Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Μαρινόπουλος: Έρμαια των επιχειρηματικών παιχνιδιών οι εργαζόμενοι

Μ ε πολλά χαμόγελα έδειξαν να υποδέχονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τις εξελίξεις στην επιχείρηση Μαρινόπουλος ΑΕ. Χαμόγελα που δεν δικαιολογούνται, όταν μέσα στην οικονομική κρίση οι καπιταλιστές γίνονται αδίστακτοι, προκειμένου να διαφυλάξουν τα κέρδη τους.
Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτό το αίτημα της Μαρινόπουλος ΑΕ και των τριών συγγενών με αυτήν επιχειρήσεων, για προστασία από τους πιστωτές της, ως τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, όταν θα  εκδικαστεί η κυρία αίτηση υπαγωγής τους στο άρθρο 99. Από την απόφαση εξαιρούνται τα δικαιώματα και οι απαιτήσεις των εργαζομένων, ενώ απαγορεύεται για το ίδιο χρονικό διάστημα η διάθεση των ακινήτων και του εξοπλισμού της.
Τα συνδικάτα λοιπόν δείξανε ικανοποιημένα, γιατί, όπως δήλωσαν, θεωρούν ότι αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για να πληρωθούν τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους. Όπως είναι γνωστό, αν η εταιρεία υπαχθεί το Σεπτέμβρη στο άρθρο 99, πρώτα θα πρέπει από την εκποίηση της περιουσίας της να πληρωθούν οι τράπεζες, οι προμηθευτές, το δημόσιο και τελευταίοι οι εργαζόμενοι. Παραμένει λοιπόν  ανοιχτή η διεκδίκηση των εργαζομένων της επιχείρησης για πληρωμή των δεδουλευμένων τους, που αυτή τη στιγμή τους οφείλονται συνολικά από την εργοδοσία περίπου 4,3 εκατ. ευρώ.
Πού θα βρεθούν όμως αυτά τα λεφτά; Πώς θα δοθούν τα οφειλόμενα, αλλά και τα μεροκάματα των εργαζομένων ως το Σεπτέμβρη και τα επιδόματα αδείας, όταν τα ράφια των σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος μένουν άδεια και η πελατεία σπανίζει; Ποιοι προμηθευτές θα βάλουν το κεφάλι τους στον τορβά για να δώσουν προϊόντα τους στην επιχείρηση, όταν ξέρουν ότι κατά 99,99% δεν θα πληρωθούν;
Με την απόφαση που βγήκε, οι εργαζόμενοι σπρώχνονται να πανηγυρίσουν την οποιαδήποτε εξέλιξη θα φέρει σε κατάσταση ισχύος τον Σκλαβενίτη, που θέλει να πάρει το δίκτυο καταστημάτων του Μαρινόπουλου με το λιγότερο δυνατό κόστος. Γίνονται δηλαδή έρμαιο οι εργαζόμενοι στα επιχειρηματικά παιχνίδια των μεγάλων εργοδοτών του χώρου. Και δυστυχώς υπάρχουν συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ)  που κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους ότι η απόφαση είναι καλή, γιατί η «εξυγίανση» της εταιρείας είναι μονόδρομος για να κρατήσουν τη δουλειά τους, αναπαράγοντας τις λογικές των καπιταλιστών του χώρου.
Είναι δεδομένο ότι, αν μπει λουκέτο στην εταιρεία, 12.500 εργαζόμενοι θα μείνουν στο δρόμο και η ανεργία στην Ελλάδα θα αυξηθεί αυτόματα κατά 1%. Είναι δεδομένο επίσης ότι ένα τέτοιο δίκτυο καταστημάτων, που εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα, θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή κρατικής επένδυσης. Το κράτος θα μπορούσε να αναλάβει να πάρει αυτό το δίκτυο χωρίς να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες του, να συνεργαστεί με αγροτικούς συνεταιρισμούς και να έχει φθηνά προϊόντα στα ράφια του. Χτυπώντας ταυτόχρονα και το καρτέλ των σούπερ μάρκετ, που κρατάει ψηλά τις τιμές. 
Προφανώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ταγμένη υπέρ των μνημονίων και των καπιταλιστών, δεν πρόκειται να το κάνει αυτό. Ως συνέπεια λοιπόν ο μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι ένας. Να συνεχίσουν, από την επαύριον κιόλας της απόφασης, τις κινητοποιήσεις τους. Απαιτώντας άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και πιέζοντας τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΟΙΥΕ να οργανώσουν επιτέλους σοβαρούς αγώνες ενάντια στη λιτότητα και τα μνημόνια.
Ταυτόχρονα η Αριστερά μπορεί να οργανώσει ένα πλατύ κίνημα συμπαράστασης, όπως έκανε η ΛΑΕ την Πέμπτη 30 Ιουνίου στο σούπερ μάρκετ της επιχείρησης στην Ομόνοια, με ψηφίσματα συμπαράστασης και κινητοποιήσεις στήριξης του αγώνα των εργαζομένων, σε κάθε πόλη και σε κάθε γειτονιά.

 

Ενάντια στις μνημονιακές περικοπές που προωθεί ο Φίλης
ΔΟΕ: Απεργία με την έναρξη της νέας χρονιάς

Τ ην τελευταία Παρασκευή του Ιουνίου ολοκληρώθηκε η 85η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Από τις εισηγήσεις των συνέδρων, αλλά και τις συζητήσεις στο περιθώριο του συνεδρίου φάνηκε το κλίμα αβεβαιότητας, απογοήτευσης και θυμού για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και την πολιτική που προσπαθεί να επιβάλει στα σχολεία. Η ομάδα Φίλη, αφότου ανέλαβε υπηρεσία τον Σεπτέμβριο του 2015, εργάστηκε «σκληρά» για να φτιάξει το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε η εκπαίδευση να λειτουργήσει σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές των περικοπών και της μείωσης του προσωπικού. Χωρίς να επιλεγεί η απευθείας σύγκρουση, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της «μπλόφας» των μεγαλόστομων προοδευτικών αλλαγών.
Ενώ λοιπόν κόμπαζε το υπουργείο για τις περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών, δεν ανέφερε τίποτε για τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων των προηγούμενων χρόνων και τα τρεις χιλιάδες κενά που άφησαν. Όταν υποσχόταν ένα δημοκρατικό διάλογο για την παιδεία, στην ουσία νομιμοποιούσε όλες τις νεοφιλελεύθερες λογικές του ΟΟΣΑ, βάζοντάς τες ως τα μόνα θέματα στις συζητήσεις. Λέγοντας ότι θα ελαφρύνει το φόρτο των μαθημάτων στους μαθητές, τους στερεί τελικά την επιπλέον γνώση, αφού κόβονται μαθήματα ξένων γλωσσών, συγχωνεύονται τεχνικά μαθήματα, μειώνονται κύρια μαθήματα.
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση περιορίζονται άλλα μαθήματα, όπως καλλιτεχνικά,  θεατρική αγωγή και η ενισχυτική εκπαίδευση. Ψευδόμενη η κυβέρνηση ότι φέρνει δημοκρατικό κλίμα στα σχολεία, στερεί το δικαίωμα λόγου στο σύλλογο διδασκόντων για σημαντικά θέματα και εισάγει την αντιπαράθεση μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτών, παλιών και νέων, ειδικοτήτων για το ποιος θα συμπληρώσει το ωράριο και δεν θα βγει υπεράριθμος και δεν θα χρειαστεί να μετακινηθεί σε άλλη σχολική μονάδα ή σχολική βαθμίδα. Τα τελευταία δύο θα απασχολήσουν πολύ τους συναδέλφους κι αυτό μετά τις ρυθμίσεις για διπλή και τριπλή ανάθεση μαθημάτων στους εκπαιδευτικούς (π.χ. ένας της αγγλικής θα μπορεί να συμπληρώσει ωράριο στην ιστορία ή στα νέα ελληνικά και ένας φιλόλογος θα μπορεί να διδάξει γλώσσα στο δημοτικό). Όλα τα παραπάνω θα φέρουν χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών, εργασιακούς όρους λάστιχο για τους μόνιμους και σίγουρα θα χειροτερέψουν την παρεχόμενη εκπαίδευση.
Στα θετικά του συνεδρίου ήταν ο δημόσιος διαχωρισμός -με κείμενο των συνέδρων- της ριζοσπαστικής Αριστεράς από την νεομνημονιακή ομάδα της παράταξης ΕΡΑ  (ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και του μέχρι τώρα εκπροσώπου στο ΔΣ της ομοσπονδίας Νίκου Καλόγερου. Αυτή η κίνηση αναπτύσσει μια δυναμική. Πρώτη επιτυχία ήταν η σύμπραξη που επιτεύχθηκε με ομάδα συνέδρων που κινούνται στο χώρο της ΛΑΕ και το κοινό πλαίσιο που κατέβασαν. Στόχος παραμένει ο κοινός βηματισμός όλων των αριστερών ριζοσπαστικών δυνάμεων (εκπαιδευτικοί ΛΑΕ, Παρεμβάσεις, ανένταχτοι).
Αναμένοντας κι άλλα αντιεκπαιδευτικά νομοθετήματα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το συνέδριο αποφάσισε μια 24ωρη απεργία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Η πρόταση ήταν των Παρεμβάσεων, αλλά ψηφίστηκε από την κυβερνητική ΕΡΑ και τη ΔΑΚΕ, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να μην καταντήσει τουφεκιά στον αέρα. Για όσους και όσες υπερασπιζόμαστε τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και το δικαίωμα στην εργασία, την ανάγκη ανατροπής των μνημονίων και όσων τα εφαρμόζουν, αυτή η 24ωρη απεργία θα πρέπει να είναι εκκωφαντική έναρξη των κινητοποιήσεων στη νέα σχολική χρονιά.
Παρότι οι δυνάμεις δεν είχαν κοινή πρόταση, εντούτοις έχουν συμφωνήσει στο πώς θα προετοιμαστεί ένας κλιμακούμενους αγώνας διαρκείας. Πρώτες δράσεις θα είναι το μπλοκάρισμα των υπηρεσιακών συμβουλίων, ώστε να μην κριθεί ή μετακινηθεί κανένας μόνιμος και να διεκδικηθούν όλες οι θέσεις των αναπληρωτών. Επίσης αναγκαίο βήμα είναι ο συντονισμός των δασκάλων με τις ενώσεις των γονέων και τους καθηγητές, ώστε την 24ωρη απεργία να διαδεχτούν μαζικές συνελεύσεις και πολυήμερες συνεχόμενες απεργίες.

Ελισσαίος Φάκαρος, 
απολυμένος αναπληρωτής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία