Νέα από τους εργατικούς χώρους

Προς κινητοποιήσεις διαρκείας στον Τύπο: Το Σάββατο 27 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε η συνδιάσκεψη των Ομοσπονδιών και Ενώσεων των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Μια συνδιάσκεψη που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) για το Ασφαλιστικό. Στη σύσκεψη καταδικάστηκε από το σύνολο σχεδόν των ομιλητών το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.
Η διαδικασία, σε συνδυασμό με τη συζήτηση που είχε προηγηθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) την Τετάρτη 24 Φλεβάρη, οδήγησε το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ στην απόφαση να κηρύξει 48ωρες επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις στον κλάδο. Η ημερομηνία έναρξης των κινητοποιήσεων θα αποφασιστεί μέσα από συνεννοήσεις με τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου.
Κύριο αίτημα των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου είναι να μην καταργηθεί το αγγελιόσημο αλλά αντίθετα να επεκταθεί στα διαδικτυακά ΜΜΕ. Να μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση με την πρόταση Κατρούγκαλου απαλλάσσει τους εκδότες και τους καναλάρχες από το αγγελιόσημο και μεταφέρει όλο το βάρος των ασφαλιστικών εισφορών στην πλάτη των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου. Τους μετατρέπει όλους σε «μπλοκάκια» ενώ την ίδια ώρα καταργεί το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το ασφαλιστικό τους ταμείο.
Κρίσιμο ζητούμενο για τις κινητοποιήσεις, όπως έδειξε και η συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, είναι η οργάνωση της μαζικής συμμετοχής στην απεργία, καθώς με τα χτυπήματα που δέχθηκε και δέχεται ο κλάδος από την οικονομική κρίση και την ταυτόχρονη τρομοκρατία που εξαπέλυσαν οι εργοδότες μένουν ακόμη άλυτα ζητήματα όπως η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις μαζί με τους άλλους κλάδους και η συμμετοχή στα σωματεία των εργαζομένων με μπλοκάκια, των ανασφάλιστων και των ανέργων.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Εκλογές για ΕΙΝΑΠ-ΟΕΝΓΕ στις 10 Μάρτη

Οι εκλογές για το ΔΣ στην ΕΙΝΑΠ στις 10 Μάρτη και αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ, που πραγματοποιείται τον Απρίλη, γίνονται σε μια κρίσιμη περίοδο για το ΕΣΥ και για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Η ΕΙΝΑΠ είναι ένα από τα μεγαλύτερα κλαδικά πρωτοβάθμια σωματεία, με ιστορία μεγάλων αγώνων για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας και με ισχυρή παρουσία των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί και ιδιαίτερα οι νέοι ειδικευόμενοι είναι κομμάτι της πάλης ενάντια στα μνημόνια, για να μην κλείσουν τμήματα και λειτουργίες των δημόσιων νοσοκομείων και  να γίνουν προσλήψεις. Αγωνίστηκαν με επισχέσεις εργασίας για την τακτική καταβολή των εφημεριών, για τη χορήγηση των οφειλόμενων ρεπό, ενάντια στον αυταρχισμό του διευθυντικού κατεστημένου και των διοικητικών παραγόντων.
Στις εκλογές της ΕΙΝΑΠ συμμετέχει η Ριζοσπαστική Ενότητα Ιατρών (ΡΕΙ) στο πολυτασικό, αγωνιστικό, ενωτικό, πλατύ ψηφοδέλτιο του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή που είχε έρθει στη δεύτερη θέση στις εκλογές του 2013. 
Πολλοί από τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που συμμετέχουν στη Ριζοσπαστική Ενότητα Ιατρών (ΡΕΙ) αποχωρήσαν από την παράταξη του «Μετώπου», καθώς αυτή ακολούθησε τη μετάλλαξη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ,  ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με την κυβερνητική γραμμή σε όλα τα μέτωπα, όπως  στο Ασφαλιστικό και στο «παράλληλο πρόγραμμα», υιοθετώντας τις πολιτικές αυτές που μας οδήγησαν ως εδώ όλα τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια.
Η ΡΕΙ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή, για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στη μνημονιακή συναίνεση, για να ηττηθεί ο μνημονιακός-κυβερνητικός συνδικαλισμός νέος και παλιός, για μια ριζική αλλαγή στους συσχετισμούς στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και στο ΓΣ της ΟΕΝΓΕ.

Από το Κόκκινο Δίκτυο συμμετέχουν οι:
Δέσποινα Τοσονίδου    (Ασκληπιείο)
    υποψήφια 
    για το ΔΣ της
    ΕΙΝΑΠ  και 
    την ΟΕΝΓΕ 
Καραβάς Αντώνης    (Γεννηματάς)
Φαράντος Χαράλαμπος    (Αττικόν) 
Φόρτης Αθανάσιος    (Ασκληπιείο) 
για την ΟΕΝΓΕ

 

ΜΙΚΕΛ: Η εργοδοτική αυθαιρεσία συνεχίζεται

Η επιχείρηση καφεστίασης ΜΙΚΕΛ αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι είναι μεσαιωνικό κάτεργο για τους εργαζόμενούς της. Το τελευταίο κρούσμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας ήταν η απόλυση της αντιπροέδρου του Σωματείου των εργαζομένων στη Δράμα. Μια απόλυση παράνομη, καθώς η μόνη πραγματική της αιτία είναι η συνδικαλιστική δράση.
Η εργοδοσία προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να επιβάλει τις πρακτικές της τρομοκρατώντας το σύνολο των εργαζομένων στην επιχείρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας της συνδικαλιστικής της δράσης και της προσπάθειάς της να οργανώσει τους συναδέλφους της, η αντιπρόεδρος του σωματείου δέχθηκε από προσωπικές προσβολές μέχρι και προσπάθεια αποσύνδεσής της από τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο κατάστημα, με μια «ιδιότυπη» εξορία.
Η εργοδοσία αποφάσισε να τη μετακινήσει στο χώρο της αποθήκης του καταστήματος για να μην έρχεται σε επαφή με τους συναδέλφους της. Βλέπετε, ακόμη και σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα ο τρόμος των εργοδοτών είναι μην τυχόν και οι εργαζόμενοι αντιληφθούν ότι μπορούν να δράσουν συλλογικά και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους μέσα από την οργάνωσή τους στο σωματείο. Απαραίτητη συνέχεια η στήριξη και η αλληλεγγύη στην απολυμένη εργαζόμενη και ο αγώνας για την ακύρωση της απόλυσής της και την παύση κάθε συνδικαλιστικής δίωξης από την επιχείρηση. 

 

Ταμεία: Καταλήψεις και απεργίες για να τους σταματήσουμε!

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), που περιλαμβάνει σωματεία εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΕΑ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ, Εφάπαξ), αποφάσισε να γίνουν συμβολικές καταλήψεις στις Διοικήσεις των Ταμείων, όσο θα συνεχίζεται η «διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης με τους δανειστές. Φυσικά θα υπάρχει συμμετοχή στις όποιες απεργίες της ΑΔΕΔΥ και περαιτέρω κλιμάκωση με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αν κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό.
Έτσι πραγματοποιήθηκε κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΟΓΑ την Παρασκευή 12/02/16, όταν ήρθαν να διαδηλώσουν οι αγρότες στην Αθήνα, στις 16/02/2016 στη Διοίκηση του ΟΑΕΕ στην Αθήνα και την επομένη μέρα στα γραφεία του ΟΑΕΕ στην Πάτρα.
Επίσης τη Δευτέρα 22/02/16, που η ΑΔΕΔΥ είχε προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίου και σε συνεννόηση μαζί της, έγινε από την ΠΟΠΟΚΠ κατάληψη και αποκλεισμός από το πρωί του Ταμείου. Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχιστούν οι δράσεις και οι καταλήψεις σε διάφορα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Στις καταλήψεις υπήρξε ενεργητική συμμετοχή και των εργαζομένων στα συγκεκριμένα κτίρια των Ταμείων και δεν πραγματοποιήθηκαν μόνο με την εμπλοκή των συνδικαλιστών των συνδικάτων και της Ομοσπονδίας.
Οι δράσεις αυτές έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να αντιληφθούν καλύτερα οι εργαζόμενοι το μέγεθος της επίθεσης της κυβέρνησης ενάντια στο Ασφαλιστικό και στα δικαιώματα των εργαζομένων. Στο σχέδιο Κατρούγκαλου, εκτός από τη δεδομένη διάλυση των Ασφαλιστικών Ταμείων, υπάρχουν «θολά» σημεία για τους εργαζόμενους, που μπορούν να ανοίξουν στο μέλλον ζητήματα για κινητικότητα, «διαθεσιμότητα», ακόμα και απολύσεις. 
Η Ενωτική Αριστερή Κίνηση Ασφαλιστικών Ταμείων στήριξε και πρωταγωνίστησε στις καταλήψεις, οι οποίες, παρά το συμβολικό χαρακτήρα τους, βοηθάνε στην ενημέρωση και τη ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων.
Η κήρυξη 24ωρης απεργίας από την ΑΔΕΔΥ μέχρι τα μέσα Μάρτη, είτε από μόνη της, είτε με όσους συνδικαλιστικούς φορείς είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν, θα βοηθούσε για να μη δώσουμε κανένα περιθώριο εφησυχασμού στην κυβέρνηση. Ήδη έχει πιεστεί αρκετά από τις κινητοποιήσεις διάφορων κοινωνικών στρωμάτων.
Η Ενωτική Αριστερή Κίνηση Ασφαλιστικών Ταμείων θα προτείνει, αν δεν παρθεί άμεσα απόφαση για απεργία από την ΑΔΕΔΥ, να προχωρήσουμε σαν Ομοσπονδία σε 24ωρη απεργία, με πρόταση και προς την ομοσπονδία του ΙΚΑ. 
Ο κόσμος της εργασίας, τα συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, μαζί με τη νεολαία και όσους κινητοποιούνται, μπορούμε να σταματήσουμε αυτό το τερατούργημα, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Οι μεγάλες γενικές απεργίες του περασμένου Νοέμβρη και στις 4/2/16 δείχνουν την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε και τις δυνατότητες για το εργατικό κίνημα.

Χρήστος Βαγενάς,
 μέλος Δ.Σ. ΠΟΠΟΚΠ

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία