Φύλλο Νο 353 (3 Φλεβάρη 2016)

Της σύνταξης...

Το Ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου είναι ένα τερατούργημα και πρέπει να αποσυρθεί. Ικανοποιεί τα πιο επιθετικά σχέδια της άρχουσας τάξης και των δανειστών, και γι’ αυτό αποτελεί «όπλο μαζικής καταστροφής» κατά των δικαιωμάτων εκατομμυρίων νυν ασφαλισμένων αλλά, ακόμη πιο σκληρά, κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των επόμενων γενεών. Είναι η πιο εφιαλτική εκδοχή του «δόγματος του σοκ» που εμπνέει το ελληνικό «πρόγραμμα προσαρμογής» όπως υλοποιείται με τα διαδοχικά μνημόνια.

Ο «έντιμος συμβιβασμός» των δανειστών

Η αξιολόγηση, οι «αντιθέσεις» ΔΝΤ- Ευρωπαίων και η διολίσθηση από την «αναδιάρθρωση» στην «αναδιαμόρφωση» του χρέους

Ο Τσίπρας μπροστά στην κατάρρευση

Πριν κλείσει 6μηνο από το «θρίαμβο» της 20ής Σεπτέμβρη

Μεροληπτικά...

«ΔΩΡΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Κατά πλειοψηφία πέρασε τελικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (78 υπέρ, 16 κατά, 2 λευκά) η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το γήπεδο που θέλει να χτίσει η «Δικέφαλος ΑΕ» στη Ν. Φιλαδέλφεια. Η «αριστερή» διοίκηση της Περιφέρειας, σε συμπόρευση με τους συμβούλους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των ΑΝΕΛ, άνοιξε την πόρτα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έκδοσης οικοδομικής άδειας για την κατασκευή του γηπέδου (απομένει πλέον μόνο η υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος), ώστε να παραχωρηθεί δημόσια έκταση του άλσους της περιοχής σε μια ιδιωτική εταιρεία και να δοθούν 20 εκατομμύρια δημόσιου χρήματος στον Δ. Μελισσανίδη. Από την άλλη, ο τοπικός Δήμος –που απέρριψε την ΜΠΕ– έχει εκφράσει έντονες διαφωνίες για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχει το έργο, ενώ τόσο ο δήμαρχος, όσο και οι κάτοικοι, που αντιδρούν στα σχέδια της εταιρείας, έχουν δεχτεί απειλές και προπηλακισμούς. Κατά ψήφισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι που αναφέρονται στη ΛΑΕ και δεν έχουν αποχωρήσει από τη «Δύναμη Ζωής», όσοι έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί, οι σύμβουλοι του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ακόμα και ο Τζήμερος (!) που ζήτησε να βρεθούν τα κεφάλαια από την αγορά. Οι προεκλογικές εξαγγελίες της Ρ. Δούρου, που μιλούσαν για μάχη «με τα κατεστημένα συμφέροντα», φαντάζουν πολύ μακρινές.

Αγωγός προδοσίας των Παλαιστινίων

«Ασφάλεια» και στρατιωτική συνεργασία προαναγγέλλει ο άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Αποχώρηση-οδηγός από την Ανοιχτή Πόλη

Την αποχώρηση και ανεξαρτητοποίησή τους από τη δημοτική παράταξη της Ανοιχτής Πόλης ανακοίνωσαν 7 εκλεγμένοι/ες δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι στο Δήμο της Αθήνας*.

Λένε ότι... «Η Σένγκεν είναι πολύτιμο δημοκρατικό κεκτημένο»

Με στόχο να εφαρμοστεί μια ακόμα πιο βάρβαρη αντιπροσφυγική πολιτική, επιστρατεύεται ο εκβιασμός «εξόδου από τη Σένγκεν».

Ασφαλιστικό: Βαρόμετρο των πολιτικών εξελίξεων

Η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Τσίπρα αναδεικνύεται σε βαρόμετρο για την ίδια την πορεία της. Οι γενικευμένες κοινωνικές αντιδράσεις για το έκτρωμα Κατρούγκαλου και οι ασφυκτικές απαιτήσεις των δανειστών -που θέλουν περισσότερο «αίμα» συνταξιούχων- έχουν μεγαλώσει την ανησυχία του Μαξίμου, που βλέπει ότι η επιβολή του νεοφιλελεύθερου σχεδίου διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης μόνο περίπατος δεν θα είναι.

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ελεύθεροι πολιορκημένοι… Κάπως έτσι νιώθουν 8 εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί) της εφημερίδας «Ελευθερία» στη Λάρισα, όπου η εργοδοσία τους έθεσε σε τρίμηνη διαθεσιμότητα. Το επόμενο τρίμηνο, με βάση το σχετικό νόμο, οι 8 εργαζόμενοι θα παίρνουν το μισθό τους μειωμένο κατά 50%. Η κατάσταση αυτή στην εφημερίδα «Ελευθερία» δεν είναι καινούργια. Είναι η τέταρτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια που, με πρόσχημα τη μείωση κερδών, η εργοδοσία ακολουθεί την ίδια τακτική, βγάζοντας μαζικά σε διαθεσιμότητα εργαζόμενους. Και δεν είναι αυτή η μόνη μνημονιακή οδός που εφαρμόζει η εργοδοσία στην «Ελευθερία». Έχουν προηγηθεί και απολύσεις εργαζομένων, επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μείωση μισθού. Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι, που επί χρόνια με τη δική τους δουλειά οδήγησαν στο να λειτουργεί πετυχημένα και με πολλά κέρδη μια επιχείρηση, όπως και η «Ελευθερία» που ήταν από τις πιο γνωστές επαρχιακές εφημερίδες, είναι αυτοί που πληρώνουν και την κρίση που στο χώρο των ΜΜΕ έχει οδηγήσει σε ομαδικές απολύσεις, μειώσεις μισθών και λουκέτα. Σ’ αυτό το χώρο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να βάλει ταφόπλακα σε κάθε εργασιακό δικαίωμα, αν δεν σταματήσουν τα σχέδιά της για το Aσφαλιστικό με τους αγώνες μας.

Η δημόσια Yγεία εκπέμπει SOS

Μειώσεις για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία

Ανυποχώρητοι οι αγρότες

Περισσότερα από 35 μπλόκα αγροτών είναι στημένα σε όλη τη χώρα και τα τρακτέρ, που συμμετέχουν, πληθαίνουν συνέχεια.

Να πληρώσουν αυτοί που λεηλάτησαν τα αποθεματικά

Στην ομιλία του στο Τάε Κβον Ντο για τον έναν χρόνο της κυβέρνησής του ο Αλέξης Τσίπρας, για να δικαιολογήσει την πρόταση της κυβέρνησής του για το Ασφαλιστικό, μεταξύ άλλων είπε: «Δεν γίνεται σε μια χώρα με λιγότερο από 4 εκατομμύρια ενεργό πληθυσμό εκ των οποίων το 1,5 άνεργοι να στηρίζονται 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Αλλά ακόμα και μέσα σε αυτούς τους ασφυκτικούς όρους που μας κληροδότησαν, εμείς κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε ακέραιο και αλώβητο το ύψος των σημερινών συντάξεων, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα σύστημα βασισμένο την ισονομία, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Κάτω από τις γραβάτες υπάρχουν μισθωτοί

Πληκτρολόγια διαφόρων… προελεύσεων βάλθηκαν να γράψουν για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των μηχανικών και των δικηγόρων. Να τις ορίσουν ως κινητοποιήσεις «της γραβάτας», να φτιάξουν πρωτοσέλιδα με τίτλους «Η επανάσταση της γραβάτας» («ΤΑ ΝΕΑ», 15/1/2016) ή και –με περίσσια ευκολία– να τις ανάγουν σε κινητοποιήσεις «κατσαρόλας».

Η αλληλεγγύη νίκησε το φόβο

Δεν πέρασε η άθλια παρέμβαση λογοκρισίας στο Εθνικό

Μπλόκο στο «διάλογο» για την Παιδεία

Τη Θεσσαλονίκη επέλεξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία Αντώνης Λιάκος για να επιχειρήσει να αποδείξει ότι ο διάλογος είναι σε πλήρη εξέλιξη. Αυτό ήταν απαραίτητο μετά τις δύο αποτυχημένες απόπειρες έναρξης του διαλόγου που έγιναν στην Αθήνα. Όπως και στην Αθήνα όμως, οι ζωντανές δυνάμεις της εκπαίδευσης παρενέβησαν δυναμικά.

Μια κρίση μεγαλύτερη από του 2008

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την παγκόσμια οικονομία

Να μην αφήσουμε τους νεοναζί να ξαναβγούν στο προσκήνιο

Με μαζικό αντιφασιστικό και αντιμνημονιακό αγώνα

Μικρά Αντιρατσιστικά

Δεκάδες κόσμου έδωσαν το παρών στην εκδήλωση του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών για το Ασφαλιστικό, με εντυπωσιακή παρουσία πολλών μεταναστών που ζουν και δουλεύουν στη χώρα μας. Από τις τοποθετήσεις όλων μπήκαν οι κύριοι άξονες του ζητήματος: Ντόπιοι και μη δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας. Η επίθεση που γίνεται από τους από πάνω είναι πρώτιστα ταξικό ζήτημα. Η κατεδάφιση του Ασφαλιστικού, η διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα του, οι αισχρές μειώσεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στις παροχές και άδειες ασθένειας, στις παροχές σε γυναίκες (επιδόματα, άδειες εγκυμοσύνης-λοχείας και μητρότητας), σε παιδιά, νέους και άνεργους, θα μας επηρεάσουν όλους. Για να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά ενωμένοι δώσαμε ραντεβού στην απεργία!

Μια ενδιαφέρουσα διάσκεψη στη Μαδρίτη: Πανευρωπαϊκός συντονισμός ενάντια στη λιτότητα

Στις 19, 20 και 21 του Φλεβάρη στη Μαδρίτη θα πραγματοποιηθεί μια ενδιαφέρουσα πανευρωπαϊκή διάσκεψη, «με κύριο στόχο τη ρήξη με το καθεστώς λιτότητας της ΕΕ…».

Και όμως γυρίζει

Τυνησία: Οι φτωχές περιοχές της Τυνησίας συγκλονίστηκαν από μια βίαιη εξέγερση των νέων ανέργων, που κατεστάλη τελικά ύστερα από 6 μέρες με την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας. Με την αφορμή να είναι η αυτοκτονία ενός φτωχού νέου (όπως ο Μπουαζίζι εκείνο το Δεκέμβρη του 2010 που μαζί με τον εαυτό του πυρπόλησε τον αραβικό κόσμο), αυτές οι 6 μέρες ήρθαν ως υπενθύμιση ότι οι αιτίες που προκάλεσαν τον προηγούμενο γύρο εξεγέρσεων παραμένουν. Και καθώς το ξέσπασμα έγινε στο αγαπημένο στους δυτικούς αναλυτές «μοντέλο μετάβασης στη δημοκρατία», υπενθυμίζει ότι οι αιτίες ήταν και παραμένουν βαθιά οικονομικές και κοινωνικές...

Δεξιός πρόεδρος στην Πορτογαλία, ενώ η τρόικα σπεύδει στη Λισαβόνα

Ο υποψήφιος της Δεξιάς, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, αναδείχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Πορτογαλία, επικρατώντας από τον πρώτο γύρο με το 52% των ψήφων. Μολονότι, με τη συμμετοχή να μένει στο 49%, είναι ο ΠτΔ με τις λιγότερες ψήφους στην ιστορία, η αλήθεια είναι ότι συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους από όσες πήραν στις βουλευτικές εκλογές τα δύο δεξιά κόμματα που τον στήριξαν.

Κινήσεις υψηλού ρίσκου από τον Ιγκλέσιας

H αστάθεια κυριαρχεί στο ισπανικό πολιτικό σκηνικό

Όχι άλλοι νεκροί για τη Σένγκεν

21 Μάρτη: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού