Νοσοκομεία χωρίς προσλήψεις, εργαζόμενοι χωρίς ανθυγιεινό!

Φωτογραφία

Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την υγεία εκατοντάδων ασθενών αλλά και με τη ζωή γιατρών.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Το θέμα ανακινήθηκε εκ νέου μετά τις νέες καταγγελίες από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Φθιώτιδας αλλά και αυτές γιατρών αναισθησιολόγων που εργάζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και στα νοσοκομεία Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Σύμφωνα με αυτές τις καταγγελίες η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και η διοίκηση του Νοσοκομείου της Λαμίας προχώρησαν με «εντέλλεσθε» σε εξαναγκασμό των αναισθησιολόγων να μετακινούνται συνεχώς από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να μπαλώνουν τα κενά από τη μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Και ταυτόχρονα να καλύπτονται τα εξοντωτικά προγράμματα εφημεριών του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.
Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει ότι έγκαιρα (πριν από ένα χρόνο) είχε με ανακοίνωσή της καυτηριάσει τις τακτικές αυτές. Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση εφαρμόζοντας με ολοένα και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τα μνημόνια δεν προχώρησε σε προσλήψεις γιατρών – και αν συνυπολογίσουμε ότι στον αέρα βρίσκονται επίσης χιλιάδες επικουρικοί γιατροί και νοσηλευτές αλλά και εργολαβικοί εργαζόμενοι, τότε η δημόσια υγεία μοιάζει με παραφουσκωμένο μπαλόνι που στην παραμικρή επαφή θα εκραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι συνέπειες θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που γνωρίζουμε έως τώρα (ελλείψεις υλικών και προσωπικού, νοσηλεύτριες με δεκάδες οφειλόμενα ρεπό, κλειστές μονάδες λόγω έλλειψης γιατρών κ.ά.).  
Συνέπειες που με αρκετή μεροληψία γέρνουν σε βάρος των ασθενών, της πλειοψηφίας δηλαδή όσων δεν μπορούν να πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά που απαιτούν οι ιδιωτικές μεγαλοκλινικές, αλλά και σε βάρος των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος. Για να τα καταφέρει το παραπέμπει σε επιτροπή η οποία υποτίθεται ότι θα προτείνει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τα οποία θα αντικαταστήσουν το επίδομα. Η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνείται ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία (ειδικά οι νοσηλευτές) ασκούν Βαρύ και Ανθυγιεινό επάγγελμα. 
Την ίδια ώρα επιτρέπει στους ιδιώτες να γλεντάνε με τα λεφτά του κράτους. Τη Δευτέρα 15 Γενάρη δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα νέα όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες υγείας από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους (ιδιωτικά νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, διαγνωστικά κέντρα, υγειονομικά υλικά κ.ά.), τα οποία ανέρχονται σε 1,525 δισ. ευρώ.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις δεν επιτρέπουν στο Δημόσιο να κατασκευάζει το ίδιο ορθοπεδικά υλικά, ακουστικά βαρηκοΐας και άλλα υλικά και άρα ένα μικρό τμήμα αυτών των χρημάτων αναγκαστικά θα κατευθυνθεί εκεί. Το μεγαλύτερο τμήμα όμως του 1,525 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί για νοσήλια σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία, σε ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης και αποθεραπείας και όχι μόνο. Αρκετά θα πάνε επίσης σε ιδιωτικές υπηρεσίες αιμοκάθαρσης , σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ακόμη και σε ιδιωτικούς φορείς υποστήριξης αναπηρίας. 
Θα δοθούν δηλαδή σε τομείς που κάλυπτε το Δημόσιο, αλλά σταμάτησε με απόφαση των κυβερνήσεων να τους καλύπτει (π.χ. κλείσιμο εργαστηρίων και εξεταστήριων του ΙΚΑ), παρότι η λειτουργία τους θα κόστιζε λιγότερο στο Δημόσιο αν φρόντιζε οι δομές αυτές να είναι πλήρεις σε προσωπικό και να έχουν άρτιο εξοπλισμό.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας προσπαθούν συνεχώς να μας λένε ότι αναγκάζονται να μειώνουν τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία. Δεν αναγκάζονται. Το έχουν επιλέξει όπως ο καθένας που υπογράφει τα νεοφιλελεύθερα μνημόνια και εφαρμόζει αυτές τις πολιτικές. Το ζήτημα είναι να δημιουργηθούν οι όροι ανατροπής αυτών των πολιτικών.
Στην υγεία αυτό το ζήτημα λαμβάνει διαστάσεις ζωής και θανάτου. Καθώς αν δεν θέλουμε να φτάσουμε χώρες που ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων έπεσε από την εφαρμογή μνημονίων (π.χ. χώρες της Βαλτικής) χρειάζεται να δούμε πώς μπορούμε να αγωνιστούμε για να διατηρήσουμε εν ζωή τα ίδια τα δημόσια νοσοκομεία.
Η Αριστερά οφείλει να παρακάμψει αποτυχημένες λογικές που επικράτησαν έως τώρα όπως αυτές της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με τις κινητοποιήσεις σόου για τα τηλεοπτικά κανάλια και για το φαίνεσθαι, αλλά και λογικές μικροσυντονισμoύ με τον εαυτό μας, και να συζητήσει ειλικρινά πώς μπορεί να δημιουργήσει ένα κέντρο αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση. Για να το καταφέρει βέβαια δεν μπορεί να λείπει από τις κινητοποιήσεις όπως αυτή η 4ωρη στάση εργασίας για την Αθήνα και η 24ωρη απεργία για την περιφέρεια, που διοργανώνει η ΠΟΕΔΗΝ, την Πέμπτη 25 Γενάρη στις 11.30 στο υπουργείο Υγείας.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία