Φύλλο Νο 399 (10 Γενάρη 2018)

Της σύνταξης...

Το 2018 είναι μια κρίσιμη χρονιά για την οικονομία, αλλά και για την κοινωνία.

Η νεοφιλελεύθερη επίθεση του Αλέξη Τσίπρα

Τα αντεργατικά μέτρα των τριών υπογεγραμμένων μνημονίων, τα μέτρα της 3ης αξιολόγησης, που τώρα ψηφίζονται, και τα μέτρα της 4ης αξιολόγησης, που επέρχονται την άνοιξη, αλλάζουν σε βαθιά αντιδραστική κατεύθυνση την ελληνική κοινωνία.

2018… σκόπελοι στο δρόμο της κυβέρνησης

Πολυνομοσχέδιο τρίτης αξιολόγησης – «Μεταμνημονιακή» εποχή

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξαναχτυπά την εργατική βάση των σωματείων

Με τη νέα επίθεση στις συνδικαλιστικές κατακτήσεις και στο δικαίωμα στην απεργία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επαναβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει γυρισμός από τον μνημονιακό κατήφορο.

Οι αλήθειες για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου

Μετά την προσωρινή αναδίπλωσή της, στα μέσα Δεκέμβρη, υπό την πίεση και της κατακραυγής, αλλά και των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, η κυβέρνηση έρχεται να επαναφέρει τη ρύθμιση για την περιστολή του δικαιώματος της απεργίας στο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων.

Λένε ότι... ο νέος συνδικαλιστικός νόμος θα προστατεύει τους εργαζόμενους

Από τον 330/76 του Κων/νου Καραμανλή στον 1264/82 του Αντρέα Παπανδρέου και από εκεί στα αντεργατικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Επιστημονική έρευνα και ελαστικές εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα των μνημονίων

Στα πλαίσια της γενικότερης κοινωνικής καταστροφής που έχει επιφέρει η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων στον Ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό, η επιστημονική έρευνα στη χώρα, ένας τομέας που ούτως η άλλος υποχρηματοδοτούνταν, μαραζώνει όντας ένα από τα σιωπηλά «θύματα» αυτής της εξαντλητικής λιτότητας.

Απολύσεις στην Υπηρεσία Ασύλου

Από τα τέλη Δεκέμβρη περίπου 100 εργαζόμενοι συμβασιούχοι στην Υπηρεσία Ασύλου απολύθηκαν.

Μακεδονικό: Το όνομα, οι ελληνικοί εκβιασμοί και το ΝΑΤΟ

Το εργαλείο του εθνικισμού χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στα Βαλκάνια σε πολλές εποχές, με πολλές επαναλήψεις και συνήθως με τους πληθυσμούς της περιοχής να πληρώνουν ένα τεράστιο φόρο αίματος. Οι άρχουσες τάξεις, προκειμένου είτε να επιτύχουν στις ιμπεριαλιστικές εξορμήσεις τους είτε να γλιτώσουν από τη λαϊκή οργή για τις οικονομικές καταρρεύσεις, μεθούσαν τους λαούς με το εθνικιστικό δηλητήριο ενάντια στους διπλανούς λαούς.

Η φοιτητική Αριστερά να απαντήσει στις προκλήσεις του 2018

Το νέο έτος δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς για το ελληνικό πανεπιστήμιο και το φοιτητικό κίνημα. Οι συγχωνεύσεις τμημάτων με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων και οι διασπάσεις πτυχίων με σκοπό την απόσπαση επαγγελματικών δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με την ύφεση του κινήματος και την αδυναμία της Αριστεράς να δώσει απαντήσεις, σκιαγραφούν ένα ζοφερό περιβάλλον. Ένα περιβάλλον που είναι χρέος μας να το αλλάξουμε.

Ο αγώνας ενάντια στη συγχώνευση των ΤΕΙ συνεχίζεται!

Λίγες μέρες πριν τα Xριστούγεννα κατατέθηκε προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για το ΠΔΑ, στο οποίο δεν αναφέρεται ξεκάθαρα πώς θα λειτουργήσουν τα τμήματα, πώς θα επηρεαστούν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και τι θα γίνει με τους έκτακτους καθηγητές.

Στόχος της διάσπασης του ΦΠΨ η διδακτική επάρκεια

Στη μέση περίπου του χειμερινού εξαμήνου οι φοιτητές/-τριες του τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας, αλλά και συνολικά της Φιλοσοφικής σχολής ήρθαν αντιμέτωποι με μία προειλημμένη απόφαση: Στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους το ΦΠΨ θα αποτελεί παρελθόν.

Η τελευταία μάχη της Ρόζας Λούξεμπουργκ

Η τάξη επικρατεί στο Βερολίνο. Ηλίθιοι δήμιοι! Η τάξη σας είναι χτισμένη στην άμμο! Η Επανάσταση αύριο θα υψώσει τη βροντερή της φωνή ως τους ουρανούς: Ήμουν, είμαι και θα είμαι! Από το τελευταίο άρθρο της Ρόζας Λούξεμπουργκ στη «Ρότε Φάνε» («Κόκκινη Σημαία»), στις 14 Γενάρη 1919, μια μέρα πριν από τη δολοφονία της από τα Freikorps, ένοπλα αποσπάσματα των ακροδεξιών.

Οι εκλογές στην Κύπρο και η προοπτική της Αριστεράς

Η Κύπρος μετά τη 5ετή διακυβέρνηση του Αναστασιάδη, κατά την οποία εφαρμόστηκαν πιστά και πρόθυμα όλα τα μνημονιακά μέτρα δοσμένα από την τρόικα σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ντόπια αστική τάξη, φαίνεται έστω και στα χαρτιά να περνάει σε μια σχετική οικονομική σταθερότητα.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Για να αποφύγουν την καταδίκη για συκοφαντική δυσφήμιση ο Μιχαλολιάκος και ο Κασιδιάρης ισχυρίστηκαν ότι η ιστοσελίδα xryshaygh.com δεν ανήκει επίσημα στο κόμμα, αλλά στο Δημήτρη Βογιατζή (κατώτερο στέλεχος του κόμματος) που είναι σχεδιαστής της σελίδας. Δεν ξέρει τι να πρωτοθαυμάσει κανείς. Την ευκολία με την οποία ο «Φίρερ» Μιχαλολιάκος απαρνείται την ιστοσελίδα της οργάνωσής του ή την άνεση με την οποία υποδεικνύει στη Δικαιοσύνη ως υπεύθυνο για τις ελεγχόμενες πράξεις έναν χαμηλόβαθμο «συναγωνιστή» του;

Λευτεριά στους 9 Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές

Την ώρα που τα μεγάλα ΜΜΕ στην Ελλάδα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των 8 Τούρκων πραξικοπηματιών στρατιωτικών, τηρούν σιγή ιχθύος για τα δικαιώματα των 9 Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών που συνελήφθησαν παραμονές της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ελλάδα ως κίνηση «καλής θέλησης» προς το καθεστώς του Ερντογάν, με αστήριχτες κατηγορίες περί προετοιμασίας τρομοκρατικής επίθεσης κατά του Τούρκου προέδρου.

Κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο του προσφυγικού κέντρου Λαυρίου

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, την Υπηρεσία Ασύλου και τον Ερυθρό Σταυρό, οι Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη μεθόδευση κλεισίματος του παλιότερου και ιστορικότερου προσφυγικού κέντρου στην Ελλάδα στο Λαύριο.

Καταλονία: Το μπλοκ της ανεξαρτησίας και η Αριστερά μπροστά σε νέες προκλήσεις

Οι εκλογές της 21ης Δεκέμβρη στην Καταλονία, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έφεραν «τη λύση» στο καταλανικό πρόβλημα. Απλώς έδωσαν μια μικρή παράταση χρόνου στις πολιτικές δυνάμεις εντός και εκτός Καταλονίας, ούτως ώστε να ανασυγκροτηθούν και να ανανεώσουν την επιχειρηματολογία τους.

Ιταλία: Potere Al Popolo, μια νέα δύναμη στην Αριστερά

Μια νέα δύναμη γεννιέται στην ιταλική Αριστερά. Και το όνομά της Potere Al Popolo (Δύναμη, Εξουσία στο Λαό).

Και όμως γυρίζει

Ονδούρα: Η νοθεία υπέρ του εκλεκτού της ημι-δικτατορίας Ορλάντο Ερνάντεζ επικυρώθηκε στις εκλογές στην Ονδούρα, ενώ οι νεκροί των διαδηλώσεων ενάντια στη νοθεία έχουν φτάσει τους 35. Οι ΗΠΑ έχουν ρίξει όλες τους τις πιέσεις στις πιο μετριοπαθείς προσωπικότητες της Συμμαχίας Ενάντια στη Δικτατορία, με στόχο να σταματήσουν να αμφισβητούν το αποτέλεσμα. Οι κινητοποιήσεις όμως συνεχίζονται μέχρι σήμερα, και ο Νασράλα (ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και πραγματικός νικητής των εκλογών), αλλά και ο Σελάγια (που είχε ανατραπεί στο πραξικόπημα του 2009 και αποτελεί «πνευματικό ηγέτη» του αντιδικτατορικού κινήματος) προς το παρόν επιμένουν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να παραδώσει την εξουσία ο Ερντάντεζ...

Τι συμβαίνει στο Ιράν;

Το κύμα διαδηλώσεων που ξέσπασε στα τέλη Δεκέμβρη στο Ιράν αποτέλεσε αντικείμενο διαφωνιών ακόμα και ως προς το μέγεθός του. Αλλού οι αριθμοί φούσκωναν ανεξέλεγκτα και γινόταν λόγος για «εξέγερση», ενώ αλλού γραφόταν υποτιμητικά ως «λίγες χιλιάδες ανθρώπους».

Ξεκινά η πραγματική μάχη των πλειστηριασμών

Η απάντηση του κινήματος στους σχεδιασμούς κυβέρνησης-δανειστών-τραπεζιτών