Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Εκλογές για τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ

Του Χρήστου Βαγενά, μέλους ΔΣ της ΠΟΠΟΚΠ και του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΑΕΕ

Μ έσα στο Σεπτέμβρη (από αρχές μέχρι τις 20 του μήνα) γίνονται οι εκλογές για τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια του ΕΦΚΑ.
Μία από τις πολλές παρανομίες που έχουν γίνει από την έναρξη της λειτουργίας του ΕΦΚΑ αφορά τη μη ύπαρξη Υπηρεσιακών και Πειθαρχικών Συμβουλίων στον νέο φορέα, παρά τις προειδοποιήσεις των συνδικάτων. Αυτό είχε ως συνέπειες τη μη τιμωρία μέχρι στιγμής κάποιων εργαζομένων που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα και από την άλλη να μην μπορούν να προχωρήσουν πολλά θέματα μεταβολών και διαφόρων άλλων αιτημάτων εργαζομένων, όπως το Σύνταγμα προβλέπει (αρθ. 103).
Βέβαια η ηγεσία του Υπ. Εργασίας το είχε προβλέψει και έδινε τη δυνατότητα με τον ιδρυτικό νόμο του ΕΦΚΑ στη Διοίκηση να μπορεί να μετακινεί και να τοποθετεί υπαλλήλους και στελέχη των Ταμείων όπως αυτή κρίνει, χωρίς γνωμοδότηση ΥΣ. Κατά παράβαση του Συντάγματος βέβαια.
Εννέα μήνες από την υποτιθέμενη λειτουργία του ΕΦΚΑ και δεκαπέντε από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και αφού δεν έχει βγει ακόμα καμία σύνταξη με τον καινούριο τρόπο υπολογισμού, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη σύσταση των Συμβουλίων και να πάμε σε εκλογές για τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Δυστυχώς, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των δύο ομοσπονδιών (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ & ΠΟΠΟΚΠ) έχουν αποδειχτεί πολύ κατώτερες των περιστάσεων και οι μόνες αντιδράσεις τους περιορίζονται σε κάποιες μακροσκελείς ανακοινώσεις, μία στάση εργασίας και κάποιες συμβολικές δίωρες καταλήψεις.
Έχοντας οι περισσότερες παρατάξεις τις ίδιες απόψεις στο θέμα «πολλά λόγια και θεωρία, αλλά σε πράξεις ελάχιστα», πολύ εύκολα υπήρξαν διάφορες συνεργασίες. Έτσι η «Συναδελφική Συσπείρωση-Συνεργασία» προήλθε από τη συνεργασία της ΠΑΣΚΕ του ΙΚΑ με την παράταξη «Κίνηση Αγωνιστικής Συσπείρωσης» της ΠΟΠΟΚΠ, που αποτελείται από μια πανσπερμία πρώην κεντρώων, συντηρητικών, παραγοντίσκων και «ανεξάρτητων». Στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ εύκολα συσπειρώθηκαν παλιοί και όψιμοι συριζαίοι, με φόντο την κυβερνητική εξουσία και στόχο τη στήριξη της κυβέρνησης.
Συμμετέχει επίσης στις εκλογές η ΔΑΚΕ, προσδοκώντας κυβερνητική αλλαγή, και τρεις ακόμα παρατάξεις που δηλώνουν ανεξάρτητες... Το ΠΑΜΕ, δυστυχώς για άλλη μια φορά, κάνει το δικό του κατέβασμα καταγραφής, αποκλείοντας από τα αριστερά όποιον δεν είναι μαζί του.
Διάφοροι εργαζόμενοι και εργαζόμενες προερχόμενοι κυρίως από τις δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά και ανένταχτοι\ες αγωνιστές\στριες αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τις «Ριζοσπαστικές Αγωνιστικές Κινήσεις» και συμμετέχουμε στις εκλογές για να εκφράσουμε έναν άλλο δρόμο, κόντρα στις ευκαιριακές και χωρίς αρχές συμμαχίες και κόντρα στον κυβερνητικό συνδικαλισμό.
Λέμε ότι χρειαζόμαστε έναν άλλο, μαχητικό συνδικαλισμό, που θα δίνει τη μάχη κόντρα στα μνημόνια και τις αντεργατικές πολιτικές απ’ όπου κι αν προέρχονται. Που θα οργανώνει τους εργαζόμενους με στόχο ένα ισχυρό εργατικό κίνημα, που θα συγκρούεται κάθε φορά που θίγονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Διεκδικούμε τη συλλογική δράση, την ενότητα και την αλληλεγγύη μέσα από τους αγώνες, χωρίς διακρίσεις για κοινωνική δικαιοσύνη και μια πιο δίκαιη κοινωνία.
Καλούμε όλες και όλους να στηρίξουν την προσπάθειά μας!

 

Ο αγώνας στα πρακτορεία διανομής Τύπου
Με μαζική συμμετοχή συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής Τύπου. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει με το πρακτορείο «Ευρώπη». Από τις αρχές Αυγούστου οι εργασίες του «Ευρώπη» μεταφέρθηκαν σε άλλο πρακτορείο, το «Άργος». Ταυτόχρονα υπήρξε έντονη φημολογία ότι η «Ευρώπη» οδηγείται σε πτώχευση. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν στον Καιάδα της ανεργίας περίπου 200 εργαζόμενοι στο πρακτορείο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 24 Αυγούστου, με τους εργαζόμενους στα πρακτορεία διανομής Τύπου να πραγματοποιούν μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο, ο δικηγόρος που εκπροσωπούσε την εταιρεία αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των εργαζομένων. Ανέφερε όμως ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε πτώχευση. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΠΕΑ) αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στα δύο πρακτορεία, «Ευρώπη» και «Άργος», με κυρίαρχο αίτημα να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας. Όπως μεταφέρονται όλες οι δουλειές του ενός πρακτορείου στο άλλο, να μεταφερθούν και οι εργαζόμενοι με όλα τα δικαιώματά τους.
Έτσι, την Τρίτη 29 Αυγούστου, επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας στα δύο πρακτορεία με σκοπό να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις που θα αποφασίσουν τις επόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις και δράσεις των εργαζομένων.
Ήταν δεδομένο, ότι αργά ή γρήγορα τα λουκέτα σε εφημερίδες και περιοδικά και οι απολύσεις δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στον Τύπο θα έφταναν και σε εξελίξεις στα πρακτορεία διανομής και σε τυποεκδοτικές επιχειρήσεις. Εκτός από τις εξελίξεις στο πρακτορείο «Ευρώπη», την Τετάρτη 23 Αυγούστου η εργοδοσία της εκδοτικής «Ίριδα» μοίρασε 160 καταγγελίες σύμβασης σε εργαζόμενούς της. Σε εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες και δεν έχουν πάρει ούτε το επίδομα αδείας. Η «Ίριδα» έχει περάσει σε ποσοστό 50% στην εταιρεία «Alter Ego», ενώ το άλλο 50% έχει δεσμευθεί από τις τράπεζες.
Αυτό που γίνεται αυτήν τη στιγμή στο χώρο του Τύπου είναι η αναδιανομή της πίτας στους μεγαλοεκδότες. Σε αυτή την αναδιανομή, οι πρώτοι που πληρώνουν το μάρμαρο είναι οι εργαζόμενοι, με απολύσεις, μειώσεις μισθών και ακόμη πιο ελαστική εργασία. Ο αγώνας των εργαζομένων για να έχει ελπίδα να νικήσει, χρειάζεται να γίνει κοινός με όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο του Τύπου.

 

Συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία

Του Αντώνη Καραβά, γιατρού

Σε αγωνιστική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη για τη διάσωση της δημόσιας υγείας καλεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας, την Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη, μία μέρα πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Η ομοσπονδία των υγειονομικών καλεί σε στάση εργασίας 8 π.μ. - 12 το μεσημέρι για τα σωματεία της Θεσσαλονίκης, 7 π.μ. - 3 μ.μ. για τα σωματεία Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας και Ηπείρου, ενώ προσφέρει και κάλυψη για όποια μορφή δράσης επιλέξει κάθε σωματείο.
Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί από το Ιπποκράτειο, για να ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης περνώντας από τα νοσοκομεία Θεαγένειο, ΑΧΕΠΑ, Γεννηματάς και Άγιος Δημήτριος. Η επιτυχία της κινητοποίησης μπορεί να συμβάλει ώστε να υπάρξει μια νέα αγωνιστική χρονιά τόσο μπροστά στα «χρόνια» μέτωπα της υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας, της έλλειψης προσωπικού και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, όσο και στα επίκαιρα μέτωπα της αξιολόγησης και του συνδικαλιστικού νόμου.
Η επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης για δήθεν «ανάταξη του συστήματος υγείας» έχει πέσει στο κενό, καθώς μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο φάνηκαν οι δραματικές συνέπειες με την έλλειψη προσωπικού. Η αξιολόγηση μέσα από τη δράση των σωματείων και τη μαζική συλλογική ανυπακοή των εργαζομένων απέτυχε σχεδόν στο 100% στον κλάδο και η μάχη συνεχίζεται. Τα μέτρα ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία είναι η ευκαιρία να αγωνιστούμε από κοινού με άλλους κλάδους για να μπορέσουμε να τους σταματήσουμε.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία