Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Το Σάββατο 21 Μάη ήταν η πρώτη μέρα μαθημάτων στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών για πρόσφυγες από τον Ελαιώνα. Τα μαθήματα ελληνικών θα συνεχιστούν κάθε Σάββατο 11-2 μέχρι τέλη Ιουλίου για ενήλικες πρόσφυγες. Ζητάμε εθελοντές δασκάλους, κόσμο για τη γραμματειακή υποστήριξη και για δημιουργική απασχόληση των παιδιών των προσφύγων στον Ελαιώνα, κατά τις ώρες του μαθήματος.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Την Πέμπτη 19 Μάη, τα μέλη και οι φίλοι της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» Πειραιά, δώσαμε ραντεβού στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, για να μαζέψουμε είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στο Σχιστό αλλά και για άπορους συμπολίτες μας, που φτωχοποιήθηκαν στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων. Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα, ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντική. Η λαϊκή αλληλεγγύη  του κόσμου, ενώ βιώνει στο «πετσί του» την ανεργία, την επισφαλή εργασία, την υπερφορολόγηση, τις ατέρμονες περικοπές μισθών και συντάξεων, συνεχίζεται. Αυτό μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε, να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε μια καλύτερη ζωή για ντόπιους και πρόσφυγες/μετανάστες.

***
Το Σχιστό απέχει πολύ από τους χαρακτηρισμούς «πρότυπο» ή «υπόδειγμα», που επικαλούνται κυβερνητικοί αξιωματούχοι. «Δεν κάνουμε τίποτα, δεν υπάρχουν οργανωμένες δραστηριότητες για εμάς και τα παιδιά μας» είπαν στην αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας που επισκέφτηκε το χώρο κάποιοι πρόσφυγες και συνέχισαν: «Αισθανόμαστε αδρανείς και έχουμε αρχίσει να έχουμε ψυχολογικά προβλήματα», «Θέλουμε τα παιδιά μας να πάνε κανονικά στο σχολείο». Το φαγητό περιλαμβάνει κρέας (συγκεκριμένα κοτόπουλο) μόνο μία φορά την εβδομάδα, ενώ οι υπόλοιπες μέρες γεμίζουν με πατάτες, μακαρόνια και αρακά. Ζεστό νερό υπάρχει μόνο σε έναν από τους οικίσκους που χρησιμοποιούνται για τουαλέτες και ντους, ενώ πρόσφυγες μας είπαν πως τις δύο προηγούμενες εβδομάδες υπήρχε μόνο κρύο νερό λόγω βλάβης του μικρού θερμοσίφωνα. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις συνθήκες διαβίωσης στο Σχιστό, όπως και σε όλα τα προσφυγικά στρατόπεδα, απαιτώντας λύσεις σε όλα τα άμεσα προβλήματα των προσφύγων εκεί όπου ζουν ήδη, δίνοντας φωνή στους ίδιους και διεκδικώντας μόνιμες ανθρώπινες λύσεις. Και βέβαια ενώνουμε τη φωνή μας με τους πρόσφυγες απαιτώντας να ανοίξουν τα σύνορα και να επιτραπεί η νόμιμη διαμονή των προσφύγων με πλήρη δικαιώματα σε όποια χώρα οι ίδιοι επιθυμούν.

***
Στεφάνι στο Γερμανικό νεκροταφείο επιχείρησαν να καταθέσουν μέλη του νεοναζιστικού NPD. Η παρουσία τους προκάλεσε την αντίδραση διαδηλωτών που πραγματοποίησαν αντιφασιστική διαμαρτυρία στον χώρο του Γερμανικού νεκροταφείου, αντιδρώντας για την παρουσία νοσταλγών του ναζισμού, και κατάφεραν να ματαιώσουν την απόπειρα των νεοναζί…

***
Στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά η παρέλαση υπερηφάνειας από μέλη της ΛΟΑΤΚΙΑ κοινότητας. Μαζεύτηκε πλήθος κόσμου, από κατοίκους και των δύο κοινοτήτων, που ένωσαν τη φωνή τους, στέλνοντας το μήνυμα πως τα δικαιώματα τους είναι ακριβώς τα ίδια, πως οι λαοί δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν...

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία