Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση

Τα τελευταία χρόνια οι εργοδότες, συνεπικουρούμενοι από τους μνημονιακούς νόμους, εντείνουν την αυταρχική συμπεριφορά τους. Όμως με αντεργατικό τρόπο ενεργούν και οι κρατικοί υπηρέτες των μνημονιακών κυβερνήσεων.
Η πρόσφατη ενέργεια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών - Α’ Λιμενικού Τμήματος Ρίου να προχωρήσει σε δίωξη κατά του γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), Νίκου Κροκίδη, είναι η καλύτερη απόδειξη. Κυβέρνηση και εφοπλιστές, πιασμένοι χέρι χέρι, προσπαθούν να ποινικοποιήσουν τη συνδικαλιστική δράση και να εκφοβίσουν τους εργαζόμενους.
Ο Νίκος Κροκίδης διώκεται και έχει κληθεί σε απολογία γιατί ήταν ο επικεφαλής κλιμακίου της ΠΕΝΕΝ και για να οργανώσει την 48ωρη απεργία που είχε κηρύξει η ΠΕΝΕΝ, στις 6 και 7 του Μάη, πήγε στην Πάτρα και μετά στην πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου καλώντας τους εργαζόμενους να μαζικοποιήσουν με τη συμμετοχή τους τη 48ωρη απεργία. Η λιμενική αρχή, στηριζόμενη σε πληροφόρηση των τοπικών πλοιοκτητών, αυθαίρετα και με τρόπο ξένο με την ιδιότητα και το ρόλο της αποφάνθηκε ότι δήθεν οι ναυτεργάτες δεν απεργούσαν και ότι ο γ.γ. της ΠΕΝΕΝ παραβίασε το άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα περί παρακώλυσης συγκοινωνίας!
Οι ναυτεργάτες τα τελευταία χρονιά είναι ένας κυνηγημένος με μηνύσεις κλάδος, αλλά δεν τρομοκρατούνται και δεν πτοούνται. Αυτή βέβαια που γελοιοποιείται είναι η ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που, αφού προσπάθησε με κροκοδείλια δάκρυα να μας πείσει ότι είναι ενάντια στο ξεπούλημα των λιμανιών, τώρα συνεργάζεται με τους εφοπλιστές για να τρομοκρατήσει τους ναυτεργάτες.

 

Προς νέο λουκέτο

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε την Πέμπτη 14 Ιούλη η εταιρεία υπηρεσιών ασφάλειας και φύλαξης Mondial Pol. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οδεύουμε προς δεύτερο λουκέτο στον κλάδο των εταιρειών security, καθώς έχει ήδη κλείσει η Pyrsos Security. Το βασικό βέβαια και σε αυτή την περίπτωση είναι ότι 238 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους και θα προστεθούν στον ζοφερό κατάλογο της ανεργίας.
Η εργοδοσία μάλιστα υπέβαλε την αίτηση πτώχευσης για να γλιτώσει και την καταβολή των δεδουλευμένων που χρωστάει στους εργαζόμενους. Η εκδίκαση της αίτησης πτώχευσης αναβλήθηκε, αλλά αν τελικά γίνει δεκτή, τότε οι εργαζόμενοι θα είναι οι τελευταίοι που θα μπορούν να διεκδικήσουν τους μισθούς 4 ως και 6 μηνών που τους οφείλει η εταιρεία.
Η Mondial Pol δεν είναι τυχαία εταιρεία στον κλάδο. Λειτουργεί πάνω από 20 χρόνια και παρείχε υπηρεσίες φύλαξης ακόμη και στο υπουργείο Εργασίας. Μέχρι και το 2010 απασχολούσε περίπου 700 εργαζόμενους. Τώρα οι εργαζόμενοι σε αυτήν καταγγέλλουν ότι στόχος της εργοδοσίας είναι να «απαλλαγεί» από τα χρέη και, αφήνοντας απλήρωτους το Δημόσιο και τους εργαζόμενους, να ξαναλειτουργήσει με άλλο όνομα. Είναι χαρακτηριστικό το παιχνίδι που παίχτηκε από την εργοδοσία της Mondial Pol στο υπουργείο Εργασίας, όπου τη διαδέχθηκε η Mondial Protectas.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς το παρόν αρνείται να επικυρώσει τη «διάδοχη» κατάσταση, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι σεκιουριτάδες του υπουργείου να είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Δεκέμβρη. Η κυβέρνηση και το ίδιο το υπουργείο αρνούνται να πάρουν θέση, αφήνοντας τους εργαζόμενους απροστάτευτους απέναντι στις αυθαιρεσίες των εργοδοτών.

 

«Athens Ledra»: 50 μέρες αγώνα!

Ξεπέρασαν τις 50 μέρες αγωνιστικών κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra». Από την ώρα που η εργοδοσία ανακοίνωσε το κλείσιμο του ξενοδοχείου, οι εργαζόμενοι διεκδικούν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Ταυτόχρονα παλεύουν για να μπορέσουν να διασφαλίσουν τις  θέσεις εργασίας, τα δικαιώματά τους και να υπάρξουν άμεσα μέτρα προστασίας των ίδιων και των οικογενειών τους. Οι πολύ σημαντικές και συχνές γενικές συνελεύσεις τους βοηθάνε να διατηρούν την ενότητα, αλλά και την αποφασιστικότητά τους. 
Στην τελευταία Γενική Συνέλευση αποφάσισαν μια σειρά κινητοποιήσεων, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους και τις πιέσεις για να δικαιωθούν τα αιτήματά τους. Πίεση δηλαδή προς την κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ,  αλλά και προς τους φορείς των εργοδοτών των ξενοδοχείων. Πίεση προς όλους αυτούς που ξεχνάνε ότι επί 33 χρόνια ο όμιλος Παρασκευαΐδη πλούτιζε από τον κόπο και των ιδρώτα τους στο ξενοδοχείο. Όπως σωστά σημειώνουν στην τελευταία τους συνέλευση: «Οι εργάτες ούτε ανοίγουν, ούτε κλείνουν τις επιχειρήσεις. Οι εργάτες τις δουλεύουν και παράγουν όλο τον πλούτο. Τις επιχειρήσεις τις ανοίγουν και τις κλείνουν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και οι ανταγωνισμοί τους για τα κέρδη τους, πατώντας πάνω στο χτύπημα των δικών μας δικαιωμάτων. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί εργοδότες, όπως μας έχει αποδείξει η εμπειρία μας. Υπάρχουν οι επιλογές τους για τα κέρδη τους σε αντίθεση με τις ανάγκες μας. Τώρα ξέρουμε ότι η οργανωμένη πάλη και η αλληλεγγύη είναι τα όπλα μας για να διεκδικήσουμε τη δουλειά και τη ζωή που μας αξίζει, γιατί όλα περνάνε από τα δικά μας χέρια».
Με βάση αυτή την απόφαση πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα 18 Ιούλη. Και ως το Σεπτέμβρη, που μετατέθηκε η ημερομηνία για τον πλειστηριασμό του ξενοδοχείου, χρειάζεται να έχουν την έμπρακτη συμπαράσταση όλων μας.

 

Απολύσεις στην «Ευρωκλινική»
Σε διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας, την ώρα που έχει οριστεί τριμερής συνάντηση με τη διοίκηση της Ευρωκλινικής καλεί την Πέμπτη 21/7 (13:00), το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία. 
Η εργοδοσία της «Ευρωκλινικής», δυο μέρες μετά την απεργία των εργαζομένων του κλάδου την 1η Ιούλη, ανακοίνωσε απολύσεις 5 εργαζομένων μεταξύ των οποίων βρίσκονται μέλη του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου και εργαζόμενοι που πρωτοστάτησαν στην απεργία. Με πρόσχημα την παραχώρηση τμήματος σε εργολαβική εταιρεία, η επιχείρηση προχωρά σε απολύσεις απεργών και συνδικαλιστών με προφανή στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων που αντιστέκονται στα σχέδια των κλινικαρχών για 6ήμερη εργασία και μειώσεις μισθών. 

Ασκληπιείο Βούλας
Σε μια μαζικότατη παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του ΔΣ του νοσοκομείου προέβησαν οι εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους (γιατροί, νοσηλευτές, επιστημονικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό) στο Ασκληπιείο Βούλας, διαμαρτυρόμενοι για το κυνήγι μαγισσών που έχει εξαπολύσει ο νέος διοικητής του νοσοκομείου κατ’ εντολή του πολιτικού του προϊστάμενου, κ. Πολάκη, που απαιτούσε τη δίωξη με την ποινή της αργίας 6 διοικητικών υπαλλήλων του νοσοκομείου.
Η μαζική παρέμβαση των εργαζομένων ανάγκασε τον διοικητή κ. Ρούπα  να αποσύρει την πρόταση για την ποινή της αργίας με ομόφωνη απόφαση όλου του ΔΣ.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία