«Αριστερά», ΜΑΤ και χημικά

Φωτογραφία

Όταν στις 21/3 νέοι και νέες από την πρωτοβουλία ενάντια στο ασφαλιστικό Block It μαζί με κατοίκους από την Επιτροπή Αγώνα Ζωγράφου θέλησαν να παρέμβουν σε εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή το Νίκο Παππά, η απάντηση του κυβερνώντος κόμματος ήταν η βίαιη απομάκρυνση των «ενοχλητικών» με ΜΑΤ και χημικά, συνεχίζοντας την επόμενη μέρα με ανακοίνωση καταδίκης αυτών των αντιδημοκρατικών(!) πρακτικών και φυσικά της ΛΑΕ, που κρύβεται πίσω από κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της μακροημέρευσης της αριστερής κυβέρνησης.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Χρήστος Σταυρακάκης

Κομματικές φιέστες 
και «διάλογος»

Όσο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι επιθυμεί το διάλογο με την κοινωνία, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Σε όλη την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και έπειτα κυριαρχούν οι λέξεις «συναίνεση» και «διάλογος», ειδικά σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές αντιστάσεις και αντίστοιχα αυτούς και αυτές που αντιστέκονται, όπως έκανε με τους αγρότες, με τους νέους επιστήμονες, όπως εξακολουθεί να κάνει με την παρωδία του εθνικού διαλόγου για την παιδεία.
Ο «διάλογος» ωστόσο, από τη μεριά της κυβέρνησης, είναι επίπλαστος και συνήθως έχει στόχο είτε την αποσυμπίεση των κοινωνικών πιέσεων, είτε παίζει το ρόλο μιας κάποιας δημοκρατικής νομιμοποίησης των σκληρών μνημονιακών πολιτικών. Και βέβαια, ο «διάλογος» έχει πάντα προκαθορισμένο –μνημονιακό– πλαίσιο και, συνεπώς, οποιοσδήποτε προσέλθει σε μια τέτοια συζήτηση αμφισβητώντας το πλαίσιο, αμφισβητώντας δηλαδή τη μνημονιακή λιτότητα, είναι στην καλύτερη περίπτωση μη αποδεκτός.
Στην απέλπιδα προσπάθειά του να διατηρήσει μια ελάχιστη πολιτική σχέση με την κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οργανώσει διάφορες τοπικές εκδηλώσεις-συζητήσεις (πάντα με ομιλητές κεντρικά κυβερνητικά στελέχη) για τις μεγάλες «μάχες» της κυβέρνησης, αλλά εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι αυτές αφορούν μόνον όσους/ες συμφωνούν με την κυβερνητική πολιτική, ειδάλλως είναι προβοκάτορες, ακροδεξιοί, ΕΚΟΦίτες, μυστικοί πράκτορες του Σόιμπλε ή/και της ΝΔ. Το ίδιο έγινε και με τους αγρότες, το ίδιο συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα στο δήμο Ζωγράφου, όπου οι νέοι και οι νέες της πρωτοβουλίας Block It όχι μόνο κατασυκοφαντηθήκαμε, αλλά έπρεπε και να εκδιωχθούμε από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.
Έτσι αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία και το διάλογο ο μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ. Ας έχουν ωστόσο κατά νου ότι όποιο κόμμα αναλαμβάνει την εφαρμογή των σκληρών μνημονιακών πολιτικών λιτότητας δεν μπορεί να «απαιτεί» την κοινωνική συναίνεση και ιδιαίτερα από τους/ις νέους/ες. Πόσο μάλλον όταν μας θεωρούν επισήμως χαμένη γενιά, σύμφωνα με μια προεκλογική ομιλία του πρωθυπουργού.
Η νεολαία απέναντι στη 
λιτότητα και την καταστολή

Γίνεται πλέον ολοφάνερο (αν εξακολουθούσε να μην είναι για ορισμένους) ότι η μνημονιακή λιτότητα είναι πλήρως ασυμβίβαστη με τα δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά και εν γένει με τη δημοκρατία. Η αντιδραστική και ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες το αποδεικνύει περίτρανα, καθώς η υιοθέτηση των προγραμμάτων λιτότητας συνεπάγεται την ευθυγράμμιση με το σύνολο των αντιδημοκρατικών πολιτικών της ΕΕ, χωρίς περιθώρια παρέκκλισης.
Γίνεται επιπλέον ολοφάνερο ότι όποιος/α επιλέγει να αντισταθεί στην κοινωνική ισοπέδωση του τρίτου μνημονίου θα αντιμετωπίζεται με το γνωστό μνημονιακό «διάλογο» των ΜΑΤ και των χημικών.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να στείλει καθαρό μήνυμα με δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, προς την αστική τάξη και τα αφεντικά ότι είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις όποιες αντιστάσεις και, δεύτερον, προς την πληττόμενη κοινωνία ότι οι κοινωνικές αντιστάσεις θα πατάσσονται πάραυτα. Ό,τι έκαναν δηλαδή και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, μόνο που αυτή τη φορά γίνεται στο όνομα της Αριστεράς.
Όμως, οι νέοι και οι νέες δεν πρόκειται να αποδεχθούμε αμαχητί την ταφόπλακα στο μέλλον μας και την ισόβια «καταδίκη» μας στην ανασφάλεια και τη μαύρη εργασία χωρίς δικαιώματα και η πρωτοβουλία Block It ευελπιστεί να κινητοποιήσει με μαζικό τρόπο τη νεολαία καταρχήν ενάντια στο ασφαλιστικό, αλλά και ενάντια στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, με στόχο την κλιμάκωση της πολιτικής και κινηματικής αντιπαράθεσης.
Στέλνουμε κι εμείς από τη μεριά μας ένα καθαρό μήνυμα με ακτιβίστικες παρεμβάσεις: θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για το μπλοκάρισμα του ασφαλιστικού και των κυβερνητικών σχεδίων και δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσει η καταστολή.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία