Νομοσχέδιο για τα εργασιακά: Η αποθέωση της προπαγάνδας κόντρα στην πραγματικότητα

Φωτογραφία

Με χαρούμενες φωτογραφίες Τσίπρα-Αχτσιόγλου, ήρεμες και δημιουργικές πόζες Δραγασάκη-Αχτσιόγλου, άλλα ενσταντανέ Φωτίου-Αχτσιόγλου, πολλά... προπαγανδιστικά ρεπορτάζ της ΕΡΤ, της «Αυγής», της «Εφ.Συν.», του Κόκκινου, του Left, επιχειρείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μια χωρίς όρια παραπλάνηση με την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Γιαννούλια

Με τρομερή ευκολία, χωρίς κανένα σεβασμό προς τα μαρτύρια που τραβούν καθημερινά εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ελλάδα των μνημονίων όλων των κυβερνήσεων, και καπηλευόμενα μάλιστα αυτά τα μαρτύρια, τα κυβερνητικά στελέχη και οι βοηθοί τους αδίστακτα εμφανίζουν το νομοσχέδιο ως «υποστήριξη των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας και πληρέστερη νομική οχύρωση τυπικά αναγνωρισμένων εργασιακών δικαιωμάτων με στόχο την έμπρακτη εφαρμογή τους»!
Η προπαγάνδα ξεφεύγει από τα όρια του αστείου όταν αναφέρεται το... «πλέγμα ρυθμίσεων για την ενίσχυση και επέκταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».
«Κοινωνικές πρωτοβουλίες»;
Ο Δραγασάκης μιλάει για «προγραμματισμό κοινωνικών πρωτοβουλιών τετραμήνου», όταν στο συγκεκριμένο τετράμηνο ξέρουμε ότι θα τρέχει η 3η αξιολόγηση, με 113 προαπαιτούμενα να περιμένουν να ψηφιστούν για να διαλύσουν περισσότερο τη ζωή των εργαζομένων, βελτιώνοντας τα κέρδη των εργοδοτών.
Αυτό δηλώνει απροκάλυπτα ο ένας εκ των «κοινωνικών εταίρων» (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) με τους οποίους συναντήθηκε στις 28/8 η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ενημερώνοντας για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο.
Έτσι, η ΕΣΕΕ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Από το νομοσχέδιο “σκούπα” απουσιάζουν, όμως, οι μνημονιακές υποχρεώσεις, όπως η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και των διατάξεων για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, οι οποίες θα κατατεθούν στη Βουλή αργότερα, μαζί με τα 113 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, που θα πρέπει να εκπληρωθούν πριν το τέλος του χρόνου».
Στο ίδιο τετράμηνο, την ώρα που το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο θα ρυθμίζει, υποτίθεται, την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία, η κυβέρνηση θα έχει να υλοποιήσει τη μνημονιακή δέσμευση για δραστική μείωση των συμβασιούχων (χωρίς καμιά πρόσληψη μόνιμου προσωπικού), από 75.000 κατά δήλωσή της, σε περίπου 50.000 όπως ζητάνε οι «δανειστές», ενώ τα κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας θα παραμένουν μειωμένα σε σχέση με παλιότερα.
Και στο ίδιο τετράμηνο, την ώρα που θα «ενισχύονται τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία» και «θα επεκτείνεται η προστασία για τη μητρότητα και στις γυναίκες που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας ή της υιοθεσίας», κατά το πολύφερνο νομοσχέδιο, θα κόβονται τα ΕΚΑΣ, τα επιδόματα τέκνων, θέρμανσης, τα κοινωνικά τιμολόγια της προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, αλλά και οι ίδιες παροχές αναπηρίας! Τόση κοροϊδία!
Εκδικητικότητα
Και σε αυτό το τετράμηνο θα απαντήσει η κυβέρνηση στο 80-90% των δημοσίων υπαλλήλων που συμμετείχαν στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ από την «αξιολόγηση», με απειλές, εκβιασμούς και αποκλεισμούς από τα νόμιμα δικαιώματά τους όπως της μετακίνησης σε άλλη υπηρεσία και της ανάληψης θέσης ευθύνης. Τόσο φιλεργατικά!
Όσο για τις ασφαλιστικές «μεταρρυθμίσεις» και την κατάργηση της υποχρέωσης μηχανικών και δικηγόρων να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να έχουν κάνει έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας, καταρχάς σπρώχνει στη «μαύρη» εργασία και επιπλέον αφήνει τους άνεργους δικηγόρους και μηχανικούς χωρίς πιθανότητα σύνταξης.
Οι Συλλογικές Συμβάσεις και Διαπραγματεύσεις δεν θα επανέλθουν γιατί αυτή η κυβέρνηση το νομοθέτησε στο Μεσοπρόθεσμο 2018-2021, του προηγούμενου Μαΐου, αλλά και οι «παρεμβάσεις σε τρεις άξονες με θετικό πρόσημο για τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειοψηφία», όπως εμφανίζεται το περιλάλητο νομοσχέδιο, θα σκοντάφτουν στην ουσιαστική αύξηση των ομαδικών απολύσεων, όπως επίσης ψηφίστηκε στο προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο, αφού μόνο συμβουλευτικό όργανο υπάρχει για να διατυπώνει μια άχρηστη και μη δεσμευτική άποψη για τη νομιμότητα των απολύσεων.
Επιπλέον, το «θετικό πρόσημο για την κοινωνική πλειοψηφία» δεν θα το αντιληφθούν οι εμποροϋπάλληλοι, των οποίων η κυβέρνηση πρόσφατα κατάργησε 32 κυριακάτικες αργίες, επιτρέποντας ταυτόχρονα να χάνουν τον νυχτερινό τους ύπνο σε διάφορες «λευκές νύχτες».
Πιο κοντά στην πραγματικότητα βρίσκονται οι αναφορές του υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Documento», όπου είπε: «... οι επενδυτές έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχουν ευκαιρίες, ότι η χώρα έχει αποκτήσει πολιτική και οικονομική σταθερότητα, υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις, ότι το ενδεχόμενο του Grexit έχει εξαλειφθεί και ότι διαθέτουμε εργατικό δυναμικό το οποίο είναι οικονομικά προσιτό και εξειδικευμένο». 
Είναι βεβαιωμένη πλέον η φιλεργοδοτική πολιτική που έχουν επιλέξει οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μια πολιτική υπέρ των ιδιωτών επιχειρηματιών, αφού εξαγγέλλονται φοροελαφρύνσεις επενδύσεων, δωρεάν κρατικό χρήμα, επιδοτήσεις του «μισθολογικού κόστους» για τις όποιες νέες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις. Το κόνσεπτ της κυβέρνησης... Σαμαρά-Μητσοτάκη θα νόμιζε κανείς, αλλά όχι, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι το σωστό, είναι η δημιουργία «δημοσίων υπαλλήλων του... ιδιωτικού τομέα».
«Προστασία της εργασίας»;
Ενδεικτική της «προτεραιότητας στην προστασία της εργασίας» (τίτλος της «Αυγής» για το περιβόητο νομοσχέδιο) είναι η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα, με την Ε. Αχτσιόγλου, στο εργοστάσιο της Παπαστράτος, την ώρα που εκκρεμεί ακόμα η πρωτόδικη απόφαση για τη δικαστική διαμάχη απολυμένου (λόγω σκλήρυνσης κατά πλάκας) εργαζομένου με την Παπαστράτος.
Και ακόμα πιο χαρακτηριστική είναι η... βούληση της κυβέρνησης για «βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζομένων», με αποδείξεις τρανταχτές: την ώρα των πανηγυρισμών της κυβέρνησης για τη μεγάλη άνοδο των θερινών επισκεπτών στη χώρα, η ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού) καταγγέλλει τη μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας στα πλοία της γραμμής Ραφήνας-Κυκλάδων και την ασυδοσία των εφοπλιστών, καθώς σύμφωνα με επίσημη έκθεση της λιμενικής αρχής Ραφήνας, σε πρόσφατο έλεγχο που διενεργήθηκε το τελευταίο δεκαήμερο του Ιούλη του 2017 από κοινό κλιμάκιο επιθεωρητών του ΥΕΝ και κλιμακίου της ΠΕΝΕΝ (σ.σ. η πρωτοβουλία για τον έλεγχο ήταν της Ένωσης Ναυτών), σε τρία πλοία που είναι δρομολογημένα στη γραμμή Ραφήνας-Κυκλάδων (ο έλεγχος έγινε καθ’ όλη την διάρκεια των καθημερινών δρομολογίων των πλοίων) διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 135 παραβάσεις της ναυτεργατικής νομοθεσίας και των θεσπισμένων δικαιωμάτων των ναυτεργατών.
Όποιος θυμάται το «παράλληλο πρόγραμμα» και τα «αντίμετρα», ας προσθέσει στο ίδιο τεφτέρι και το νομοσχέδιο που «δεν αποτελεί μνημονιακό προαπαιτούμενο... αλλά ρυθμίσεις που απαντούν σε πάγια αιτήματα της κοινωνίας»!
Για να ξέρουμε και να... ρυθμίσουμε από την πλευρά του εργατικού κινήματος τους λογαριασμούς μας και με αυτήν τη μνημονιακή κυβέρνηση. Λογαριασμούς που ήδη εκκρεμούν μετά τον σημαδιακό αγώνα των συμβασιούχων των δήμων!

*Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού για την «Εφ.Συν.»

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία