19 Μάρτη 2016: Καλοδεχούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες

Φωτογραφία

Το Σάββατο 19 Μάρτη, χιλιάδες άνθρωποι σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης κατέβηκαν στους δρόμους ενώνοντας τη φωνή τους με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, διεκδικώντας ανοιχτά σύνορα και ανθρώπινη υποδοχή στην Ευρώπη για τα θύματα του πολέμου και της φτώχειας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Σε όλη την Ελλάδα
Στην Αθήνα χιλιάδες πρόσφυγες και μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων συμμετείχαν στη συγκέντρωση που καλούσαν 50 συλλογικότητες στην πλατεία Βικτωρίας και την πορεία που ακολούθησε προς τη Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας. Εντυπωσιακή η συμμετοχή χιλιάδων Αφγανών και Ιρανών προσφύγων που ήρθαν από τους καταυλισμούς του Ελληνικού, του Πειραιά και του Σχιστού, καθώς και από γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, σχηματίζοντας οργανωμένα μπλοκ. «Ανοίξτε τα σύνορα», «Είμαστε πρόσφυγες», «Αφγανιστάν: 40 χρόνια πόλεμος» και «Δικαιοσύνη» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ήταν γραμμένα στα αυτοσχέδια πλακάτ τους. Κρατούσαν φωτογραφίες που έδειχναν τη φρικαλεότητα του πολέμου που διεξάγεται αυτήν τη στιγμή στο Αφγανιστάν και φώναζαν ασταμάτητα σε όλη τη διάρκεια της πορείας: «Αζαντί» που στα φαρσί –τη γλώσσα τους– σημαίνει «Ελευθερία». Μαζί τους το ΚΑΠΑ (Τούρκοι πρόσφυγες στην Ελλάδα), οι Αφρικανές Γυναίκες, η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» και το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας Πειραιά, LGBTQ οργανώσεις, το Δίκτυο, το Antinazi Zone, η Ροσινάντε και η Λαϊκή Ενότητα με οργανωμένα μπλοκ. «Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες» «Έξω το ΝΑΤΟ», «Όχι στην ισλαμοφοβία», ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στα μπλοκ των αντιρατσιστικών οργανώσεων. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Γρηγόρης Καλομοίρης εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ και ο Παύλος Αντωνόπουλος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ από την πλατεία Βικτωρίας ως τα γραφεία της ΕΕ πορεύτηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Διαδηλώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, όπου ξεχώρισε η συμμετοχή εκατοντάδων προσφύγων από το στρατόπεδο στα Διαβατά, στα Χανιά, με συμμετοχή συλλογικοτήτων από το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο και την Πάτρα όπου τον τόνο έδιναν τα μπλοκ φοιτητικών συλλόγων της πόλης. Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις έγιναν επίσης στη Μυτιλήνη ενάντια στο hotspot-φυλακή, στο Βόλο, στα Τρίκαλα και στην Πρέβεζα, και σε πολλές ακόμα πόλεις. Είχαν προηγηθεί δεκάδες εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες σε γειτονιές και πόλεις της χώρας με τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων ανθρώπων που εκφράζουν καθημερινά έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προσφέροντας από το υστέρημά τους είδη πρώτης ανάγκης και εθελοντική υποστήριξη.
Στην Ευρώπη
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στις 19 Μάρτη και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Λονδίνου, της Βιέννης, της Βαρκελώνης, της Λευκωσίας, του Άμστερνταμ και πολλών πόλεων στην Ελβετία. Στη βρετανική πρωτεύουσα, περισσότεροι από 4000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα όπως «Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ». Στη Βιέννη, οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις ανήλθαν σε πάνω από 6.000. Οι διαδηλωτές καταδίκασαν την πολιτική της αυστριακής κυβέρνησης στο Προσφυγικό, ενώ ο κόσμος φώναζε το σύνθημα «Καλώς ήρθατε πρόσφυγες». Πολλοί μετέφεραν φουσκωτές βάρκες, που συμβόλιζαν τους πρόσφυγες που έχουν χάσει τη ζωή τους στον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου. Στη Γενεύη περισσότεροι από 600 άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης με αφορμή την εθνική ημέρα «υπέρ του δικαιώματος της παραμονής».
Η 19η Μάρτη ήταν φέτος μια μέρα ορόσημο, καθώς η επικαιροποίηση της παγκόσμιας μέρας δράσης κατά του ρατσισμού συνέπεσε με την εναντίωση στη συμφωνία «επανεισδοχής» προσφύγων και μεταναστών που υπέγραψαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Μάρτη. Η συμφωνία –που από την πλευρά του Α. Τσίπρα χαρακτηρίστηκε εθνική επιτυχία– αποτελεί ευθεία βολή στο δικαίωμα των προσφύγων στο άσυλο, εγκαινιάζοντας τις μαζικές επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα στην Τουρκία και τη μετεγκατάσταση (relocation) Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ με το σταγονόμετρο (18.000 θέσεις προς το παρόν). Με βάση τη συμφωνία –που η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και η Διεθνής Αμνηστία ήδη καταγγέλλουν πως παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες– τα hotspots στα ελληνικά νησιά μετατρέπονται και με τη βούλα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για το σύνολο των νεοεισερχομένων. Οι έγκλειστοι θα έχουν το «δικαίωμα» υποβολής αιτήματος ασύλου που θα εξετάζεται με διαδικασίες fast track (το πολύ εντός 14 ημερών σε 1ο και μαζί σε 2ο βαθμό), διάστημα κατά το οποίο θα παραμένουν φυλακισμένοι. Απόρριψη του αιτήματος θα σημαίνει επιστροφή με το ζόρι στην Τουρκία, ενώ οι «τυχεροί» των οποίων τα αιτήματα ασύλου θα εγκρίνονται (σε τι ποσοστό άραγε;) θα προωθούνται στα άθλια προσφυγικά στρατόπεδα προσωρινής «φιλοξενίας» που κατασκευάζονται τις τελευταίες εβδομάδες σε όλη την ηπειρωτική χώρα, για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται στην Τουρκία ένας άλλος Σύρος θα μετεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ μέχρι να πληρωθεί ο μαγικός αριθμός των 18.000 θέσεων! Είναι φανερό πως τέτοιου είδους ρατσιστικές συμφωνίες δεν πρόκειται να αποτελέσουν ανάχωμα στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη για τα θύματα των πολέμων και της φτώχειας που οι χώρες της ΕΕ δημιουργούν ή ανέχονται στις χώρες προέλευσής τους. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα συνεχίσουν να περνούν στην Ευρώπη, παρά τους φράχτες και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, υφιστάμενοι απίστευτη ταλαιπωρία, ενώ πολλοί περισσότεροι θα είναι εκείνοι που θα αφήνουν την τελευταία τους πνοή στα παγωμένα νερά του Αιγαίου και στα δύσβατα μονοπάτια της Μακεδονίας. Καθήκον μας είναι να γκρεμίσουμε τα τείχη της Ευρώπης-φρούριο και τις ρατσιστικές συμφωνίες της, κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη μας με τον πιο ουσιαστικό τρόπο. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία