Την ώρα που τα μεγάλα ΜΜΕ στην Ελλάδα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των 8 Τούρκων πραξικοπηματιών στρατιωτικών, τηρούν σιγή ιχθύος για τα δικαιώματα των 9 Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών που συνελήφθησαν παραμονές της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ελλάδα ως κίνηση «καλής θέλησης» προς το καθεστώς του Ερντογάν, με αστήριχτες κατηγορίες περί προετοιμασίας τρομοκρατικής επίθεσης κατά του Τούρκου προέδρου.
Η υπόθεση προσθέτει με τον πιο βαρύγδουπο τρόπο το «αντιτρομοκρατικό» στην ατζέντα των θεμάτων καλής συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, μαζί με το προσφυγικό, τα διασυνοριακά έργα υποδομής, την τουριστική συνεργασία κ.λπ., θυμίζοντας πως οι δύο άρχουσες τάξεις, εκτός από τον μακρόχρονο οικονομικό και στρατιωτικό ανταγωνισμό, έχουν ιδιαίτερα καλές σχέσεις συνεργασίας σε συγκεκριμένους «κοινούς τόπους».
Για τους 9 αγωνιστές από την Τουρκία αυτή η συνεργασία μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά, αφού ήδη αντιμετωπίζονται ως στυγνοί τρομοκράτες. Είναι διασκορπισμένοι και απομονωμένοι σε 9 διαφορετικές φυλακές ανά τη χώρα. Οι κατηγορίες, που αντιμετωπίζουν, είναι ιδιαίτερα βαριές. Θα δικαστούν με τον αντιτρομοκρατικό νόμο, με τον 187α. Πιθανότατα θα διεξαχθεί μια μακρόχρονη δίκη, εάν δεν τους στείλει η κυβέρνηση στην Τουρκία. Ήδη έχει υπάρξει αίτημα παράδοσης εκ μέρους του τουρκικού κράτους για τους δύο από αυτούς και η σχετική υπόθεση θα εκδικαστεί τέλος Γενάρη αρχές Φλεβάρη. Οι φυλακισμένοι έχουν ενημερωθεί από τον Άρειο Πάγο ότι εντάσσονται στη διεθνή λίστα περί τρομοκρατίας, χωρίς όμως να αναφέρεται σε ποια οργάνωση τους εντάσσουν. Σε έναν από τους φυλακισθέντες, μετά από ερώτημά του, του απαντήθηκε ότι δεν μπορεί να δέχεται επισκέψεις.
Οι μαζικοί φορείς, τα συνδικάτα, οι πολιτικές οργανώσεις και τα κόμματα της Αριστεράς χρειάζεται να πάρουν θέση υπέρ της αποφυλάκισης των 9 αγωνιστών από την Τουρκία. Ήδη μετά από σύσκεψη που κάλεσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, με τη συμμετοχή οργανώσεων της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, αποφασίστηκε η διοργάνωση εκδήλωσης-συζήτησης στις 19 Ιανουαρίου, σε χώρο που θα γίνει σύντομα γνωστός, καθώς και διαδήλωση στις 25 Γενάρη, με συγκέντρωση στα Προπύλαια και σταθμούς τη Βουλή και την Τουρκική πρεσβεία. Είναι καθήκον όλων μας να σπάσουμε τη σιωπή, να αποτρέψουμε την έκδοση των αγωνιστών στην Τουρκία, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά τους που κατάφορα καταπατούνται, να πολλαπλασιάσουμε την πίεση στην Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου και στη δικαστική εξουσία για την αθώωση των 9. Είναι μια σημαντική μάχη που θα κρίνει εν γένει την αντιμετώπιση των Τούρκων πολιτικών προσφύγων στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα. Μπορούμε να έχουμε νίκες, όπως αυτή της πρόσφατης αθώωσης με Τελεσίδικη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων του Μουσταφά και της Χάρικα, που είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (DCKP-C) και για την υπόθεση οπλισμού, που ανευρέθηκε σε σκάφος έξω από την Χίο το 2013, ενώ για έναν ακόμα Τούρκο αγωνιστή, τον Sinan, κατέρρευσε η κατηγορία του άρθρου 187α.