Όχι άλλοι νεκροί για τη Σένγκεν

Φωτογραφία

21 Μάρτη: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Η 21η Μάρτη είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού. Φέτος περισσότερο από ποτέ οι αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις που θα γίνουν σε πολλές πόλεις της Ευρώπης δεν θα έχουν καθόλου εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία αντιρατσιστικών και προσφυγικών-μεταναστευτικών οργανώσεων, συνδικάτων και τοπικών φορέων, θα γίνουν διαδηλώσεις και εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις από την Παρασκευή 18 Μάρτη ως και τη Δευτέρα 21 Μάρτη. Κεντρικό σύνθημά μας είναι «Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, αντίσταση στην Ευρώπη-φρούριο». Την ώρα που τα καραβάνια προσφύγων και μεταναστών συνεχίζουν να θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο για να περάσουν στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιστρατεύει κάθε απάνθρωπο μέσο «αποτροπής» τους. Η Frontex αναβαθμίζεται, ενισχύεται και περιπολεί στο Αιγαίο σε 24ωρη βάση, μαζί με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και λιμενικό. Φράχτες στήνονται στη μία ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη και οι νομοθεσίες των κρατών-μελών της ΕΕ αυστηροποιούνται. Το «προσφυγικό» αναδεικνύεται σε λυδία λίθο για το ευρωπαϊκό κατεστημένο για την αναβάθμιση της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής της ΕΕ στη Μέση Ανατολή (τελευταία ολοένα και περισσότερο σε συνεργασία με τον δικτάτορα Άσαντ), αλλά και για την εμπέδωση του «κράτους έκτακτης ανάγκης» στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών. Πρόκειται για παιχνίδι σε πολλά ταμπλό με πραγματικά επίδικα την ενίσχυση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, τόσο στη διεθνή σκακιέρα όσο και απέναντι στον εσωτερικό αντίπαλο: τις λαϊκές τάξεις και τα κινήματα αντίστασης. Στόχος ο περιορισμός στις ενοχλητικές ανάγκες των «από κάτω» και τα κεκτημένα τους δικαιώματα, την ώρα που η οικονομική κρίση απαιτεί ένταση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσής τους.
Ευρώπη-φρούριο
Δεν πάει πολύς καιρός που η Μέρκελ δήλωνε πως η Γερμανία θα υποδεχτεί πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, αναγνωρίζει τον πόνο τους και συμπάσχει μαζί τους. Σήμερα πια που οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες έχουν ξεπεράσει το 1.200.000, τους κουνάει το δάχτυλο προειδοποιώντας πως θα πρέπει να επιστρέψουν στη Συρία όταν καλυτερέψουν τα πράγματα. Νέοι νόμοι ψηφίζονται όπως η υποχρεωτική αναμονή για 3 χρόνια των αναγνωρισμένων προσφύγων προκειμένου να μπορούν να φέρουν τις οικογένειές τους στη Γερμανία. Οικονομικά υπάρχουν διχογνωμίες στο εσωτερικό της γερμανικής ολιγαρχίας για το «πόσους ξένους εργάτες χρειάζεται η χώρα» και με ποια ταχύτητα είναι σε θέση η γερμανική οικονομία να τους απορροφά. Πολιτικά η γερμανική δεξιά δέχεται σοβαρές πιέσεις από την ακροδεξιά εντός και εκτός του κόμματός της και η Μέρκελ χάνει διαρκώς έδαφος στις δημοσκοπήσεις. Στη Γαλλία, τα πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι έδωσαν μια πρώτης τάξης ευκαιρία στον Ολάντ να κατεβάσει το στρατό στους δρόμους, να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις και να επιχειρήσει να αλλάξει το γαλλικό σύνταγμα με υπερεξουσίες στους δικαστές ώστε να μπορούν φυλακίζουν και να καταστρατηγούν θεμελιώδη δικαιώματα μόνο με την «εκτίμησή τους» περί απειλής στη δημόσια ασφάλεια. Πρόκειται για βούτυρο στο ψωμί της Λεπέν.
Ελλάδα
Η Ελλάδα αποτελεί το Νο1 συνοριακό πέρασμα των προσφύγων και μεταναστών προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα που η ΕΕ θέλει να κλείσει. Έτσι η κυβέρνηση Τσίπρα καθημερινά γίνεται αποδέκτης παραινέσεων και εκβιασμών από την ΕΕ ώστε να «μειωθούν οι ροές» που φτάνουν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Την παραμονή του δολοφονικού φράχτη στον Έβρο, ακολουθούν οι φυλακίσεις και απελάσεις μεταναστών και ξαναζωντανεύουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που υποτίθεται πως θα καταργούνταν. Τελευταίο σίριαλ είναι οι απειλές περί αποπομπής της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν αν δεν υλοποιηθούν άμεσα οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει: για τη δημιουργία των περίφημων hotspot, των κέντρων καταγραφής και κράτησης προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, και για την εξασφάλιση της εισόδου όλων των δεδομένων ταυτοποίησης των προσφύγων στο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών της Σένγκεν (SIS).
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ξεστομίζουν απαιτήσεις προς την Ελλάδα που μέχρι πριν από λίγο κανείς δεν θα διανοούνταν: απαιτούν τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης για 300.000-400.000 ανθρώπους, ή παράνομες και δολοφονικές πρακτικές από το λιμενικό όπως το «push-back» στις βάρκες των προσφύγων στο Αιγαίο. Όπως με το Μνημόνιο Νο 3, έτσι και με τη διαχείριση του προσφυγικού, η κυβέρνηση Τσίπρα αποδεικνύεται εξαιρετικά ευάλωτη στις πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων και ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις πολιτικές αποτροπής των κολασμένων της γης, με πρακτικές και πολιτικές συνέπειες. Η «ανθρώπινη» διαχείριση του Γαλατσίου και του Τάε Κβον Ντο με τη συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών και τα Νόμπελ Ειρήνης στους νησιώτες συμβαδίζουν πλέον υποκριτικά με την ποινικοποίηση μελών των ομάδων αλληλεγγύης στα νησιά από τη Frontex και την ΕΛ.ΑΣ.
Διεθνής αντίσταση
Για όλους αυτούς τους λόγους, η συντονισμένη διεθνής αντίσταση στην Ευρώπη-φρούριο γίνεται ολοένα και περισσότερο αναγκαία. Το τετραήμερο κινητοποιήσεων, εκδηλώσεων και δράσεων κατά του ρατσισμού της Ευρώπης-φρούριο στο οποίο μας καλούν αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις, κοινότητες προσφύγων και μεταναστών, LGBTQ κινήσεις, συνδικάτα και τοπικοί φορείς, συντονίζεται με τις διεθνείς κινητοποιήσεις εκείνων των ημερών. Στην Αθήνα, την Παρασκευή 18 Μάρτη οργανώνονται πάνελ με συμμετοχή διεθνών και ντόπιων ακτιβιστών, καθώς και συναυλία ενίσχυσης στις ομάδες αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται στα νησιά. Το Σάββατο 19 Μάρτη, στις 2 μ.μ. στην πλατεία Βικτωρίας, μεγάλο αντιρατσιστικό - αντιφασιστικό συλλαλητήριο και πορεία στη βουλή και τα γραφεία της ΕΕ. Τη Δευτέρα 21 Μάρτη, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Ρατσισμού, εκδηλώσεις σε σχολεία με κάλεσμα της ΟΛΜΕ. Ήδη τη συμμετοχή της στο τετραήμερο 18-21 Μάρτη έχει αποφασίσει η ΟΛΜΕ με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων των ΕΛΜΕ, καθώς και σωματεία όπως η ΠΕΝΕΝ και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας. Τις επόμενες μέρες θα βγουν τα πρώτα υλικά, αφίσα και προκήρυξη) με το κάλεσμα πολλών δεκάδων συλλογικοτήτων αντίστασης και αλληλεγγύης. Ανάμεσά τους το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό».

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία