Φύλλο Νο 400 (24 Γενάρη 2018)

Η επιχείρηση της δήθεν αναζήτησης συμβιβασμού για το «όνομα» της ΠΓΔΜ είναι μια βρώμικη υπόθεση.

Τρία χρόνια μετά την πολιτική ανατροπή της μνημονιακής συγκυβέρνησης Σαμαρά/Βενιζέλου, στις 25 Γενάρη του 2015, τίποτα δεν θυμίζει το κλίμα ελπίδας και προσδοκιών που είχε δημιουργήσει η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το εθνικιστικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν σε καμία περίπτωση στα μέτρα του 1992. Παρά τις κορόνες της ακροδεξιάς εντός και εκτός ΝΔ και τα πρωτοσέλιδα των αντιπολιτευόμενων από τα δεξιά εφημερίδων, τα νούμερα δεν έφτασαν σε καμία περίπτωση τις πολλές εκατοντάδες χιλιάδες που είχαν κατέβει στους δρόμους πριν από 25 χρόνια.

Το οικοσύστημα σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του πλανήτη κινδυνεύει αφάνταστα από τα χρησιμοποιημένα πλαστικά που καταλήγουν σε αυτό. Αλλά και γενικά το περιβάλλον δυσκολεύεται πολύ να «χωνέψει» τα πλαστικά. Η επιβολή όμως του τέλους (και του ανήκουστου φόρου 24% επί του τέλους στρογγυλοποιημένου κατά ένα άλλο 10%), που επιβλήθηκε στην Ελλάδα σε συμμόρφωση με ευρωπαϊκή οδηγία, δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Μετά την ολοκλήρωση της αποσφράγισης των έξι φακέλων των αιτούντων για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας γενικού περιεχομένου (ΣΚΑΙ, STAR, ALPHA, ANT1, ETV, Τηλεοπτική Ελληνική), συνεχίζεται η πολύκροτη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα πάρει από 1,5 έως 3 μήνες για να ολοκληρωθεί και έρχεται μετά το περσινό φιάσκο του αντίστοιχου «διαγωνισμού Παππά».

Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την υγεία εκατοντάδων ασθενών αλλά και με τη ζωή γιατρών.

Στις 21/1 συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο του ΜΕΤΑ, με αυξημένη συμμετοχή από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα και με προσκεκλημένους άλλων αριστερών παρατάξεων που μπαίνουν στον κόπο της προσπάθειας συνεννόησης, αναγνωρίζοντας τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να φέρει στο απογοητευμένο, αλλά και δυσαρεστημένο εργατικό κίνημα.

Νομική Αθήνας:
Είναι γνωστό ότι η Κοσμητεία της Νομικής Αθήνας είναι αρνητική σε κάθε πολιτική διεργασία ή κινηματική όξυνση μπορεί να υπάρξει εντός της σχολής. Το τελευταίο της επίτευγμα όμως είναι αδιανόητο. Ο Γάλλος φιλόσοφος και μαρξιστής Αλαίν Μπαντιού προθυμοποιήθηκε να δώσει διάλεξη στη Νομική σε εκδήλωση που θα συνδιοργάνωνε η ΑΡΕΝ Νομικής μαζί με το περιοδικό «Αλήθεια». Η διοίκηση της σχολής αρνήθηκε επιδεικτικά να παραχωρήσει αίθουσα για την εκδήλωση υπό το πρόσχημα ότι διανύουμε εξεταστική περίοδο την ώρα που η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο 27/1. Τα lock out στις επετείους της 17ης Νοέμβρη και 6ης Δεκέμβρη, τα lock out της σχολής όταν γίνονται εκδηλώσεις για τα δικαιώματα των κρατουμένων καθώς και οι ανοιχτές συνομιλίες της διοίκησης της σχολής με τη ΓΑΔΑ αποδεικνύουν ότι υπάρχει φοβικότητα απέναντι σε οτιδήποτε ριζοσπαστικό. Ακόμη και απέναντι σε ένα μαρξιστή φιλόσοφο διεθνούς φήμης που οποιοδήποτε πανεπιστήμιο παγκόσμια θα τον θεωρούσε ευπρόσδεκτο.

Με την υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη του προεδρικού διατάγματος που καθορίζει τους όρους δόμησης τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνα, ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του Mall δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας.

Η επέτειος της ελληνο-τουρκικής κρίσης του 1996 με επίκεντρο τις βραχονησίδες των Ιμίων, γίνεται κάθε χρόνο η αφορμή από εθνικιστές παντός είδους για ντελίριο πατριδοκαπηκείας, καταγγελίας των «προδοτών που υπέστειλαν τη σημαία» ή των σημερινών «προσκυνημένων» που τολμούν να μιλούν για συναδέλφωση των λαών.

Πέντε συλλήψεις έκανε η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της αντιφασιστικής πορείας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εμπρηστική επίθεση στην κατάληψη «Libertatia». Εννοείται ότι συλλαμβάνουν πάντα τους αντιφασίστες, τους φασίστες ποτέ!

Κορέα:
Οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στη Νότια Κορέα έχουν αποκτήσει πολιτικό συμβολισμό. Η Β. Κορέα κλήθηκε να συμμετάσχει, οι δύο αποστολές (Βόρειας και Νότιας) θα βαδίσουν με κοινή σημαία ενοποίησης, ενώ θα υπάρξει κοινή ομάδα στο γυναικείο χόκεϊ. Πέρα από τους συμβολισμούς, έχει ανοίξει μια συζήτηση για απευθείας συνομιλίες των δύο πλευρών. Τα ερωτηματικά είναι ακόμα πολλά. Οι σκληροπυρηνικοί εθνικιστές νοτιοκορεάτες (τους οποίους «ξεχνούν» συνήθως τα δυτικά ΜΜΕ), έδειξαν τις διαθέσεις τους, διαδηλώνοντας ενάντια στην επίσκεψη διάσημης τραγουδίστριας από τη Β. Κορέα. Κυρίως, μένει να φανεί αν η Σεούλ παίζει ρόλο «καλού μπάτσου» (ένα σενάριο που καταδικάζει τις επιφανειακές κινήσεις καλής θέλησης σε αποτυχία) ή αν υπάρχει ειλικρινής διάθεση επαναπροσέγγισης, έξω από την αμερικανική ατζέντα για την περιοχή…

Ένα κύμα μαζικών διαδηλώσεων εξαπλώθηκε από τις αρχές Γενάρη στην Τυνησία. Στο κέντρο της Τύνιδας (λεωφόρος Μπουργκίμπα), στις φτωχογειτονιές που είναι απλωμένες στα προάστιά της, σε πάρα πολλές πόλεις -ιδιαίτερα στις «ξεχασμένες» περιοχές που βρίσκονται στην ενδοχώρα κι όχι στα σχετικά πιο εύπορα παράλια- κατέβηκαν στους δρόμους κυρίως νεολαίοι διαδηλωτές, φοιτητές και άνεργοι.

Καμία ασφαλής πρόβλεψη δεν μπορεί να υπάρξει για το μέλλον της καταλανικής κοινωνίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ακραία καταστολή του Ισπανικού Κράτους απέναντι στον καταλανικό λαό, με αποκορύφωμα τη φυλάκιση των πρώην μελών της καταλανικής κυβέρνησης και την απειλή 30ετούς φυλάκισης για τον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας Πουιτζντεμόντ και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται στην εξορία, έχει οδηγήσει σε απόλυτο αδιέξοδο.