Φύλλο Νο 388 (19 Ιούλη 2017)

Της σύνταξης...

Στα ανοιχτά της Κύπρου, ένας πρωτοφανούς εύρους ιμπεριαλιστικός «συνασπισμός» κάνει επίδειξη δύναμης. Αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ, ετοιμοπόλεμες φρεγάτες της Γαλλίας, πλοία του δικτατορικού καθεστώτος του Σίσι στην Αίγυπτο και η αεροπορία του Ισραήλ, «υποστηρίζουν» θερμά το γεωτρύπανο της Total που, πρώτο, ξεκινάει το μεγάλο σχέδιο αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου. Η υπουργός Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας επισκέπτεται την Κύπρο για να υπογραμμίσει ότι η Total δεν είναι μόνη, ότι πίσω της στέκει «αλληλέγγυο» το γαλλικό κράτος.

Η αντιδημοκρατική και φιλοϊμπεριαλιστική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ

Όταν μια κυβέρνηση και ένα κόμμα παίρνουν τον μνημονιακό δρόμο, θα όφειλαν να γνωρίζουν ότι η κατηφόρα δεν αφορά μόνο τα σοβαρά ζητήματα των αντιμεταρρυθμίσεων στην οικονομική και κοινωνική πολιτική. Η κατηφόρα σύντομα αποδεικνύεται κατρακύλα στην αντιδραστική πολιτική εφ’ όλης της ύλης, που φτάνει στον πλήρη αυταρχισμό, στην ταύτιση με τον ιμπεριαλισμό, στη συμφιλίωση ακόμα και με τον πόλεμο.

Και μνημόνια και ιμπεριαλιστική επιτροπεία και έξοδος στις αγορές...

«Η Ελλάδα θα βγει αυτοδύναμα στις αγορές χωρίς πιστωτική γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις» δήλωσε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να διατυπωθεί το success story της υποτιθέμενης «εξόδου από τα μνημόνια»;

Μεροληπτικά...

«ΒΑΡΟΥΦΑΚΕΙΑΔΑ» ΜΕΡΟΣ Β: Δύο χρόνια από το ηχηρό «Όχι» του δημοψηφίσματος και στην επικαιρότητα επανήλθε το διαβόητο «plan X» ή «σύστημα παράλληλων πληρωμών» του Γ. Βαρουφάκη, που, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, είχε παρουσιάσει από το 2013 στον Α. Τσίπρα και στενούς του συνεργάτες. Μάλιστα, το σχέδιο αυτό αποτέλεσε και το «διαβατήριο» για να βρεθεί στη θέση του υπουργού Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από το γεγονός ότι ο ίδιος ο Βαρουφάκης θεωρούσε την έξοδο από το ευρώ «καταστροφικό σενάριο», η πρότασή του απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τον Α. Τσίπρα και το περιβάλλον του, οι οποίοι δεν διανοούνταν οποιαδήποτε –έστω και μερική– ρήξη με το ντόπιο και διεθνές οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο. Η ΝΔ και τα κόμματα του «ακραίου κέντρου», σε συντονισμό με τα φιλικά τους ΜΜΕ, συνεχίζουν να υπερπροβάλλουν τις δήθεν «συγκλονιστικές αποκαλύψεις» για εκείνη την περίοδο, θέλοντας να παρουσιάσουν την κυβέρνηση ως «συνωμότες» που απεργάζονταν την έξοδο από την ευρωζώνη, πράγμα που βολεύει και τον μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ, μήπως και συγκρατήσει τον αριστερό κόσμο που τον εγκαταλείπει μαζικά. Η συζήτηση αυτή θα επανέρχεται ξανά και ξανά από το καθεστώς, με μοναδικό σκοπό την κατασυκοφάντηση κάθε εναλλακτικής λύσης απέναντι στον μνημονιακό «μονόδρομο» και την περιθωριοποίηση κάθε φωνής που αμφισβητεί την υποταγή στην ευρωλιτότητα από τη σκοπιά των εργαζομένων και της Αριστεράς. Η ταξική απειλή του «Όχι» της 5ης Ιούλη 2015 θα τους στοιχειώνει για πολλά χρόνια ακόμη.

Φεστιβάλ της ΛΑΕ: Επιτυχία που δίνει ώθηση και βάζει καθήκοντα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Πρώτο Φεστιβάλ της ΛΑΕ. Στο παλιό αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ στις 7 και 8 Ιούλη οργανώθηκε ένα γεγονός που συνδύασε τον πολιτικό και συναυλιακό χαρακτήρα.

Πανηγυρίζοντας πάνω στα ερείπια της κοινωνίας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το υπουργείο Εργασίας και απέδειξε ξανά ότι μπορεί τη δημόσια συζήτηση να μονοπωλούν τα περί «παράλληλου νομίσματος», αλλά είναι αυτός που βρίσκεται σε παράλληλο σύμπαν.

Λένε ότι... η δικαιοσύνη είναι ουδέτερη και αμερόληπτη

Μια μεγάλη αλήθεια της ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι η αντίληψη πως «ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και δίκαιο».

Τουρισμός: το «οικονομικό θαύμα» και το ταξικό τραύμα

Την ώρα που η επίσημη, κρατική, κυβερνητική και επιχειρηματική Ελλάδα ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά σαμπάνιες και να προπαγανδίσει ένα νέο success story στον τουρισμό, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους κατεβαίνουν, αύριο, σε απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και την ακραία εκμετάλλευση που υφίστανται.

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Σημειώσεις για την πολιτική της Αριστεράς στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η ανατολική Μεσόγειος είναι αυτήν τη στιγμή η πιο «θερμή» και επικίνδυνη περιοχή του πλανήτη.

Μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά

Ανακοίνωση της Κυπριακής Οργάνωσης «Γρανάζι»

Δημόσιο χρέος: Ένα βιβλίο «όπλο» σε ένα ζήτημα κομβικό

Η  αίθουσα εκδηλώσεων του πολυχώρου «Κομμούνα», στην Ιουλιανού 67, αποδείχτηκε μικρή για τον κόσμο που συγκεντρώθηκε εκεί, την Τρίτη 11/7, για να παρακολουθήσει την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ερίκ Τουσέν «Το Δημόσιο χρέος. Η ιστορία του και η σημασία του στη σημερινή κρίση», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Red Marks.

Μας αφορά όλους!

Η περιπέτεια της Ηριάννας αποκαλύπτει ένα εκδικητικό κράτος που απειλεί όποιον δεν «συμμορφώνεται» με οποιονδήποτε τρόπο

Οι αστοί αναζητούν Ηγεμόνα

Από άρθρο του «Βήματος» μαθαίνουμε ότι υπάρχει στους κόλπους της αστικής τάξης μια επιχειρηματική μερίδα με εξαιρετικές επιδόσεις, η οποία θα έπρεπε και αξίζει να αναλάβει τον ρόλο του Ηγεμόνα.

Οι τράπεζες, το 1,2 τρισ. «κόκκινα» δάνεια και ένα πανευρωπαϊκό πλιάτσικο

Οι προωθούμενοι κοινοί κανόνες διαχείρισης των NPLs ως μηχανισμός μιας γιγαντιαίας καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης στην Ευρωζώνη

Η Ευρώπη-φρούριο υψώνει κι άλλα τείχη

Η Ιταλία στη θέση της «Ελλάδας 2015-16»

Μικρά Αντιρατσιστικά

Ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος κατέθεσε στη δίκη της Χρυσής Αυγής για την εγκληματική της δράση στην περιοχή. «Γίνονταν μαζώξεις, έκλειναν τους δρόμους του οικοδομικού τετραγώνου, στεκόντουσαν άτομα δυο-δυο εν είδει φρουράς, φορούσαν τη χαρακτηριστική στολή της Χρυσής Αυγής, παραλλαγές, μπουφάν μηχανής, κρατούσαν ξύλα, χωρίς σημαίες. Έκαναν επιθέσεις σε άτομα που περνούσαν». Αναφερόμενος στα τάγματα εφόδου της οργάνωσης είπε ότι «μαζεύονταν κοντά στο δημαρχείο «με σημαίες, ρόπαλα, ασπίδες. Σχημάτιζαν λόχο, 20 ή 50 άτομα, ανά δυάδες-τριάδες με στρατιωτικό σχηματισμό. Είχαν επικεφαλής που έδινε παραγγέλματα, μερικές φορές είδα τον κ. Κασιδιάρη». «Αυτή η συγκροτημένη ομάδα ατόμων χτυπούσε τους μετανάστες, όπως μας καταγγέλθηκε», πρόσθεσε ο μάρτυρας. Αναφέρθηκε, επίσης, σε επίθεση των ταγμάτων εφόδου με δύο βαριά τραυματίες τον Απρίλη του 2013 σε μέλη της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» του ΣΥΡΙΖΑ, που κολλούσαν αφίσες με αντιχουντικό μήνυμα. Για χρυσαυγίτες που πουλούσαν προστασία σε κάποιους εμπόρους στη Λαϊκή Αγορά. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτό προσιδιάζει «σε νταβατζήδες, σε μαφία». «Είναι ιδεολογικοί απόγονοι του ναζισμού. Το έχουν πει πάρα πολλές φορές, ο Μιχαλολιάκος, ο Παππάς», συμπλήρωσε ο μάρτυρας.

Socialism 2017: Χτίζουμε την Αριστερά, παλεύουμε ενάντια στη Δεξιά

Το συνέδριο «Socialism», που οργανώνεται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από το Κέντρο Οικονομικής Έρευνας και Κοινωνικής Αλλαγής, τις εκδόσεις Haymarket Books και την οργάνωση ISO, έκλεισε φέτος τα 38 του χρόνια.

Και όμως γυρίζει

Τουρκία: Η «Μεγάλη Πορεία για τη Δικαιοσύνη», που οργάνωσε το κεμαλικό CHP από την Άγκυρα ως την Ισταμπούλ, αρχικά δεν είχε συγκινήσει ευρύτερες μάζες. Η πορεία γινόταν με αφορμή τη σύλληψη κεμαλικού βουλευτή, ενώ προηγούμενα το CHP είχε υπερψηφίσει την άρση της ασυλίας των βουλευτών του HDP για να συλληφθούν. Το CHP επιχειρεί να βάλει τέλος στην εποχή του ΑΚΡ, που θεωρεί «ανωμαλία», και να επαναφέρει την παλιά σταθερότητα. Ωστόσο κατά την τελική συγκέντρωση, συσπειρώθηκαν τελικά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Τη διαφορά έκανε η απόφαση του αριστερού HDP και δεκάδων κοινωνικών οργανώσεων να συμμετέχουν, μετά τους αρχικούς δισταγμούς τους. Έτσι κινητοποιήθηκε ένα δυναμικό που δείχνει πως «αντέχει» μετά από πολύ σκληρές δοκιμασίες. Αυτό το δυναμικό θα πρέπει να αναλάβει τον αγώνα για δημοκρατία, για να μην αφήσει την αντιπολίτευση στον Ερντογάν να κυριαρχηθεί από εκείνα τα στελέχη του CHP που καλούν «το στρατό να σώσει το έθνος»…

Το «χαλιφάτο» τελειώνει, η βαρβαρότητα συνεχίζεται

Τρία χρόνια μετά την ανακήρυξή του και την αστραπιαία άνοδό του, το «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους βρίσκεται αντιμέτωπο με την πτώση του.

11η Αντιρατσιστική Γιορτή, 23-24 Σεπτέμβρη, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

Η 11η Αντιρατσιστική Γιορτή θα είναι ένα μεγάλο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός αλληλεγγύης στα θύματα του πολέμου και της φτώχειας, αντίστασης στις ρατσιστικές πολιτικές και κοινού αγώνα ντόπιων προσφύγων και μεταναστών. Θα φιλοξενηθεί στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Πειραιώς, το Σαββατοκύριακο 23-24 Σεπτέμβρη 2017. Σύνθημά της: «Μαζί ζούμε, αντιστεκόμαστε, διεκδικούμε».