18-21 Μάρτη 2016: Διεθνή κινητοποίηση ενάντια στο ρατσισμό
Με την είσοδο του ΝΑΤΟ στα σχέδια αποτροπής των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο εγκαινιάζεται η πιο βάρβαρη φάση από καταβολής της Ευρώπης-φρούριο απέναντι στα θύματα του πολέμου και της φτώχειας. «Θα αναγκαστούμε να κάνουμε την Ευρώπη λιγότερο ελκυστική» για τους πρόσφυγες, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Πρόκειται για μια πιο κομψή διατύπωση της ρατσιστικής χυδαιότητας «να τους κάνουμε το βίο αβίωτο» που ξεστομίστηκε από αξιωματούχο της ΕΛ.ΑΣ. επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά. Και ο πρώτος σταθμός αυτής της μη ελκυστικής Ευρώπης είναι να γίνουν ακόμα πιο αφιλόξενα τα νερά του Αιγαίου, με βίαιες απωθήσεις (push-back) στα τουρκικά παράλια από ΝΑΤΟ-FRONTEX-τουρκικό λιμενικό, όσο τα φουσκωτά των προσφύγων θα βρίσκονται ακόμα στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Η επιχείρηση βαφτίζεται από κυβερνητικούς παράγοντες της Ελλάδας «διάσωση», μόνο που ξεχνά μια απλή παράμετρο. Για να σωθεί κάποιος δεν αρκεί να το θέλει ο «διασώστης», αλλά να το ζητήσουν εκείνοι που θα «σώζονται». Ο καθένας μπορεί να φανταστεί τις σκηνές οικογενειών προσφύγων που θα εμποδίζονται μεσοπέλαγα να πλεύσουν προς τα ελληνικά νησιά και θα επιχειρούν να τους επιβιβάζουν με το ζόρι σε σκάφη που θα τους γυρνούν πίσω στην Τουρκία, με όλες τις τραγικές συνέπειες.
Όσοι δεν θα «διασώζονται» με το ζόρι και δεν θα πνίγονται στο Αιγαίο, θα μαντρώνονται στα hotspots και θα «ταυτοποιούνται» με προορισμό είτε το Σχιστό και τα Διαβατά (αν θεωρούνται πρόσφυγες), είτε τις φυλακές της Κορίνθου, της Αμυγδαλέζας και της Πέτρου Ράλλη, αν θεωρούνται «παράνομοι μετανάστες». Η Ελλάδα ετοιμάζεται για τέτοιου είδους «φιλοξενία» 50-70.000 ανθρώπων, που θα εγκλωβιστούν εδώ με το κλείσιμο των βόρειων συνόρων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του πραγματιστή υπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα. Πρόκειται για τη δεύτερη ζώνη «ανάσχεσης» για όσους η Τουρκία μαζί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν θα έχουν καταφέρει να μαντρώσουν στα άθλια στρατόπεδα προσφύγων, μαζί με τα 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες που ήδη λιμοκτονούν εκεί εξαιτίας των μειωμένων κονδυλίων επισιτισμού του ΟΗΕ.
Στη συνέχεια ακολουθούν φράχτες στην Ειδομένη και τη Σλοβακία, ενώ οι τυχεροί που θα καταφέρνουν να φτάσουν στη Γερμανία, την Αυστρία και τις Σκανδιναβικές χώρες, θα αντιμετωπίζουν το στοίβαγμα σε κέντρα «φιλοξενίας», χωρίς τα προσφυγικά επιδόματα που κάποτε δίνονταν σε αυτές τις χώρες και με πετσοκομμένα μεροκάματα για να ανορθώσουν την κερδοφορία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και άλλων συμπαθών ευρωπαϊκών κλάδων της οικονομίας, που δυσκολεύονται στην κρίση. Αλλού, όπως π.χ. στη Δανία, θα τους κλέβουν ακόμα και τα τιμαλφή, για να πληρώσουν από την τσέπη τους το κόστος της «φιλοξενίας».
Διεθνείς δράσεις
Απέναντι στις απάνθρωπες πολιτικές της ΕΕ και την πλήρη ευθυγράμμιση της ελληνικής κυβέρνησης απαντάμε σε πανευρωπαϊκή και πανελλαδική κλίμακα με τις αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις στις 18-21 Μάρτη. Από την Κάλυμνο μέχρι το Καλέ και το Λονδίνο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κινητοποιούμαστε για να ορθώσουμε φραγμό στο ρατσισμό, δηλώνοντας πως το κίνημα της συγκλονιστικής διεθνούς αλληλεγγύης είναι εδώ, απέναντι σε ευρωπαϊκά επιτελεία και κυβερνήσεις, καθώς και απέναντι στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά που επιχειρεί και πάλι να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την προσφυγική κρίση, χύνοντας το δηλητήριο της ισλαμοφοβίας.
Στην Ελλάδα οι κινητοποιήσεις έχουν σύνθημα: «Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, αντίσταση στην Ευρώπη-φρούριο». Σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη και η Πάτρα οργανώνονται αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Στην Αθήνα, δεκάδες μεταναστευτικές-προσφυγικές, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις, μαζί με LGBTQ ομάδες, συνδικάτα και τοπικούς φορείς, καλούν στο τετραήμερο αντιρατσιστικής δράσης που περιλαμβάνει:
Την Παρασκευή 18 Μάρτη, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, κεντρική εκδήλωση, εργαστήρια, εκθέσεις φωτογραφίας από την ΕΦΕ και συναυλία αλληλεγγύης, που θα πραγματοποιηθούν με συμμετοχή από διεθνείς ακτιβιστές, ομάδες αλληλεγγύης από νησιά του Αιγαίου, Έλληνες φωτορεπόρτερ, ντόπιους και μετανάστες καλλιτέχνες.
Το Σάββατο 19 Μάρτη, θα γίνει μεγάλο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο πλαισιωμένο από χάπενινγκ στην πλατεία Βικτωρίας στις 2 μ.μ. και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ.
Τη Δευτέρα 21 Μάρτη, οργανώνονται εκδηλώσεις και δράσεις σε σχολεία, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Επίσης οι διοργανωτές του τετραημέρου καλούν στις εκδηλώσεις που οργανώνουν η Αφγανική και η Κουρδική Κοινότητα, για το Newroz, την πρωτοχρονιά τους, που συμπίπτει ημερολογιακά με την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού.
Η καμπάνια
Με πρωτοβουλία της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» και του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, αλλά και πολλών ακόμα τοπικών φορέων, αντιρατσιστικών κινήσεων και ομάδων αλληλεγγύης σε μια σειρά από περιοχές και πόλεις της χώρας, διοργανώνονται εξορμήσεις και δράσεις στα πλαίσια της καμπάνιας για το αντιρατσιστικό τετραήμερο.
Στα νησιά, στις 5 Μάρτη ετοιμάζονται κινητοποιήσεις έξω από τα hotspots, ενώ συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις και μικροφωνικές σε πλατείες θα στηθούν στις 18-21 Μάρτη. Σε γειτονιές όπως η Καισαριανή, η Νίκαια και το Κερατσίνι, στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας και σε σχολές της Θεσσαλονίκης, στην Πάτρα, την Κρήτη και το Βόλο, οργανώνονται αντιρατσιστικές εκδηλώσεις. Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας οργανώνει αντιρατσιστική πολιτιστική εκδήλωση σε συνεργασία με μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στο Χαλάνδρι και την Αγία Παρασκευή έχει ήδη ξεκινήσει ένας μήνας αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, με εκδηλώσεις στα σχολεία και στις γειτονιές.
Η πρώτη αφίσα και η προκήρυξη της καμπάνιας είναι ήδη διαθέσιμες. Καλούμε καθέναν και καθεμιά που δεν αντιμετωπίζει τα θύματα του πολέμου και της φτώχειας ως εχθρούς που πρέπει να αναχαιτιστούν, αλλά ως συμμάχους στον κοινό αγώνα ενάντια στην Ευρώπη-φρούριο των πολέμων, της φτώχειας και του ρατσισμού, να δώσει το παρών, οργανώνοντας την αντιρατσιστική καμπάνια με τον πιο ευρύ τρόπο.