Ακαδημία Πλάτωνα: Να μπλοκάρουμε τα σχέδια για Mall

Φωτογραφία

Με την υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη του προεδρικού διατάγματος που καθορίζει τους όρους δόμησης τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνα, ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του Mall δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έφη Γαρίδη*

Επιπλέον, υπογράφηκε «μνημόνιο συνεργασίας» ανάμεσα στο ΥΠΕΝ και την ιδιοκτήτρια εταιρεία  Artume, θυγατρική της  BlackRock, στο οποίο «προσδιορίζεται πλαίσιο ενεργειών για την εξυπηρέτηση αναγκών δημοσίου συμφέροντος». Για την υλοποίηση αυτών των ενεργειών και την κατάρτιση ακριβούς  χρονοδιαγράμματος  υπεύθυνοι είναι τώρα η εταιρεία, το ΥΠΕΝ και οι εμπλεκόμενοι Δήμοι. 
Πρόκειται για την τελική ικανοποίηση των αιτημάτων της εταιρείας στο ακέραιο, μια διαδικασία που ξεκίνησε με την αγορά του οικοπέδου πριν από δέκα χρόνια, στη διάρκεια της οποίας όλες οι κυβερνήσεις άλλαζαν νόμους και διατάξεις, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της. Έτσι μετά τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπακούει κατά γράμμα τις απαιτήσεις της εταιρείας, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση κατήγγειλε την καταστρατήγηση της νομιμότητας και ήταν αντίθετος με την ανέγερση Mall δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, με πολλά στελέχη του να πρωτοστατούν στους αγώνες ενάντια στο Mall.
Μας παρουσιάζουν μάλιστα το «μνημόνιο συνεργασίας» ως κάτι θετικό, που θα οδηγήσει στην «ανάπλαση και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής». Μέσα στα ανταποδοτικά οφέλη που η Artume δεσμεύεται να υλοποιήσει, είναι η δημιουργία ζώνης πρασίνου γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, η οποία θα λειτουργεί ως χώρος «ανάπτυξης ήπιων υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων και υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής» και θα επιτευχθεί μέσω της εξαγοράς από την εταιρεία ακίνητης περιουσίας όπου η Artume θα αναλάβει τη συντήρηση και τη λειτουργία του. Είναι σαφές ότι πρόθεση της Artume είναι να εκμεταλλευτεί τον αρχαιολογικό χώρο που θα περάσει στον έλεγχό της. Και φυσικά αυτό δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι θα γίνει «προς όφελος των δημοτών», όπως ισχυρίζονται στο μνημόνιο, αλλά με μοναδικό σκοπό το κέρδος τους. Όσο για τις θέσεις εργασίας που υπόσχονται, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας σε αυτές τις πολυεθνικές. Για μερικές κακοπληρωμένες θέσεις με απλήρωτες υπερωρίες, θα χαθούν εκατοντάδες θέσεις στα μαγαζιά που θα κλείσουν στην Ακαδημία Πλάτωνος, στον Κολωνό και στο Περιστέρι. Το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε ο Σταθάκης είναι πανομοιότυπο με αυτό που είχε υπογραφεί ανάμεσα στην Artumeκαι το Δήμο Αθηναίων το 2012, με το δήμαρχο Καμίνη να είναι κι αυτός υπέρμαχος της κατασκευής του Mall.
Ωστόσο τίποτα δεν έχει τελειώσει. Ο αγώνας των κατοίκων και των συλλογικοτήτων της περιοχής έχει καθυστερήσει δέκα χρόνια την υλοποίηση των σχεδίων τους. Μετά από δέκα χρόνια αγώνα δεν σκοπεύουμε να τα παρατήσουμε τώρα και να τους χαρίσουμε τον αρχαιολογικό χώρο και το πάρκο που ανήκουν στους δημότες. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ουσιαστική αναβάθμιση της περιοχής και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου με την κατασκευή του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών που έχει μείνει στα χαρτιά, με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, και φυσικά με τη δημιουργία ζώνης πρασίνου που να δημιουργηθεί από το Δήμο και να ανήκει πραγματικά στους δημότες. 
Το Συντονιστικό ενάντια στο Mallκαλεί σε σύσκεψη την Κυριακή 28 Γενάρη στις 11 το πρωί στην «Περπερούνα», Γαστούνης 8 και Πλάτωνος,Ακαδημία Πλάτωνος, όπου θα συμμετέχουν φορείς, συλλογικότητες και δημότες από το 4ο διαμέρισμα, το Περιστέρι και το Αιγάλεω, για να οργανώσουμε τα επόμενα βήματά μας. Εκεί θα προσδιοριστούν και οι λεπτομέρειες μιας μεγάλης εκδήλωσης που προγραμματίζεται να γίνει στο ΚΥΒΕ Περιστερίου, που θα περιλαμβάνει συζήτηση και συνέντευξη τύπου. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι αντίθετη στη δημιουργία του Mall, και όλοι μαζί μπορούμε να το αποτρέψουμε.

*Η Έφη Γαρίδη είναι Κοινοτική Σύμβουλος 4ης ΔΚ Αθήνας

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία