Ο ΔΟΛ πέρασε και επίσημα στα χέρια του εφοπλιστή, δημοτικού συμβούλου στον Πειραιά και προέδρου του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη.
Ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, κατετάγη τρίτος στον πλειοδοτικό διαγωνισμό των τραπεζών και των ειδικών εκκαθαριστών της Grant Thornton. Απόπειρα απόκτησης του Συγκροτήματος επιχείρησε και ο επιχειρηματίας, μέτοχος του ΟΠΑΠ και ιδιοκτήτης της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, μένοντας οριακά πίσω από τον πρώτο. Όλοι οι υποψήφιοι είχαν προειδοποιηθεί από τις τράπεζες ότι η συνολική αποτίμησή τους για το Συγκρότημα δεν ξεπερνούσε τα 29 εκατομμύρια ευρώ –κατά... σύμπτωση το συνολικό τίμημα δεν ξεπέρασε τα 30 (Άλτερ Έγκο του Μαρινάκη για τα ΜΜΕ, 22,9, Alpha Bank για τα ακίνητα, 7 εκατομμύρια).
Ο ΔΟΛ αλλάζει σελίδα ως προς το ιδιοκτησιακό σκέλος, σε μια σκυτάλη διαδοχής που θα ζήλευαν οι γατόπαρδοι της Ιταλίας του Λαμπεντούζα, στο πέρασμα από τη φεουδαρχία στον αστισμό. Εν τω μεταξύ, η Alpha Bank απέσπασε όλα τα ακίνητα του Οργανισμού, ορισμένα εκ των οποίων, όπως εκείνα της Χρήστου Λαδά 3 και της Μιχαλακοπούλου 80, στο κέντρο της Αθήνας, αποτελούν «φιλέτα» πρώτης γραμμής στον επιχειρηματικό και οικιστικό επανεποικισμό του κέντρου.
Αν και ο ΔΟΛ άλλαξε σελίδα στην ιδιοκτησία, δεν φαίνεται να αλλάζει σελίδα στον εκδοτικό και πολιτικό προσανατολισμό –ήδη το «Βήμα της Κυριακής» (3-4 Ιουνίου 2017) πανηγύρισε ουσιαστικά τη νίκη Μαρινάκη σε βάρος του Σαββίδη, υπολογίζοντας ότι το «μαγαζί» θα παραμείνει προσηλωμένο στην αντικυβερνητική στάση και σε φιλομητσοτακική (και ουχί φιλονεοδημοκρατική) τροχιά. Βέβαια, μόλις πριν από δύο εβδομάδες, η ίδια εφημερίδα εξαπέλυε φαρμακερά βέλη εναντίον εκείνων που «προσπαθούν ανεπιτυχώς να αντιγράψουν» 100 χρόνια δημοσιογραφικής ιστορίας –η φράση φωτογράφιζε την «Ελευθερία του Τύπου», τα πάλαι ποτέ στελέχη και τους εργαζόμενους του ΔΟΛ που βρήκαν στέγη στον Πειραιά και τη δεύτερη εφημερίδα (έμμεσων) συμφερόντων Μαρινάκη. Πάντως οι ειδικοί στο στρίψιμο της σβούρας και το «όπου φυσάει ο (ιδιοκτησιακός και πολιτικός) άνεμος» δεν πτοούνται, απλώς αλλάζουν κατεύθυνση, τώρα περιμένοντας τις εντολές του νέου ιδιοκτήτη.
Αυτήν τη στιγμή, ο μεγαλοεφοπλιστής σχετίζεται μετοχικά, ιδιοκτησιακά ή έμμεσα με τέσσερις εφημερίδες («Τα Νέα», «Το Βήμα της Κυριακής», «Παραπολιτικά», «Ελευθερία του Τύπου»), τέσσερις βασικές ιστοσελίδες (όλες του ΔΟΛ συν τα Παραπολιτικά), δύο ενημερωτικούς ραδιοσταθμούς (Βήμα και Παραπολιτικά) και το Mega Chanel [με μετοχικό εταίρο πλειοψηφίας τον Βαρδινογιάννη, μειοψηφίας τον Σαββίδη και τις τράπεζες (πρώτη η Alpha Bank) σε ρόλο επιδιαιτητή, έχοντας ενέχυρο τις εταιρικές μετοχές του «Πήγασου»].
Από τα 22,9 εκατομμύρια ευρώ της πλειοδοσίας, στα χέρια των απλήρωτων εδώ και έναν χρόνο εργαζομένων θα καταλήξουν λιγότερα από το 1/10, που μόλις καλύπτουν τις συνολικές οφειλές ενός τετραμήνου –σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4307/2014 (νόμος Δένδια), ενώ ο Μαρινάκης έχει επίσης απαλλαγεί προκαταβολικά από κάθε άλλη αξίωση εργαζομένων, από κάθε υποχρέωση αποζημίωσης απόλυσης και από κάθε υποχρέωση διατήρησης του υπάρχοντος προσωπικού.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι επικρατεί ένα γενικό κλίμα αβεβαιότητας, τόσο στους παραμένοντες στον ΔΟΛ όσο και σε όσους κατέφυγαν στην «Ελευθερία του Τύπου» και προέρχονται από το Συγκρότημα, καθώς ο εφοπλιστής και πολυϊδιοκτήτης ΜΜΕ κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το αν και με πόσους εργαζόμενους θα συνεχίσουν να υφίστανται (όλα) τα ΜΜΕ (του). Από την άλλη, διάφοροι «αντ’ αυτού» προσπαθούν να εξάψουν ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα ανάμεσα σε «πρώην», «νυν» και «σταθερούς» συνεργάτες του Μαρινάκη, με κάθε πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι να είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη.
Στην οδό της γατοπαρδικής αλλαγής ιδιοκτησίας βαδίζει γρήγορα και ο «Πήγασος» της οικογένειας Μπόμπολα, όπου βασικός υποψήφιος εμφανίζεται ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος κατέχει και τις (προσωπικές) μετοχές του Φώτη Μπόμπολα στο Mega. Είναι σχεδόν δεδομένο ότι ο «Πήγασος» θα αποτελέσει το δεύτερο μεγάλο «μαγαζί» όπου θα μπουν οι τράπεζες και θα κάνουν ειδική εκκαθάριση, με τα χρέη να φθάνουν τα 161 εκατομμύρια ευρώ. Αυτήν τη στιγμή, στον «Πήγασο» συμπληρώνονται πέντε μήνες χωρίς καταβολή μισθών ενώ μέχρι χθες είχαν προκηρυχθεί επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες των σωματείων του Τύπου. Στην ίδια κατάσταση, της στρατηγικής απληρωσιάς από πλευράς εργοδοσίας, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον όμιλο της «Real News», συμφερόντων Χατζηνικολάου, για πέντε μήνες, στη «Μακεδονία» για 12 μήνες, στην «Αυγή» για περίπου δέκα μήνες, στο «Κόκκινο» για δύο μήνες, στο Mega έκλεισαν 16-14 μήνες, ανάλογα το πόστο και τη σχέση εργασίας, ενώ σε άλλα ΜΜΕ παρατηρείται καθυστέρηση μισθοδοσίας από έναν έως τρεις μήνες.