Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Προετοιμάζει ομαδικές απολύσεις και η Πειραιώς

Λίγες μέρες πριν τελειώσει το 2017, η Τράπεζα Πειραιώς άνοιξε το δρόμο για την έναρξη ομαδικών απολύσεων στις τράπεζες. Ο τρόπος που επέλεξαν είναι ο τρόπος που έχουν διδάξει τόσα χρόνια οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και στο δημόσιο τομέα. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων, και συγκεκριμένα της φύλαξης και της καθαριότητας, σε εργολάβους.
Από την εποχή της εθελουσίας εξόδου οι τράπεζες, και ειδικά η Πειραιώς, δείχνουν να περνάει ένα «νέο δόγμα», καθώς τουλάχιστον 120 εργαζόμενοι με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους σε εργολαβικές εταιρείες οδηγούνται προς την απόλυση ή την αποδοχή απώλειας δικαιωμάτων τους μέσω της μεταφοράς τους στην εταιρεία του εργολάβου και τη μετατροπή τους από τραπεζοϋπάλληλοι σε ενοικιαζόμενους-εργολαβικούς εργαζόμενους. Η Πειραιώς είναι η δεύτερη συστημική τράπεζα που ακολουθεί αυτή την επιλογή. Είχε προηγηθεί η Άλφαμπανκ.
Στη σχετική τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο εργασίας μετά από κοινές ενέργειες των 6 σωματείων-συλλόγων εργαζομένων της Τράπεζας, η εργοδοσία δεσμεύθηκε μόνο στο ότι δεν θα κάνει καμιά απόλυση ως τις 20/1/2018. Οι ομαδικές απολύσεις στον τραπεζικό κλάδο είναι «θεσμός» από τη στιγμή της εφαρμογής των μνημονίων και των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών. Ήδη έχει χαθεί το 25% των θέσεων εργασίας, που υπήρχαν στις τράπεζες το 2009. Οι ανακεφαλαιοποιήσεις φροντίζουν να εξασφαλίζουν αυξημένα κέρδη στους νέους μετόχους των τραπεζών, πατώντας πάνω στη μείωση αμοιβών και δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Το ανησυχητικό είναι ότι στον κλάδο δεν διαφαίνεται έτοιμο σχέδιο απάντησης από τα συνδικάτα, παρά τις κατά καιρούς κορώνες της ηγεσίας της ΟΤΟΕ (Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων), ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και θεσμοί με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση και τα οποία περιλαμβάνουν την απόλυση 5.000 εργαζομένων στις 4 συστημικές τράπεζες. Διαδικασία που, με τη χαλάρωση του μέτρου για τις ομαδικές απολύσεις που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα στο τέταρτο μνημόνιο, έχει καλυφθεί και τυπικά.
Η δυνατότητα κοινής δράσης των σωματείων της Τράπεζας Πειραιώς δείχνει ότι υπάρχει η δυνατότητα για γενικότερη κοινή δράση των συνδικάτων στο χώρο των τραπεζών. Στη μάχη που θα δοθεί στην Πειραιώς, η κοινή δράση μπορεί να φέρει άλλη προοπτική για την κινητοποίηση των εργαζομένων. Αυτή που μπορεί και επιβάλλεται να οργανώσει αυτό το σχέδιο είναι η ΟΤΟΕ με την οργάνωση της ενημέρωσης όλων των εργαζομένων στις τράπεζες, με περιοδείες σε όλα τα υποκαταστήματα, με την οργάνωση παραστάσεων διαμαρτυρίας, αλλά και 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας στην Πειραιώς με αίτημα την ανάκληση όλων των απολύσεων και, αν χρειαστεί, η απεργία αυτή να γίνει κλαδική.

 

Λάρισα: Φέρτε πίσω το δώρο 
ή απολύεστε!

Α κόμη ένα κρούσμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και καταπάτησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας είχαμε τις μέρες των γιορτών, αυτή τη φορά στη Λάρισα. Εργαζόμενοι γνωστής επιχείρησης εστίασης κατήγγειλαν στην Επιθεώρησης Εργασίας πως απολύθηκαν, επειδή δεν συμμορφώθηκαν με την απειλή του εργοδότη τους να επιστρέψουν το δώρο Χριστουγέννων που τους κατέθεσε στον τραπεζικό τους λογαριασμό! Ο μνημονιακός μεσαίωνας στην πράξη! Πολλές επιχειρήσεις πλέον, για να φαίνονται νόμιμες, καταθέτουν εμπρόθεσμα τα λεφτά του δώρου στους λογαριασμούς των εργαζομένων τους και στη συνέχεια είτε τους ζητάνε να επιστρέψουν τα λεφτά, είτε τα συμψηφίζουν στο μισθό τους. Είναι δεδομένο ότι οι πιο ασύδοτοι από τους εργοδότες δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Ο εργολάβος καθαριότητας στο ΨΝΑ-Δαφνί, προκειμένου να του επιστρέψουν οι εργαζόμενες καθαρίστριες λεφτά, εμφάνιζε ότι τους είχε καταβάλλει δάνειο.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα κρούσματα αυτά παίρνουν διάσταση σε επιχειρήσεις εστίασης που απασχολούν νέους ημιαπασχολούμενους και φοιτητές στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Χώροι όπου δεν υπάρχει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και ειδικά στην επαρχία καμιά συνδικαλιστική δράση. 
Αρνητική έκπληξη προκαλεί πάντως η αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ). Δεν στήριξε τον εργοδότη, όπως κάνουν άλλα συνδικάτα. Ίσα-ίσα που αποκάλυψε ότι έχει δεχθεί χιλιάδες καταγγελίες σχετικές από εργαζόμενους στο νομό Λάρισας. Μάλιστα η πιο χαρακτηριστική από τις περιπτώσεις που κατήγγειλε ήταν αυτή στην οποία εργοδότης ανέθεσε σε δικό του άνθρωπο να είναι παρών στην ανάληψη του δώρου από εργαζόμενους σε εταιρεία security, με εντολή να του δίνονται άμεσα πίσω τα χρήματα του δώρου. Αλλά το εντυπωσιακό για το ΕΚΛ είναι ότι γι’ αυτές τις καταγγελίες δεν προχώρησε σε καμία κινητοποίηση. Αν το ΕΚΛ δεν πραγματοποιεί άμεσα κινητοποιήσεις απέναντι σε τέτοιες καταγγελίες, γιατί κάποιος εργαζόμενος να ακούσει αύριο την έκκλησή του και να καταγγείλει αντίστοιχο περιστατικό, όταν ξέρει ότι το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει. Η βαρβαρότητα της επίθεσης, που δέχονται οι εργαζόμενοι, απαιτεί οργανωμένη αντίσταση.

 

Ρεκόρ θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων» στους ΟΤΑ

Νέο θλιβερό ρεκόρ θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων» είχαμε στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) τη χρονιά που πέρασε (2017). Ίσως να μην ασχολούμασταν με το θέμα αυτό αν το 2018 δεν ξεκινούσε με ακόμη ένα θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα 54χρονου εργαζόμενου στο Δήμο Αμφίπολης (Νομός Σερρών) κατά τη διάρκεια εργασιών σε φρεάτιο βάθους τεσσάρων μέτρων. 
Με το θάνατο του εργαζόμενου οδηγού της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης την Κυριακή 31 Δεκέμβρη, μετά από δίμηνη και πλέον μάχη, ο αριθμός των νεκρών από εργατικά ατυχήματα στους δήμους το 2017 έφτασε τους 12. Αναρωτιέται κανείς πώς από 4 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα που είχαμε στους ΟΤΑ το 2014, φτάσαμε σε μαζική αύξηση με 10 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα το 2015, 11 το 2016 και 12 το 2017;
Κυβέρνηση και δημοτικές αρχές δεν έχουν απαντήσει σε καμιά από τις περιπτώσεις για τις ευθύνες. Ή έχουν «απαντήσει» με τη σιωπή τους και αφήνοντας υπονοούμενα για ανθρώπινα λάθη των νεκρών εργατών.
Ο λόγος που οδηγούνται σε αυτή την τακτική, ο λόγος που δεν δίνουν εξηγήσεις σχεδόν ποτέ στη δημοσιότητα ή θάβουν τις έρευνες για τα ατυχήματα, είναι γιατί, αφήνοντάς μας όλους στην άγνοια, προσπαθούν να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες. Προσπαθούν να καλύψουν τον μεγάλο ένοχο που είναι η πολιτική της λιτότητας και των περικοπών με τα μνημόνια. Η μείωση του προσωπικού στους δήμους που έχει φέρει εντατικοποίηση της εργασίας. Το ανεκπαίδευτο προσωπικό που δεν μπορεί και δεν προλαβαίνει να ειδικευθεί, όταν δουλεύει με 5μηνα, 2μηνα και κάθε άλλου είδους ολιγόμηνη σύμβαση. Την έλλειψη μέσων αυτοπροστασίας και μέτρων προστασίας των εργαζομένων λόγω των περικοπών σε πολλούς δήμους, αλλά και τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού για τη συντήρηση υλικών, οχημάτων και υποδομών στους δήμους.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία