Φύλλο Νο 364 (6 Ιούλη 2016)

Η ιμπεριαλιστική «Ευρώπη», αυτή η σύγχρονη «φυλακή των λαών», είναι πλέον στον κύκλο του «-exit».

Ο κατακερματισμός χαρακτηρίζει την κατάσταση της ΕΕ απ’ άκρου εις άκρον της, μετά την πανηγυρική επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα. Παρότι το αποτέλεσμα δεν έφερε τον οικονομικό «Αρμαγεδδώνα» που περιέγραφαν οι καταστροφολόγοι του Bremain, έχει προκαλέσει εκτεταμένη πολιτική καταστροφή, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Brexit, έλεγχος των τραπεζών από τους δανειστές, έκρηξη χρεών στον ιδιωτικό τομέα και χρεοκοπίες επιχειρήσεων, δίνουν τη χαριστική βολή στο «όραμα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης πάνω στα συντρίμμια των μνημονίων.

Brexit, έλεγχος των τραπεζών από τους δανειστές, έκρηξη χρεών στον ιδιωτικό τομέα και χρεοκοπίες επιχειρήσεων, δίνουν τη χαριστική βολή στο «όραμα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης πάνω στα συντρίμμια των μνημονίων.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ- ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑΤΑ:
Σοκ έπαθαν χιλιάδες συνταξιούχοι που πήγαν να εισπράξουν τη σύνταξη του Ιουλίου, διαπιστώνοντας ότι το ύψος της είναι σημαντικά μειωμένο. Οι διαβεβαιώσεις του Τσίπρα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούσαν για «καμία μείωση στις καταβαλλόμενες συντάξεις», αποδείχτηκαν ακόμα ένα χυδαίο κυβερνητικό ψέμα. Η συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων έπεσε «θύμα» της αυξημένης παρακράτησης φόρου εισοδήματος, όπως προβλέπουν τα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης που υπέγραψε η κυβέρνηση. Από την 1/7 το ΕΚΑΣ τέλος για 145.000 χαμηλοσυνταξιούχους, που σημαίνει απώλειες από 30 έως και 230 ευρώ στη μηνιαία σύνταξη. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου είδαν μειωμένο από 11% έως και 63% το μέρισμά τους από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές, περικοπές θα υποστούν από τον επόμενο μήνα περίπου 250.000 δικαιούχοι με μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές από 1.300 ευρώ μεικτά (περίπου 1.180 καθαρά) και άνω. Οι περικοπές αυτές θα κυμαίνονται από 5% έως 40%, ανάλογα με το ύψος της επικουρικής σύνταξης. Αυτές είναι οι πρώτες επιπτώσεις από την εφαρμογή του τερατουργήματος Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό και είμαστε ακόμα στην αρχή. Με δραματικό τρόπο, επιβεβαιώθηκε η γνωστή ρήση: «μπορείς να ξεγελάς τους πολλούς για λίγο καιρό, τους λίγους για πολύ καιρό, αλλά όχι όλους για πάντα». Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νεολαία, επιβάλλεται να τους σταματήσουμε με τους αγώνες μας.

Η  Συνδιάσκεψη της ΛΑΕ ανέδειξε τη συσπείρωση ενός πολύτιμου μάχιμου δυναμικού της αντιμνημονιακής ριζοσπαστικής Αριστεράς. Πρόκειται για μια ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στη ΛΑΕ και άλλα εγχειρήματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που είτε προσανατολίζονται κυρίως στην εκλογική παρέμβαση είτε θεωρούν ότι στην παρούσα συγκυρία προέχει η «ανασυγκρότηση» (με έμφαση στη συζήτηση αποτίμησης της περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ) και ότι η συστηματική πολιτική παρέμβαση αντικειμενικά αναβάλλεται για αργότερα.

Είναι μερικά γεγονότα που συμπυκνώνουν τη βαθύτερη δυναμική των εξελίξεων, που αλλάζουν τα δεδομένα και το πλαίσιο, που χαράσσουν μια κόκκινη γραμμή πέρα από την οποία τίποτε δεν είναι το ίδιο, που έρχονται ξαφνικά σαν μια μεγάλη έκπληξη για να διαταράξουν την «κανονικότητα» και να ξεκαθαρίσουν το «θολό» τοπίο, που υποχρεώνουν τα δρώντα συλλογικά υποκείμενα να πάρουν θέση χωρίς περιστροφές και να επαναπροσδιορίσουν τα σχέδιά τους. Το Brexit ανήκει αναμφίβολα σε αυτή την κατηγορία γεγονότων. Ύστερα απ’ αυτό, τίποτε δεν είναι ίδιο –για τις άρχουσες τάξεις και τον ιμπεριαλισμό, αλλά και για τα κινήματα αντίστασης και την Αριστερά.

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από το 1936, μια χρονιά που σημάδεψε το παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα. Μόλις λίγα χρόνια πριν από το αιματοκύλισμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ η φρίκη του ναζισμού και του φασισμού ήταν πλέον ορατή, η υπόθεση της σοσιαλιστικής επανάστασης δεν είχε οριστικά χαθεί από τον ευρωπαϊκό ορίζοντα.

Πριν από 80 χρόνια όλα φαίνονταν δυνατά στη Νότια Ευρώπη. Το 1936 φαινόταν πως μπορούσε να συντριβεί ο φασισμός και να αποφευχθεί ο νέος παγκόσμιος πόλεμος που πλησίαζε. Πάνω απ’ όλα όμως υπήρχε η προσδοκία πως μπορούσαν να χειραφετηθούν οι καταπιεσμένοι, να φτιάξουν έναν κόσμο αλληλεγγύης και συντροφικότητας πάνω στα ερείπια της παλιάς κοινωνίας που κατέρρεε. Και η χώρα-μοχλός που θα άλλαζε την κατεύθυνση της παγκόσμιας Ιστορίας ήταν η Ισπανία.

Η υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας (και Ελλάδας) σε πρώτη φάση φαίνεται ότι επιτυγχάνει τους ρατσιστικούς στόχους της όσον αφορά τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι είσοδοι των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου έχουν μειωθεί δραματικά, όμως τα θύματα του πολέμου και της φτώχειας δεν έχουν σταματήσει να ταξιδεύουν προς την ΕΕ και πλέον θαλασσοπνίγονται κατά χιλιάδες ανάμεσα στης ακτές της Λιβύης και της Ιταλίας.

Μετά τη μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Εφετείο, ο ειδικός φρουρός Δ. Χατζησταμάτης κατέθεσε τρία σημαντικά στοιχεία, ότι το χτύπημα στον Παύλο Φύσσα έγινε από άνθρωπο εκπαιδευμένο στο μαχαίρι, ότι όλο το μαχαίρωμα έγινε σε χώρο που υπήρχε εποπτεία αστυνομικών κι ότι η παρέα του Φύσσα ήταν αμυνόμενη. H εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και η συνεργασία της με την αστυνομία αποκαλύπτεται σιγά σιγά...

Πορτογαλία:
Προθεσμία τριών εβδομάδων έδωσε η Κομισιόν στην Πορτογαλία, για να πάρει μέτρα που θα «συμμαζέψουν» το έλλειμμά της, προτού επιβληθούν πρόστιμα ίσα με το 0,2% του ΑΕΠ. Η κίνηση ίσως καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Οι Σοσιαλιστές επιχείρησαν να ισορροπήσουν μεταξύ των δεσμεύσεών τους με τα αριστερά κόμματα που τους στηρίζουν κοινοβουλευτικά από τη μία και των υποχρεώσεών τους απέναντι στην ΕΕ από την άλλη. Το σχέδιο είχε εξαρχής «κοντά ποδάρια» και ίσως έφτασε η ώρα της αλήθειας. Το Μπλόκο έχει ήδη δηλώσει πως θα απαιτήσει δημοψήφισμα σε περίπτωση κυρώσεων…