11η Αντιρατσιστική Γιορτή, 23-24 Σεπτέμβρη, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

Φωτογραφία

Η 11η Αντιρατσιστική Γιορτή θα είναι ένα μεγάλο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός αλληλεγγύης στα θύματα του πολέμου και της φτώχειας, αντίστασης στις ρατσιστικές πολιτικές και κοινού αγώνα ντόπιων προσφύγων και μεταναστών. Θα φιλοξενηθεί στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Πειραιώς, το Σαββατοκύριακο 23-24 Σεπτέμβρη 2017. Σύνθημά της: «Μαζί ζούμε, αντιστεκόμαστε, διεκδικούμε».

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Μετά από την πολύ μεγάλη επιτυχία με διπλάσια από πέρσι προσέλευση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στα Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ του φετινού καλοκαιριού, κάτι που αποδεικνύει έμπρακτα τα αντιρατσιστικά αισθήματα της πλειοψηφίας της κοινωνίας, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» φιλοδοξούν η επιτυχία της 11ης Αντιρατσιστικής Γιορτής να σηματοδοτήσει με τη μαζικότητά της τη δυναμική εκκίνηση της νέας αντιρατσιστικής περιόδου το ερχόμενο φθινόπωρο. Λίγες μέρες μετά τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις του Σεπτέμβρη, που θα γίνουν στην 4η επέτειο από τη δολοφονία του Π. Φύσσα, χιλιάδες ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες θα συναντηθούμε για να συζητήσουμε, να διασκεδάσουμε, να συντονίσουμε τη δράση μας.
Δολοφονική συμφωνία
Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό. Δεν πάει μία εβδομάδα που ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας κ. Μουζάλας, σε επίσημη επίσκεψή του στην Ιταλία, έγινε λαγός μιας νέας ρατσιστικής αναβάθμισης της Ευρώπης-Φρούριο, δηλώνοντας ανερυθρίαστα πως και για την Ιταλία «η μοναδική λύση είναι να αναπαραχθεί με τη Λιβύη –όπου όμως η κατάσταση είναι πιο δύσκολη– η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, η οποία είναι αποτελεσματική».
Ο κ. Μουζάλας βρήκε «αποτελεσματική» τη δολοφονική συμφωνία, χωρίς μισή κουβέντα συμπάθειας για τους 5.000 επίσημα πνιγμένους ανθρώπους στην ανοιχτή θάλασσα ανάμεσα στη Λιβύη και στην Ιταλία την περασμένη χρονιά, αποτέλεσμα της ρατσιστικής απανθρωπιάς ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας, με στόχο την αποτροπή εισόδου προσφύγων από το Αιγαίο.
Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται πλέον πρωτοπόρα και στην εξαγωγή των ρατσιστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν από την ίδια. Τι κι αν στα απάνθρωπα hot-spot του Αιγαίου γίνονται συχνά εξεγέρσεις προσφύγων και μεταναστών, όπως πριν λίγο καιρό στη Μόρια; Για την ελληνική κυβέρνηση, που πρωτοστατεί ακόμα και στην έμπρακτη κατάργηση του δικαιώματος της οικογενειακής επανένωσης για χιλιάδες δικαιούχους, δεν υπάρχει εναλλακτική στη ρατσιστική συμφωνία, καθώς, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου υπουργού: «Ποια θα ήταν η εναλλακτική λύση; Η μικρή Ελλάδα θα βυθιζόταν, η ΕΕ θα διαλυόταν και η διεθνής προστασία προσφύγων δεν θα ήταν παρά μια ανάμνηση»!
Πανευρωπαϊκή αντίσταση
Ευτυχώς αυτό δεν το πιστεύουν πολλές χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί την ίδια ώρα που εδώ ο κόσμος συρρέει στα αντιρατσιστικά φεστιβάλ, σε χώρες όπως η Ισπανία χιλιάδες άνθρωποι επίσης διαδηλώνουν ενάντια στην ισπανική κυβέρνηση που αθετεί τις δεσμεύσεις της για φιλοξενία ακόμα και για τον ισχνό αριθμό των 17.000 προσφύγων που εισήλθαν στη  Ελλάδα και την Ιταλία μέσω των προγραμμάτων μετεγκατάστασης της ΕΕ. Στην Ιταλία έχει ξεσηκωθεί σάλος για τις προθέσεις της ιταλικής κυβέρνησης να αφήνει να πνίγονται αβοήθητοι οι πρόσφυγες που ταξιδεύουν σε καρυδότσουφλα και φουσκωτά-φονιάδες, δυσχεραίνοντας το έργο ομάδων διάσωσης όπως των πληρωμάτων της SOS-Μeditterane.
Το πρόγραμμα
Για όλα αυτά θα υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα πάνελ συζητήσεων στην Καλών Τεχνών, στα πλαίσια της 11ης Αντιρατσιστικής Γιορτής. Με κεντρικές συζητήσεις για την «Αντιπροσφυγική-αντιμεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας-φυλακή», τις «Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την Ευρώπη-Φρούριο», αλλά και την «Ακροδεξιά και φασιστική απειλή σε Ευρώπη και Ελλάδα». Με ομιλητές μετανάστες και πρόσφυγες-θύματα των πολιτικών του πολέμου και του ρατσισμού, κοινωνικούς και πολιτικούς ακτιβιστές της αλληλεγγύης και της αντίστασης από την Ελλάδα και την Ευρώπη, δημοσιογράφους και πανεπιστημιακούς. Ανάμεσά τους ο Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός, ο Δημήτρης Χριστόπουλος, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου, δημοσιογράφος, ο Μιγκέλ Ουρμπάν, ευρωβουλευτής των Podemos.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της 11ης Αντιρατσιστικής Γιορτής θα είναι φέτος επίσης αναβαθμισμένο. Θα στηθούν δύο σκηνές. Η Α΄  Σκηνή θα φιλοξενήσει Hip-Hop καλλιτέχνες το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη (ανάμεσά τους ο Εισβολέας, οι Τwinsanity και ο Mc Yinca) και ροκ γκρουπ την Κυριακή 24 Σεπτέμβρη (μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή οι Thee Holy Strangers, οι Snails και η Σtella). Στη Β΄  Σκηνή μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή καλλιτέχνες και συγκροτήματα όπως οι Bandalusia, o Αλέξανδρος Κτιστάκης (Σάββατο), καθώς και οι Encardia και οι Χαΐνηδες (Κυριακή).
Η 11η Αντιρατσιστική γιορτή φιλοδοξεί να είναι πιο γεμάτη με εικαστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα από ποτέ. Θα υπάρχουν εκθέσεις με νέα έργα γνωστών σκιτσογράφων και φωτογράφων, εργαστήρια stencil και graffiti, θέατρο δρόμου και θεατρικές παραστάσεις, ζωγραφική από παιδιά προσφύγων που ζουν σε προσφυγικά στρατόπεδα, καθώς και δημόσια προβολή συγκλονιστικών βίντεο και φωτογραφιών από το ταξίδι που φιλοξενούνται στα κινητά τηλέφωνα των προσφύγων. Θα υπάρχουν ειδικοί θεματικοί χώροι για τους πρόσφυγες των στρατοπέδων, τα κινήματα και τις συλλογικότητες πόλης, LGBTQ και γυναικείες οργανώσεις, εργατικά σχήματα και συνδικάτα, αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές κινήσεις και ομάδες αλληλεγγύης.
Για την προετοιμασία της Γιορτής ήδη δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς οι θεματικές ομάδες που συγκροτήθηκαν στην ανοιχτή συνέλευση (καλλιτεχνικών, στησίματος, κουζίνων-μπαρ, επικοινωνίας και συμμετοχών), ενώ τοπικές συναντήσεις προπαγάνδισης της γιορτής, αφισοκολλήσεις και εξορμήσεις με τις αφίσες και τα πρώτα φυλλάδια γίνονται σε πολλές περιοχές της Αττικής. Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει (με ειδική προσφορά προπώλησης 7 ευρώ για το διήμερο ή τιμή εισόδου 5 ευρώ ανά ημέρα) με πολύ θετικά πρώτα δείγματα ανταπόκρισης από τον κόσμο της αλληλεγγύης και της αντίστασης, καθώς και από συνδικάτα.
Για συμμετοχή στις ομάδες προετοιμασίας, αλλά και της ίδιας της διεξαγωγής της Γιορτής, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα σε όποιον-α πιστεύει πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν συνιστούν πρόβλημα ή απειλή, αλλά πως είναι οι ίδιοι θύματα των ιμπεριαλιστικών και ρατσιστικών πολιτικών της Ευρώπης-φρούριο και της Ελλάδας που πρέπει να ανατραπούν. Και πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον κοινό αγώνα όλων μας απέναντι στη φτώχεια, τον πόλεμο και το ρατσισμό, την ακροδεξιά και τους νεοναζί σε Ελλάδα και Ευρώπη. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία