Συνέλευση της πρωτοβουλίας G400

Καμπάνια για τους νέους εργαζόμενους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Εύα Παπατζανή

Την Κυριακή 21/1/18 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνέλευση της πρωτοβουλίας Generation400 για τη νέα χρονιά. Η προηγούμενη χρονιά είχε κλείσει με σειρά δράσεων σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων: από μια καμπάνια που γνωστοποιούσε τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις υποχρεώσεις των εργοδοτών, μέχρι συγκεκριμένες παρεμβάσεις αλλά και νίκες σε περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας (βλ. κατάστημα εστίασης στη Λάρισα, όπου πάρθηκαν πίσω απολύσεις 2 νέων εργαζομένων οι οποίοι είχαν αρνηθεί να επιστρέψουν το δώρο Χριστουγέννων στην εργοδοσία). 
Βρισκόμαστε ήδη σε μια περίοδο που η κυβέρνηση εξαγγέλλει συνεχώς «κατορθώματα» μείωσης του ποσοστού ανεργίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας και προστασίας από την αδήλωτη εργασία. Τα παραπάνω βεβαίως υλοποιούνται μέσω της δημιουργίας κυρίως θέσεων μερικής και ελαστικής απασχόλησης, μείωσης του αφορολόγητου, ταυτόχρονα με την ψήφιση αντεργατικών νόμων (π.χ. σχετικά με το δικαίωμα στην απεργία). Η περίοδος αυτή, χαρακτηριζόμενη ταυτόχρονα από πανηγυρικές εξαγγελίες και καθημερινές επιθέσεις στα εργασιακά, φαίνεται ότι δε θα κρατήσει λίγο. Ήδη πρωτόγνωρες εικόνες εργασιακού μεσαίωνα γίνονται κυρίαρχες στην εργασιακή καθημερινότητα πολλών νέων, όπως η εμπειρία εργασίας σε call centers - ή καλύτερα «σύγχρονα κάτεργα» όπως περιγράφηκε κατά τη συνέλευση.
Σε αυτό το πλαίσιο, στη συνέλευση της πρωτοβουλίας G400 συζητήθηκε η αναγκαιότητα μιας μακροχρόνιας καμπάνιας που να ανοίγει τα ζητήματα, με συγκεκριμένες αιχμές και αιτήματα: Δεν μπορούμε να ζήσουμε με 400€, 751€ βασικός μισθός για όλους, όχι στην πολυδιάσπαση των τμημάτων των εργαζόμενων νέων (ηλικιακοί διαχωρισμοί, μισθολογικές διαβαθμίσεις βάσει της προυπηρεσίας κ.λπ.), αύξηση του αφορολόγητου, επίδομα ανεργίας για όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους. Επόμενοι σταθμοί για την πρωτοβουλία, η έναρξης μιας αναγκαίας τέτοιας καμπάνιας και οι τοπικές εκδηλώσεις ενημέρωσης για τα παραπάνω ζητήματα.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία