρίου για τα μέσα μεταφοράς από 1,20 ευρώ στο 1,40 ευρώ. Έτσι κι αλλιώς οι άνεργοι είναι περισσότεροι από όσους δουλεύουν, θα σκέφτηκε...Την ίδια ώρα βέβαια πληθαίνουν οι συναντήσεις του Α. Τσίπρα και των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ με μεγαλοκαρχαρίες όπως ο Prem Watsa της Fairfax Financial Holdings και διάφορων άλλων funds, που έχουν «στρατηγικές τοποθετήσεις» στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα (Eurobank, Alpha, Πειραιώς), καθώς και σε εταιρείες μεγάλου βεληνεκούς όπως οι Μυτιληναίος, Grivalia, ΕΥΔΑΠ, Eurolife και Praktiker. Η ισοπέδωση των μισθών και οι βίαιες ανατροπές των εργασιακών σχέσεων στα χρόνια του μνημονίου, σε συνδυασμό με το πλούσιο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, σίγουρα δεν αφήνουν ασυγκίνητους διάφορους «επενδυτές» που έχουν μετατρέψει την «κρίση σε ευκαιρία». Για τους φτωχούς είπαμε, χαράτσια, περικοπές συντάξεων και υποκριτική δημαγωγία για «προστασία των αδυνάτων». 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία