Πανελλαδική Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Λαϊκής Ενότητας

Φωτογραφία

Μέτωπο της Αριστεράς για την αντιμνημονιακή ανατροπή

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Με την ψήφιση του κειμένου των Προγραμματικών Θέσεων και της Πολιτικής Απόφασης (και τα δύο κείμενα εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία), καθώς και με την εκλογή του νέου Πολιτικού Συμβουλίου,* ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 24-25-26/6 στο ΣΕΦ. Η διαδικασία ψήφισης του κανονισμού λειτουργίας δεν ολοκληρώθηκε, επειδή στάθηκε αδύνατο να συζητηθούν και να τεθούν σε ψηφοφορία όλες οι τροπολογίες που είχαν κατατεθεί, με αποτέλεσμα το σχετικό εισηγητικό κείμενο να ψηφιστεί ως βάση συζήτησης («επί της αρχής»), αλλά όχι και επί του συνόλου. 
Στο ΣΕΦ βρέθηκαν 1.100 αντιπρόσωποι από 174 τοπικές και κλαδικές Πολιτικές Επιτροπές της ΛΑΕ και η συζήτηση ήταν αρκετά πλούσια. Όπως ήταν φυσικό, τα πολιτικά χαρακτηριστικά, το πρόγραμμα και οι συμμαχίες της ΛΑΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο των περισσότερων τοποθετήσεων. 
Η Συνδιάσκεψη ξεκίνησε μια μέρα μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία και την επικράτηση του «Leave», με αποτέλεσμα το Brexit να κυριαρχήσει σε πολλές ομιλίες. Σε ορισμένες μειοψηφικές φωνές, μάλιστα, δόθηκε η αφορμή για «δεξιά ολισθήματα» (ομιχλώδεις αντιλήψεις «εθνικής ενότητας», αποδέσμευση της νομισματικής κυριαρχίας από το μεταβατικό πρόγραμμα κ.λπ.). Αντίθετα, παρόλο που δεν έλειψαν οι αναφορές, αδικήθηκαν από τη συζήτηση οι σημαντικές εξελίξεις στη Γαλλία και το εκεί «υπόδειγμα» εργατικής αντίστασης. 
Η ΛΑΕ, αντιμνημονιακή 
ριζοσπαστική Αριστερά

Η Πολιτική Απόφαση (που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ολόκληρη τις επόμενες μέρες) ορίζει τη ΛΑΕ «ως μετωπικό φορέα της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς. (…) Η ΛΑΕ, ως μέτωπο οργανώσεων της Αριστεράς και αγωνιστών που συμφωνούν με τις βασικές θέσεις του προγράμματός της, είναι ανοιχτή σε κάθε αριστερή οργάνωση και σε κάθε πολίτη που θα θελήσει να ενταχθεί ισότιμα στις γραμμές της.
Για την προώθηση της άμεσης αντιμνημονιακής ανατροπής που επιδιώκει, η ΛΑΕ θέλει να συμβάλει με καινοτόμο πνεύμα στη συγκρότηση ενός μεγάλου πολιτικοκοινωνικού μετώπου, που θα έχει στην προμετωπίδα του την απαλλαγή από τα μνημόνια, την έξοδο από την Ευρωζώνη, τη ρήξη με το ευρωσύστημα και τη διαγραφή του χρέους.
(…)
Για την ανάπτυξη αυτού του μετώπου, η ΛΑΕ επιδιώκει τη συνεργασία, τη συμπόρευση και τη συμπαράταξη πρώτα απ’ όλα με όλες, χωρίς εξαίρεση –παρά τις μικρότερες ή μεγαλύτερες διαφορές– τις δυνάμεις της Αριστεράς, κομουνιστικής ή μη, συμπεριλαμβανομένων του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς».
Η παραπάνω πολιτική κατεύθυνση εγκρίθηκε από το σώμα, παρά τις απόψεις που υποστήριξαν ότι η ΛΑΕ χρειάζεται να συγκροτηθεί κυρίως ως «αντι-ΕΕ ρεύμα» –βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την αντιλιτότητα και το αντιμνημόνιο–  με βασικό πρόταγμα την «εθνική ανεξαρτησία» και μάλιστα στη βάση «πλατιών» συμμαχιών με «δημοκρατικές-πατριωτικές» δυνάμεις. 
Πρωτοβουλίες δράσης
Για την επίτευξη του στόχου της συγκρότησης του αναγκαίου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου της ανατροπής, η ΛΑΕ ορίζει ως άμεσο καθήκον την οργάνωση της κοινωνικής αντίστασης με κοινές δράσεις των επιμέρους κινημάτων και προτεραιότητα τη μάχη κατά των ιδιωτικοποιήσεων και ενάντια στις επερχόμενες αντιδραστικές αλλαγές στα εργασιακά (συνδικαλιστικές ελευθερίες, 13ο-14ο μισθό, ομαδικές απολύσεις).
«Αυτό το μέτωπο πρέπει να προσπαθήσουμε να το χτίσουμε από τα πάνω και από τα κάτω, με πλατιές λαϊκές επιτροπές ενάντια στα μνημόνια και την Ευρωζώνη.
Ένα τέτοιο μέτωπο δεν μπορεί να δημιουργηθεί και να σταθεί εάν δεν στηριχθεί σε ένα ρωμαλέο λαϊκό κίνημα, με τους εργαζόμενους και τη νεολαία στην πρωτοπορία. Η ΛΑΕ θέτει το σύνολο των δυνάμεών της σε πολιτικό και κινηματικό ‘‘συναγερμό’’ και θα μπει στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής αντίστασης. Πέραν των όσων ήδη αναφέρθηκαν, θα αγωνιστούμε το αμέσως επόμενο διάστημα για:
α) Την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας, την απόκρουση των πλειστηριασμών (…)
β) Την απόκρουση της νέας φοροεπιδρομής και την ακύρωση των διακοπών παροχής ρεύματος και υδροδότησης σε λαϊκά νοικοκυριά (…).
γ) Την υπεράσπιση των συντάξεων, της κοινωνικής ασφάλισης και της δημόσιας δωρεάν υγείας.
δ) Την υπεράσπιση, στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της (…).
ε) Την ενίσχυση των κινητοποιήσεων της νεολαίας ενάντια στην ανεργία και την εργασιακή επισφάλεια.
στ) Την οργάνωση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, απέναντι στην ξενοφοβία, το νεοφασισμό και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».
Παράλληλα, μέσα από ανοιχτές εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια, που στόχο έχουν να συμπεριλάβουν τους άμεσα εμπλεκόμενους στην παραγωγή, αλλά και τη διανόηση, ο μετωπικός φορέας θα προχωρήσει το διάλογο για το πρόγραμμα και το εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη και τη σύγκρουση με την ΕΕ.
Απόφαση για συνδικαλιστικό κίνημα και Αυτοδιοίκηση
Στη Συνδιάσκεψη έληξαν με θετικό τρόπο δύο «καυτά» ζητήματα, που ταλάνιζαν εδώ και καιρό το εσωτερικό της ΛΑΕ: Η παρέμβαση των δυνάμεών της στο συνδικαλιστικό κίνημα και η τοπική αυτοδιοίκηση. Με μεγάλη πλειοψηφία ψηφίστηκαν και ενσωματώθηκαν στην Πολιτική Απόφαση οι δύο τροπολογίες συνδικαλιστών και αυτοδιοικητικών στελεχών της ΛΑΕ που, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:
«Οι δυνάμεις της ΛΑΕ στηρίζουν πλατιές, αυτόνομες συνδικαλιστικές παρατάξεις και σχήματα με σαφή ταξικό, αντιμνημονιακό και αντικυβερνητικό προσανατολισμό. Σε αυτές επιδιώκουμε να συμμετέχουν όλοι/ες, χωρίς εξαίρεση, οι εργαζόμενοι/ες, που συμφωνούν με τις προγραμματικές αρχές τους. Αντίθετα, δεν έχουν καμιά θέση σε αυτές τις παρατάξεις και τα ψηφοδέλτια, που συγκροτούνται στα συνδικάτα, μέλη και στελέχη που σηματοδοτούν και εκπροσωπούν τα μνημονικά κόμματα και φυσικά τον ΣΥΡΙΖΑ και υπερασπίζονται, ανέχονται και δικαιολογούν τις μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές.
Ο πλήρης διαχωρισμός των δυνάμεων που έχουν αναφορά στη ΛΑΕ από τις δυνάμεις του νέου μνημονιακού κυβερνητικού συνδικαλισμού –από παρατάξεις και σχήματα– όπου αυτό υφίσταται και ιδιαίτερα σε κεντρικό επίπεδο, και ταυτόχρονα η προσπάθεια για τη συγκρότηση πλατιών-ενωτικών συνδικαλιστικών σχημάτων στα οποία θα συμμετέχουν και όλες οι δυνάμεις της ΛΑΕ ανεξάρτητα προέλευσης, αποτελεί άμεσο καθήκον της επόμενης περιόδου.
(…)
Οι διακριτές αυτές συσπειρώσεις και κινήσεις θα πρέπει να πολιτεύονται σε αντιμνημονιακή, αντικαλλικρατική κατεύθυνση και να έχουν, ειδικότερα, αποφασιστικό μέτωπο ενάντια στις κυβερνητικές, μνημονιακές πολιτικές λιτότητας και υποβάθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στις υπάρχουσες αυτοδιοικητικές συσπειρώσεις και κινήσεις που καθορίζονται από στελέχη που σηματοδοτούν και εκπροσωπούν μνημονιακά κόμματα, όπως πλέον και ο ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη και στελέχη της ΛΑΕ διαχωρίζονται και εργάζονται στην παραπάνω κατεύθυνση συγκρότησης νέων, πλατιών αυτοδιοικητικών συσπειρώσεων-κινήσεων». 
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία του εγχειρήματος της ΛΑΕ θα είναι οι κινηματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες που θα υλοποιούν τις παραπάνω αποφάσεις. Με αισιοδοξία και δύναμη συνεχίζουμε τον αγώνα για την ανασύνταξη του μαζικού κινήματος και της ριζοσπαστικής Αριστεράς, για τη ρήξη με τα μνημόνια, τη λιτότητα και την Ευρωζώνη. 

 

*Το νέο Πολιτικό Συμβούλιο (Π.Σ.) της ΛΑΕ αποτελείται από 111 μέλη. Το Κόκκινο Δίκτυο συγκέντρωσε το 12,78% των ψήφων και εκπροσωπείται σε αυτό με 14 συντρόφους-ισσες. 
Η πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 2/7, με θέμα την εκλογή γραμματέα και Πολιτικής Γραμματείας. Ο σ. Παναγιώτης Λαφαζάνης εκλέχθηκε γραμματέας του Π.Σ. (79 υπέρ, 22 λευκά, σε σύνολο 101). Δεν υπήρξε άλλη υποψηφιότητα. 
Για την Πολιτική Γραμματεία εξελέγησαν κατά σειρά ψήφων τα παρακάτω 20 μέλη της:   
Δημήτρης Στρατούλης, Σόφη Παπαδόγιαννη, Στάθης Λεουτσάκος, Δημήτρης Κοντός, Γιάννης Δούκας, Παναγιώτης Μαντάς, Θανάσης Πετράκος, Γιάννης Τόλιος, Τάσος Κανταράς, Δέσποινα Σπανού, Παναγιώτης Μωράκης, Νίκος Γαλάνης, Περικλής Ζήκας, Παναγιώτης Σωτήρης, Χρήστος Τουλιάτος, Μαρία Μπόλαρη, Αντώνης Νταβανέλος, Γιώργος Σαπουνάς, Δημήτρης Σαραφιανός, Βασίλης Θεοφανόπουλος.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία