Διεκδικούν διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών: Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές την Τετάρτη 17 Φλεβάρη, με σύνθημα «Όχι στη λογιστική αντίληψη στην εκπαίδευση. Ναι σε μόνιμους διορισμούς». Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι.
Τόσο η ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας) όσο και η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) έχουν προκηρύξει δίωρες στάσεις εργασίας στο τέλος της πρωινής και στις αρχές της απογευματινής βάρδιας (12-14.00 και 14-16.00) ώστε οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση.
Η «λογιστική των ωρών» που επιστρατεύει η κυβέρνηση για να σώσει την κατάσταση οδηγεί σε διάλυση μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τα κενά μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι πάνω από 2000. Η κυβέρνηση κρύβει το γεγονός αυτό και προσπαθεί να μεταφέρει την ευθύνη στους εκπαιδευτικούς κατηγορώντας τους ότι με κάποιο τρόπο κρύβουν ώρες. Η αλήθεια όμως είναι ότι εκατοντάδες δάσκαλοι από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχουν διδάξει για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα σε δύο ή και παραπάνω τμήματα, έχουν δουλέψει εκατοντάδες ώρες πέρα από το διδακτικό τους ωράριο (απλήρωτες, φυσικά, υπερωρίες) και έχουν υποστεί υποχρεωτικές ή «προαιρετικές» (νέος όρος) μετακινήσεις για να λειτουργήσουν τα σχολεία και να έχουν οι μαθητές εκπαιδευτικό στην τάξη.
48ωρη απεργία στα λιμάνια
Η ΟΜΥΛΕ (Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας) πραγματοποιεί σειρά δράσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων, ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το λιμάνι του Πειραιά αλλά και τα άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Η 48ωρη πανελλαδική παλλιμενική απεργία που ξεκίνησε την Τρίτη 16 Φλεβάρη με πολύμορφες κινητοποιήσεις σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη ολοκληρώνεται με την κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Φλεβάρη στην Αθήνα, με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή.
Στην απεργία εκτός από την ΟΜΥΛΕ συμμετέχουν η Ένωση Δοκίμων και Μονίμων Λιμενεργατών και η ΟΦΕ (Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών Ελλάδας), τη συμπαράστασή τους έχουν εκφράσει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και άλλα σωματεία και οργανώσεις της Αριστεράς, ενώ η ΟΜΥΛΕ απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών καθώς ο αγώνας είναι κοινός.
Για την οργάνωση της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης η ΟΜΥΛΕ πραγματοποίησε παλλιμενική σύσκεψη την Τετάρτη 10 Φλεβάρη. Το κλίμα που υπήρξε εκεί ήταν ότι χρειάζεται περισσότερες και πιο καλά οργανωμένες κινητοποιήσεις και συνέχιση του αγώνα ώστε να σταματήσει η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των λιμανιών. Υπήρξαν προτάσεις για να αναδειχθεί η ευθύνη της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούν να ξεπουλήσουν τα λιμάνια, για τον τρόπο με τον οποίο ετοιμάζονται να ρίξουν όλους τους εργαζόμενους στα λιμάνια στο λάκκο μεγαλοκαρχαριών καπιταλιστών σαν την Cosco και για τα μεσαιωνικά κάτεργα που περιμένουν τους εργαζόμενους αν περάσει η ιδιωτικοποίηση.
Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία
Μια σειρά δράσεων αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) στην τελευταία της συνεδρίαση, την Παρασκευή 5 Φλεβάρη. Ήδη με βάση την απόφαση αυτή, την Πέμπτη 11 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκαν μια σειρά δράσεις, με πρωτοβουλία των ΔΣ πολλών συλλόγων εργαζομένων στα νοσοκομεία.
Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ΚΑΤ, Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμιγκ και Παίδων Πεντέλης πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη συμβολή Κηφισίας και Πεντέλης. Αντίστοιχη κινητοποίηση με συγκέντρωση στο Παλατάκι στο Χαϊδάρι, πραγματοποίησαν οι σύλλογοι εργαζομένων στα δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία της περιοχής (Δρομοκαΐτειο και Δαφνί), μαζί με τους εργαζόμενους στο Θριάσιο Νοσοκομείο.
Επόμενο βήμα η τρίωρη παναττική στάση εργασίας την Πέμπτη 18 Φλεβάρη με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Σε αυτήν καλούνται να συμμετάσχουν και τα ΔΣ των συλλόγων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της επαρχίας, που την προηγούμενη μέρα θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στην Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση και παρότι η απόφαση γι’ αυτήν τη μορφή δράσεων που ψηφίστηκε από την ΠΑΣΚΕ σε συνεργασία με το ΠΑΜΕ είναι πολύ πίσω, καθώς οδηγεί σε απροετοίμαστες και άμαζες κινητοποιήσεις όπως αυτές της Πέμπτης 11 Φλεβάρη, με τον κίνδυνο να απογοητευτεί τμήμα των αγωνιστών που συμμετείχαν στο μαζικό συλλαλητήριο της γενικής απεργίας στις 4 Φλεβάρη, οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς στα νοσοκομεία οφείλουν να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις αυτές και με δράσεις στο χώρο τους να τις μαζικοποιήσουν όσο μπορούν. Ταυτόχρονα χρειάζεται να πάρουν επάνω τους τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, καλώντας σε συντονισμό και κινήσεις και επιτροπές φορέων και κατοίκων στις γειτονιές, καθώς ο αγώνας για την ανατροπή της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης και η σωτηρία της δημόσιας υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων μάς αφορούν όλους.
Ιδρύθηκε η Ριζοσπαστική Ενότητα Ιατρών
Μια νέα παράταξη ιδρύθηκε στο χώρο των νοσοκομειακών γιατρών. Η Ριζοσπαστική Ενότητα Ιατρών (ΡΕΙ) ιδρύθηκε με πρωτοβουλία γιατρών της ριζοσπαστικής Αριστεράς που αποχώρησαν το καλοκαίρι του 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στόχος τους να συμβάλουν στη δημιουργία ενός μαζικού αγωνιστικού ρεύματος στο χώρο με προμετωπίδα την αναγκαιότητα να φτιαχτεί ένα πλατύ, ενωτικό, ριζοσπαστικό μέτωπο πάλης για την ανατροπή των μνημονίων, των πολιτικών δηλαδή που εκφράζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σε αυτή την κατεύθυνση ήδη έχει παρθεί πρωτοβουλία για να συγκροτηθεί κοινό ψηφοδέλτιο μαζί με την ΑΡΣΙ (παράταξη που αποτελείται κυρίως από δυνάμεις από το χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ενόψει των εκλογών στην ΕΙΝΑΠ (Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά).
Όπως αναφέρει η ΡΕΙ στην ιδρυτική της ανακοίνωση, «Οι εκλογές στην ΕΙΝΑΠ γίνονται σε μια συγκυρία που οι εξοντωτικές εισφορές, οι περικοπές συντάξεων και η γενικότερη επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων, που σχεδιάζει η κυβέρνηση μαζί με τους δανειστές, αναμετριέται ήδη με τη γενικευμένη λαϊκή αντίδραση». Γι’ αυτόν το λόγο και καλεί σε συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στο ασφαλιστικό έκτρωμα Κατρούγκαλου.
Μια συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που, για να είναι κοινή με όλα τα λαϊκά στρώματα που ξεσηκώνονται και για να είναι αποτελεσματική και πειστική βάζοντας σε κίνηση όλο τον κλάδο, οφείλει να οργανώσει μάχες αλλά και να δίνει ξεκάθαρα το στίγμα ότι αυτές οι κινήσεις είναι σε σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης και κατά συνέπεια με τον κυβερνητικό μνημονιακό συνδικαλισμό, όπως εκφράζεται σήμερα από δυνάμεις όπως αυτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο χώρο αλλά και από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που κινούνται μεταξύ πεζοδρομίου και υπουργικού γραφείου.
Την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση Τσίπρα και το υπουργείο Υγείας διαλύουν τη δημόσια υγεία με την υποχρηματοδότηση και την κουτσή κάλυψη των αναγκών στα νοσοκομεία μέσα από την πρόσληψη γιατρών με διετείς συμβάσεις. Και ταυτόχρονα εκτρέφουν τα αρπακτικά της αγοράς με περισσότερες αναθέσεις στον ιδιωτικό τομέα, επιπρόσθετες πληρωμές από τους ασθενείς, δημόσιες υπηρεσίες-πεδίο κερδοσκοπίας σε βάρος του λαού, παράνομα (φακελάκι, μίζες) ή νόμιμα (πληρωμές στα ΤΕΠ, απογευματινά ιατρεία κ.λπ.).
Η ΡΕΙ φιλοδοξεί να συμβάλει στη μάχη όλων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας μαζί με επιτροπές αγώνα σε γειτονιές και πόλεις «με ανοιχτές πρωτοβουλίες, δράσεις και κινητοποιήσεις για να αποτρέψει την υποβάθμιση και το κλείσιμο δομών και υπηρεσιών, να οργανώσει την αντίσταση του λαού σε αυτή την πολιτική, με στόχο την ανατροπή της και το άνοιγμα του δρόμου για μια άλλη αριστερή πολιτική στην υγεία».