Και όμως γυρίζει

Γαλλία:
Η μάχη για τον νόμο Ελ Κομρί δείχνει να σταματά. Είναι αρκετά νωρίς για να γίνει πλήρης απολογισμός. Το ότι ο νόμος πέρασε, είναι ήδη ένα πολύ σημαντικό πισωγύρισμα στους εργασιακούς χώρους, αν αρχίσει να εφαρμόζεται. Το ότι πέρασε ύστερα από μια πρωτοφανή αντίσταση, βαραίνει επιπλέον, καθώς μπορεί να καλλιεργηθεί αίσθημα «αδυναμίας». Από την άλλη, η καταφυγή (δύο φορές) σε παράκαμψη του κοινοβουλίου, για να μπορέσει να περάσει, αφήνει βαθιά εκτεθειμένο τον Ολάντ και μετριάζει την αίσθηση «ήττας». Το ότι τα συνδικάτα καλούν από τώρα για τις 15 Σεπτέμβρη, είναι μια καλή αρχή. Και η επιτυχία ή αποτυχία αυτής της κινητοποίησης θα είναι και ένα πρώτο σοβαρό δείγμα για τον απολογισμό…

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

ΗΠΑ
Σε κοινή τους εμφάνιση, ο Μπέρνι Σάντερς και η Χίλαρι Κλίντον διακήρυξαν τη «συμφιλίωσή τους», με τον Μπέρνι να δηλώνει πως «θα κάνει ό,τι μπορεί» για να είναι η Χίλαρι η επόμενη πρόεδρος. Οι ύμνοι με τους οποίους συνόδευσε τη δήλωσή του για τη γερακίνα και άνθρωπο της Γουόλ Στριτ ήταν αποκαλυπτικοί για το πού οδηγεί η τακτική «μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα». Το ερώτημα ποτέ δεν ήταν τι θα κάνει ο Σάντερς, που είχε δηλώσει εξαρχής την αφοσίωσή του στο Δημοκρατικό Κόμμα. Το πραγματικό ερώτημα ήταν και είναι τι θα κάνει «ο λαός του Μπέρνι». Στις ίδιες τις κάλπες, όπου υπάρχει η Ζιλ Στάιν, η ριζοσπάστρια υποψήφια των Πρασίνων. Αλλά και ύστερα από αυτές, ιδιαίτερα αν νικήσει η Χίλαρι…

Πρόσφυγες
Σύμφωνα με έρευνα της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam, οι 6 πλουσιότερες χώρες του πλανήτη (ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία) φιλοξενούν το 9% των προσφύγων παγκόσμια. Στον αντίποδα, η Ιορδανία, η Τουρκία, το Πακιστάν, ο Λίβανος, η Νότια Αφρική και οι Κατεχόμενες Παλαιστινιακές Περιοχές φιλοξενούν πάνω από το 50% των προσφύγων παγκόσμια… Η αδικία γίνεται πολύ εντονότερη αν σκεφτεί κανείς τις ευθύνες των πλούσιων κρατών για την ίδια την ύπαρξη μαζικών προσφυγικών ρευμάτων…

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία