Φύλλο Νο 388 (19 Ιούλη 2017)

Στα ανοιχτά της Κύπρου, ένας πρωτοφανούς εύρους ιμπεριαλιστικός «συνασπισμός» κάνει επίδειξη δύναμης. Αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ, ετοιμοπόλεμες φρεγάτες της Γαλλίας, πλοία του δικτατορικού καθεστώτος του Σίσι στην Αίγυπτο και η αεροπορία του Ισραήλ, «υποστηρίζουν» θερμά το γεωτρύπανο της Total που, πρώτο, ξεκινάει το μεγάλο σχέδιο αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου. Η υπουργός Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας επισκέπτεται την Κύπρο για να υπογραμμίσει ότι η Total δεν είναι μόνη, ότι πίσω της στέκει «αλληλέγγυο» το γαλλικό κράτος.

Όταν μια κυβέρνηση και ένα κόμμα παίρνουν τον μνημονιακό δρόμο, θα όφειλαν να γνωρίζουν ότι η κατηφόρα δεν αφορά μόνο τα σοβαρά ζητήματα των αντιμεταρρυθμίσεων στην οικονομική και κοινωνική πολιτική. Η κατηφόρα σύντομα αποδεικνύεται κατρακύλα στην αντιδραστική πολιτική εφ’ όλης της ύλης, που φτάνει στον πλήρη αυταρχισμό, στην ταύτιση με τον ιμπεριαλισμό, στη συμφιλίωση ακόμα και με τον πόλεμο.

«Η Ελλάδα θα βγει αυτοδύναμα στις αγορές χωρίς πιστωτική γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις» δήλωσε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να διατυπωθεί το success story της υποτιθέμενης «εξόδου από τα μνημόνια»;

«ΒΑΡΟΥΦΑΚΕΙΑΔΑ» ΜΕΡΟΣ Β:
Δύο χρόνια από το ηχηρό «Όχι» του δημοψηφίσματος και στην επικαιρότητα επανήλθε το διαβόητο «plan X» ή «σύστημα παράλληλων πληρωμών» του Γ. Βαρουφάκη, που, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, είχε παρουσιάσει από το 2013 στον Α. Τσίπρα και στενούς του συνεργάτες. Μάλιστα, το σχέδιο αυτό αποτέλεσε και το «διαβατήριο» για να βρεθεί στη θέση του υπουργού Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από το γεγονός ότι ο ίδιος ο Βαρουφάκης θεωρούσε την έξοδο από το ευρώ «καταστροφικό σενάριο», η πρότασή του απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τον Α. Τσίπρα και το περιβάλλον του, οι οποίοι δεν διανοούνταν οποιαδήποτε –έστω και μερική– ρήξη με το ντόπιο και διεθνές οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο. Η ΝΔ και τα κόμματα του «ακραίου κέντρου», σε συντονισμό με τα φιλικά τους ΜΜΕ, συνεχίζουν να υπερπροβάλλουν τις δήθεν «συγκλονιστικές αποκαλύψεις» για εκείνη την περίοδο, θέλοντας να παρουσιάσουν την κυβέρνηση ως «συνωμότες» που απεργάζονταν την έξοδο από την ευρωζώνη, πράγμα που βολεύει και τον μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ, μήπως και συγκρατήσει τον αριστερό κόσμο που τον εγκαταλείπει μαζικά. Η συζήτηση αυτή θα επανέρχεται ξανά και ξανά από το καθεστώς, με μοναδικό σκοπό την κατασυκοφάντηση κάθε εναλλακτικής λύσης απέναντι στον μνημονιακό «μονόδρομο» και την περιθωριοποίηση κάθε φωνής που αμφισβητεί την υποταγή στην ευρωλιτότητα από τη σκοπιά των εργαζομένων και της Αριστεράς. Η ταξική απειλή του «Όχι» της 5ης Ιούλη 2015 θα τους στοιχειώνει για πολλά χρόνια ακόμη.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το υπουργείο Εργασίας και απέδειξε ξανά ότι μπορεί τη δημόσια συζήτηση να μονοπωλούν τα περί «παράλληλου νομίσματος», αλλά είναι αυτός που βρίσκεται σε παράλληλο σύμπαν.

Την ώρα που η επίσημη, κρατική, κυβερνητική και επιχειρηματική Ελλάδα ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά σαμπάνιες και να προπαγανδίσει ένα νέο success story στον τουρισμό, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους κατεβαίνουν, αύριο, σε απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και την ακραία εκμετάλλευση που υφίστανται.

Η  αίθουσα εκδηλώσεων του πολυχώρου «Κομμούνα», στην Ιουλιανού 67, αποδείχτηκε μικρή για τον κόσμο που συγκεντρώθηκε εκεί, την Τρίτη 11/7, για να παρακολουθήσει την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ερίκ Τουσέν «Το Δημόσιο χρέος. Η ιστορία του και η σημασία του στη σημερινή κρίση», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Red Marks.

Η περιπέτεια της Ηριάννας αποκαλύπτει ένα εκδικητικό κράτος που απειλεί όποιον δεν «συμμορφώνεται» με οποιονδήποτε τρόπο

Από άρθρο του «Βήματος» μαθαίνουμε ότι υπάρχει στους κόλπους της αστικής τάξης μια επιχειρηματική μερίδα με εξαιρετικές επιδόσεις, η οποία θα έπρεπε και αξίζει να αναλάβει τον ρόλο του Ηγεμόνα.

Ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος κατέθεσε στη δίκη της Χρυσής Αυγής για την εγκληματική της δράση στην περιοχή. «Γίνονταν μαζώξεις, έκλειναν τους δρόμους του οικοδομικού τετραγώνου, στεκόντουσαν άτομα δυο-δυο εν είδει φρουράς, φορούσαν τη χαρακτηριστική στολή της Χρυσής Αυγής, παραλλαγές, μπουφάν μηχανής, κρατούσαν ξύλα, χωρίς σημαίες. Έκαναν επιθέσεις σε άτομα που περνούσαν». Αναφερόμενος στα τάγματα εφόδου της οργάνωσης είπε ότι «μαζεύονταν κοντά στο δημαρχείο «με σημαίες, ρόπαλα, ασπίδες. Σχημάτιζαν λόχο, 20 ή 50 άτομα, ανά δυάδες-τριάδες με στρατιωτικό σχηματισμό. Είχαν επικεφαλής που έδινε παραγγέλματα, μερικές φορές είδα τον κ. Κασιδιάρη». «Αυτή η συγκροτημένη ομάδα ατόμων χτυπούσε τους μετανάστες, όπως μας καταγγέλθηκε», πρόσθεσε ο μάρτυρας. Αναφέρθηκε, επίσης, σε επίθεση των ταγμάτων εφόδου με δύο βαριά τραυματίες τον Απρίλη του 2013 σε μέλη της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» του ΣΥΡΙΖΑ, που κολλούσαν αφίσες με αντιχουντικό μήνυμα. Για χρυσαυγίτες που πουλούσαν προστασία σε κάποιους εμπόρους στη Λαϊκή Αγορά. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτό προσιδιάζει «σε νταβατζήδες, σε μαφία». «Είναι ιδεολογικοί απόγονοι του ναζισμού. Το έχουν πει πάρα πολλές φορές, ο Μιχαλολιάκος, ο Παππάς», συμπλήρωσε ο μάρτυρας.

Τουρκία:
Η «Μεγάλη Πορεία για τη Δικαιοσύνη», που οργάνωσε το κεμαλικό CHP από την Άγκυρα ως την Ισταμπούλ, αρχικά δεν είχε συγκινήσει ευρύτερες μάζες. Η πορεία γινόταν με αφορμή τη σύλληψη κεμαλικού βουλευτή, ενώ προηγούμενα το CHP είχε υπερψηφίσει την άρση της ασυλίας των βουλευτών του HDP για να συλληφθούν. Το CHP επιχειρεί να βάλει τέλος στην εποχή του ΑΚΡ, που θεωρεί «ανωμαλία», και να επαναφέρει την παλιά σταθερότητα. Ωστόσο κατά την τελική συγκέντρωση, συσπειρώθηκαν τελικά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Τη διαφορά έκανε η απόφαση του αριστερού HDP και δεκάδων κοινωνικών οργανώσεων να συμμετέχουν, μετά τους αρχικούς δισταγμούς τους. Έτσι κινητοποιήθηκε ένα δυναμικό που δείχνει πως «αντέχει» μετά από πολύ σκληρές δοκιμασίες. Αυτό το δυναμικό θα πρέπει να αναλάβει τον αγώνα για δημοκρατία, για να μην αφήσει την αντιπολίτευση στον Ερντογάν να κυριαρχηθεί από εκείνα τα στελέχη του CHP που καλούν «το στρατό να σώσει το έθνος»…

Η 11η Αντιρατσιστική Γιορτή θα είναι ένα μεγάλο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός αλληλεγγύης στα θύματα του πολέμου και της φτώχειας, αντίστασης στις ρατσιστικές πολιτικές και κοινού αγώνα ντόπιων προσφύγων και μεταναστών. Θα φιλοξενηθεί στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Πειραιώς, το Σαββατοκύριακο 23-24 Σεπτέμβρη 2017. Σύνθημά της: «Μαζί ζούμε, αντιστεκόμαστε, διεκδικούμε».