Μικρά Αντιρατσιστικά

Για να αποφύγουν την καταδίκη για συκοφαντική δυσφήμιση ο Μιχαλολιάκος και ο Κασιδιάρης ισχυρίστηκαν ότι η ιστοσελίδα xryshaygh.com δεν ανήκει επίσημα στο κόμμα, αλλά στο Δημήτρη Βογιατζή (κατώτερο στέλεχος του κόμματος) που είναι σχεδιαστής της σελίδας. Δεν ξέρει τι να πρωτοθαυμάσει κανείς. Την ευκολία με την οποία ο «Φίρερ» Μιχαλολιάκος απαρνείται την ιστοσελίδα της οργάνωσής του ή την άνεση με την οποία υποδεικνύει στη Δικαιοσύνη ως υπεύθυνο για τις ελεγχόμενες πράξεις έναν χαμηλόβαθμο «συναγωνιστή» του;

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Την απελευθέρωση ενός ιδιαίτερα ευάλωτου πρόσφυγα, με σοβαρό νόσημα και κατάθλιψη, ζητά η Αλληλεγγύη Λέσβου. Μιλά για «απάνθρωπη και παράνομη κράτηση που συνδέεται με την εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρώπης-Τουρκίας», καθώς, όπως καταγγέλλει, βρίσκεται κλεισμένος με άλλους 16 κρατούμενους σε έναν θάλαμο για 23 ώρες κάθε μέρα.

***

Μία οργάνωση με αυστηρή ιεραρχία και συνεχή εγκληματική δράση περιέγραψε ο Δημήτρης Χριστόπουλος στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ερωτηθείς για το τι σημαίνει η δήλωση Μιχαλολιάκου ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα, ο Δημήτρης Χριστόπουλος απάντησε ότι σημαίνει «δηλώνω πολιτικά υπεύθυνος γι’ αυτή την πράξη, καλύπτω αυτή την πράξη, σημαίνει ότι δεν είμαι ο φυσικός, αλλά ο ηθικός αυτουργός, σημαίνει ότι αυτή η πράξη εντάσσεται σε ένα πλαίσιο εντολών που εγώ δίνω».

***

Στον φάκελο ενός ασυνόδευτου ανηλίκου από το Μαρόκο, τον οποίο εξέτασε η Επιτροπή Προσφυγών για να κρίνει σε δεύτερο βαθμό το αίτημα για άσυλο, υπήρχαν φωτογραφίες από τις ουλές στην πλάτη του. Υπήρχαν επίσης ψυχιατρικές εκθέσεις που διαπιστώνουν ότι πάσχει από μετατραυματικό στρες. Όλα αυτά δεν μέτρησαν για την Υπηρεσία Ασύλου και για τη δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών, η οποία, χωρίς να καλέσει τον ασυνόδευτο ανήλικο σε ακρόαση, χαρακτήρισε τα στοιχεία γενικά και αόριστα και έκρινε ότι δεν στοιχειοθετούν λόγο να δοθεί άσυλο ή έστω καθεστώς ανθρωπιστικής προστασίας στον ασυνόδευτο ανήλικο. Ευτυχώς η απέλαση δεν θα γίνει, τουλάχιστον προς το παρόν. Σε μία από τις πρώτες υποθέσεις που εξετάζονται από τη Δικαιοσύνη για το άσυλο ασυνόδευτων ανηλίκων, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακύρωσε την απόφαση της Επιτροπής Προσφυγών.

***

Λίγο πριν τις χειμερινές διακοπές των σχολείων στη Σουηδία οργανώθηκε μια ιστορική αποχή από τα μαθήματα ενάντια στις απελάσεις προσφύγων. Στις 12 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, μαθητές σε όλη τη χώρα, από το Μπόντεν στο βορά μέχρι το Ίσταντ στο νότο, άδειασαν τα σχολεία. Τουλάχιστον 50 σχολεία σε 19 πόλεις συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Αυτό που τη χαρακτήρισε ήταν η αίσθηση δύναμης και συνοχής. Η επιτυχημένη κινητοποίηση ανέδειξε τις δυνατότητες κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην πολιτική των απελάσεων που εφαρμόζει η σουηδική κυβέρνηση.

***

Σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Λιβύης, 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν από τη Λιβύη στην Ευρώπη με βάρκες. Πώς να ευχηθείς καλή χρονιά, όταν το έγκλημα συνεχίζεται;

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία