Ως ρατσιστικό έγκλημα κρίθηκε και επίσημα –με την εφαρμογή του άρθρου 81 Α του Ποινικού Κώδικα– η επίθεση ομάδας Χρυσαυγιτών, υπό την καθοδήγηση του πυρηνάρχη Δράμας της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Μπαντέμη, σε βάρος δύο ανυποψίαστων γυναικών, ελληνικής καταγωγής από το Δέλβινο της Αλβανίας, στο Μεταξουργείο (28/10/2011). Η υπόθεση είναι η δεύτερη, μετά την υπόθεση Σαχζάντ Λουκμάν, από τις συσχετισμένες στη δικογραφία της Χρυσής Αυγής, για την οποία οι δράστες καταδικάστηκαν με την επιβαρυντική περίσταση του ρατσιστικού κινήτρου.
***
Ο θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι πέθανε σε ηλικία 74 ετών, έπειτα από μάχη 32 χρόνων με τη νόσο του Πάρκινσον. Πέρα από σπουδαίος αθλητής, έγινε πολιτικό σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς αντιρατσιστών και αντιπολεμικών ακτιβιστών. Όταν τον είχαν καλέσει να πάει να πολεμήσει στο Βιετνάμ, αρνήθηκε ανοιχτά, δηλώνοντας: «Η συνείδησή μου δεν με αφήνει να πυροβολήσω τα αδέρφια μου, σκουρόχρωμους ανθρώπους, φτωχούς, πεινασμένους ανθρώπους μέσα στη λάσπη, για τη μεγάλη, ισχυρή Αμερική. Να τους πυροβολήσω γιατί; Ποτέ δεν με αποκάλεσαν νέγρο. Ποτέ δεν με λυντσάρισαν. Ποτέ δεν διέταξαν αγριόσκυλα να μου ορμήξουν».
***
Στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνει η Χρυσή Αυγή να διεισδύσει μέσα στα συνδικάτα, συγκάλεσε μια «εργατική» συνδιάσκεψη πριν από δύο εβδομάδες, στην οποία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, αφού ορίστηκε κεντρικός ομιλητής ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Αμέσως μόλις ανακοινώθηκε αυτό στο site της Χρυσής Αυγής, συγκροτήθηκε μια πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για να κινητοποιηθούν ενάντια σε αυτή την κατάπτυστη ενέργεια και για να υπάρξει μια αντισυγκέντρωση στο χώρο τον οποίο θα δημοσιοποιούσαν οι χρυσαυγίτες (δεν είχαν δημοσιοποιήσει το χώρο, ακριβώς επειδή γνώριζαν ότι θα υπάρξει απάντηση από το αντιφασιστικό κίνημα και τα σωματεία). Βλέποντας αυτή την αντίδραση, οι χρυσαυγίτες μετέθεσαν τη συνδιάσκεψη για τις 5 Ιουνίου. Ακολούθησε νέα συνάντηση των σωματείων, ενώ η ΑΔΕΔΥ έβγαλε καταγγελία και κάλεσμα στην προγραμματισμένη αντιφασιστική κινητοποίηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι φασίστες να φοβηθούν και να ανακοινώσουν τον τόπο της συνδιάσκεψης τους μόλις μία ώρα πριν ξεκινήσει η συνδιάσκεψη, η οποία μάλιστα πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Crystal, που βρίσκεται πολύ κοντά στα γραφεία τους. Η φιέστα που ήθελα να κάνουν στην πραγματικότητα έπεσε στο κενό. Μαζεύτηκαν ελάχιστα δικά τους στελέχη, ενώ από σωματεία εμφανίστηκε μόνο ένας φασίστας από τη ΔΕΗ και ένας από τη Ζώνη του Περάματος. Απομονωμένοι, δεν κατάφεραν να διοργανώσουν μια επιτυχημένη εκδήλωση, όμως πρέπει τα συνδικάτα και η Αριστερά να επαγρυπνούν για να αντιμετωπίσουν κάθε προσπάθεια παρείσφρησής τους στα συνδικάτα.