Νέα από τις σχολές

Πάτρα: Η πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων της Πάτρας συμμετείχε στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 19/3, έχοντας το μεγαλύτερο μπλοκ στη διαδήλωση που διοργανωνόταν στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού. Η ΑΡΕΝ μηχανολόγων διοργάνωσε ανοιχτή συζήτηση στη σχολή με το ίδιο θέμα, την Πέμπτη 17/03. Πολύ πετυχημένη εκδήλωση διοργάνωσε στις 23/3 ο σύλλογος θεατρικών σπουδών, με θέμα «Υπαρκτός σεξισμός και παθολογική ομοφοβία».

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

ΦΛΣ Αθήνας
Η αποδοχή της ανάγκης για τη μετωπική συμπόρευση των δυνάμεων της φοιτητικής Αριστεράς φαίνεται πως παγιώνεται μεταξύ των σχημάτων της ΑΡΕΝ και της ΕΑΑΚ Φιλοσοφικής, μετά από κάποιες κοινές διαδικασίες το προηγούμενο διάστημα, με πλούσιο πολιτικό διάλογο και αμφίδρομες προθέσεις για περαιτέρω κοινές ενέργειες και εκδηλώσεις, καθώς και με πιθανή εκλογική συμπόρευση στις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές, o χαρακτήρας και η φυσιογνωμία της οποίας θα διακυβευτεί το επόμενο διάστημα.
Ένα πρώτο βήμα κοινής παρέμβασης και δράσης αποτελεί η εκδήλωση-συζήτηση της ΑΡΕΝ και της ΕΑΑΚ Φιλοσοφικής για το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού με τίτλο «Πόσες φορές πρέπει να πεθάνεις για να ζήσεις;». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4/4 στο αίθριο της Φιλοσοφικής, με ομιλητές την Έφη Γαρίδη (Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών), τον Κωνσταντίνο Ζαφείρη (πολιτικός επιστήμονας) και την Όλγα Λαφαζάνη (Δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών). 
 

Σύρος
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΤΜΣΠΣ αποφάσισαν με ΓΣ να διοργανώσουν εκδήλωση-συζήτηση για το προσφυγικό στις 18 Μάρτη (με παρεμβάσεις μεταξύ άλλων από την τοπική πρωτοβουλία αλληλεγγύης, το «Γρανάζι» και την ΚΑΡ) και μια ημέρα συλλογής ειδών για τους πρόσφυγες στις 21. Από τη συζήτηση αναδύθηκε η ανάγκη για τη δημιουργία μιας πιο «πολιτικής» πρωτοβουλίας αλληλεγγύης, η οποία να αντιπαλεύει τις πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ σχετικά με το προσφυγικό, και έθεσε ως στόχο τη δημιουργία δομών πραγματικής φιλοξενίας στο νησί. Η δυναμική που έχει εμφανιστεί ως τώρα και η προοπτική της μας δείχνει ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, πιάνοντας το νήμα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, μπορούν να ξαναζωντανέψουν και να πολιτικοποιήσουν το φοιτητικό σύλλογο και στη συνέχεια την υπόλοιπη κοινωνία. 
 

Τρίπολη
Τους τελευταίους 2 μήνες στην Τρίπολη, με πρωτοβουλία της ΑΡΕΝ και μετά από πολλές κινητοποιήσεις στο χώρο του πανεπιστημίου, μοιράζεται δωρεάν φαγητό στη σίτιση, κόντρα στην πολιτική του Catering Korinthos Palace το οποίο διπλοχρέωνε τους φοιτητές/τριες για τις μερίδες οι οποίες είναι ήδη πληρωμένες από τα κονδύλια του προϋπολογισμού. Η ίδια εταιρεία ετοιμάζεται να νοικιάσει το χώρο του κυλικείου (το οποίο δεν λειτουργεί εδώ και 2 μήνες). Η ΑΡΕΝ πρωτοβουλιακά, μαζί με ανένταχτους φοιτητές/τριες, προχώρησε στη δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενου κυλικείου απέναντι στην καταστροφική για το πανεπιστήμιο ιδιωτική πρωτοβουλία, με στόχο να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης, συζήτησης και παραγωγής πολιτικής από τα κάτω μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου.
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία