Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Το 15ο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ

Ένα απολύτως άχρωμο και άοσμο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 16/2. Ήταν το 15ο Συνέδριο και τα αποτελέσματά του δείχνουν ότι οι συσχετισμοί στην Ομοσπονδία έγιναν χειρότεροι για την Αριστερά. 

Μπορεί η Δημοκρατική Συνεργασία (ΠΑΣΚΕ) και η ΔΑΚΕ να μην ανεβαίνουν σε έδρες (11 και 7 είχαν και τόσες έχουν και τώρα), αλλά ανέβηκαν σε ψήφους (45 παραπάνω η ΠΑΣΚΕ και περίπου 30 παραπάνω η ΔΑΚΕ), κερδίζοντας τους παραπάνω συνέδρους που ψήφισαν σε σχέση με το 2015. 
Χαμένη για δεύτερο συνεχόμενο συνέδριο είναι η παράταξη του ΚΚΕ (Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών που χάνει άλλη 1 έδρα, μένοντας στις 5 (είχε 7 το 2012 και 6 το 2015), πληρώνοντας κυρίως το σεχταρισμό της. Είναι δεδομένο ότι, αν δεν υπήρχε ο προσεταιρισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε μερίδα συνέδρων που προέρχεται από την Αριστερά, τα αποτελέσματα θα έμοιαζαν καλύτερα. Η κυβερνητική παράταξη ΑΡΜΑ πήρε 116 ψήφους και 5 έδρες και είναι η μεγάλη νικήτρια δυστυχώς στη μάχη με το ΜΕΤΑ Υγειονομικών (32 ψήφοι και 1 έδρα, ενώ μαζί είχαν 140 ψήφους το 2015). Την έδρα που είχαν έχασαν και οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (20 ψήφους και 0 έδρες από 21 και 1). Τη μισή τους δύναμη έχασαν και οι δυνάμεις του ΚΚΕμλ (Ταξική Πορεία).
Η Αριστερά δείχνει να πληρώνει την αδράνειά της απέναντι στην επικοινωνιακή αντίσταση της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ). Όσο δεν παίρνεις πρωτοβουλίες ουσιαστικές, τόσο οι εκφραστές των μνημονιακών πολιτικών θα κερδίζουν από την απογοήτευση του κόσμου ή από το δήθεν αγωνιστικό προφίλ που προβάλλουν. Πολύ περισσότερο όταν τα πιο ριζοσπαστικά συνδικαλιστικά τους τμήματα δεν βρίσκουν κοινό βηματισμό είτε σε χώρους είτε στα συνέδρια με κοινά ψηφοδέλτια που θα μπορούσαν να τους δώσουν άλλη δυναμική. 

Οι έδρες στο Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ (σε παρένθεση ψήφοι και έδρες του 2015)
 
ΠΑΣΚΕ: 279 Ψήφοι (234)  – Έδρες 11 (11)
ΔΑΚΕ: 171 Ψήφοι (143)  – 7 Έδρες (7)
ΠΑΜΕ: 124 Ψήφοι (141)  – Έδρες 5 (6)
ΑΡΜΑ (ΣΥΡΙΖΑ): 116 ψήφοι – Έδρες 5
Α-Α-Α (Αντωνόπουλος): 86 ψήφοι (66)  – Έδρες 4 (3)
ΜΕΤΑ-ΕΑΣ: 32 Ψήφοι – Έδρα 1
Συσπειρώσεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ): Ψήφοι 20 (21)  – Έδρες 0 (1)
Ταξική Πορεία: Ψήφοι 3 (10) – Έδρες 0
Ακίδα: Ψήφοι 2 – Έδρες 0

Αντιπρόσωποι για το Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ
ΔΑΚΕ: αντιπρόσωποι 23
ΠΑΜΕ: αντιπρόσωποι 17
ΑΡΜΑ: αντιπρόσωποι 15
ΑΓΩΝΑΣ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ: αντιπρόσωποι 9
ΜΕΤΑ-ΕΑΣ: αντιπρόσωποι 4
Συσπειρώσεις: αντιπρόσωποι 3

 

Το σκάνδαλο στο Ευγενίδειο Πανεπιστημιακό Θεραπευτήριο

Εκτός από το σκάνδαλο Novartis, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα περιμέναμε να δείξει ανάλογη ευαισθησία και για το σκάνδαλο στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, όπου οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για 3 έως 7 μήνες, τακτικά, από το 2010 έως σήμερα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο λειτουργεί ως ΑΕ, με βασικό μέτοχο το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) που διαθέτει ποσοστό μετοχών 98%.
 Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων του θεραπευτηρίου, το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο επέβαλε στους εργαζόμενους, από 1/1/2016, παράνομες και μονομερείς μειώσεις στις αποδοχές τους, μέχρι και 25%. Οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί στο παρελθόν δύο φορές εκ περιτροπής εργασία (με ανάλογες περικοπές των αποδοχών τους), μία μείωση αποδοχών 15% το 2012 και την καινούργια έως 25% το 2016. Υπάρχουν εργαζόμενοι με συνολική μείωση αποδοχών 40%!
Από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι και σήμερα, ένα ποσοστό περίπου 60% του συνόλου των εργαζομένων διεκδίκησε και κέρδισε τα –παρανόμως από τη διοίκηση– δεδουλευμένα του, με συνεχείς δικαστικές αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων στο Ειρηνοδικείο Αθηνών.
Οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται σε παραιτήσεις και η κλινική λειτουργεί πλέον με ελλείψεις προσωπικού, με το 50% των κλινών της και μόνο με 7 κρεβάτια ΜΕΘ, αντί για 12 που είχε παλαιότερα.
Το ακόμα χειρότερο όμως ήρθε με το εξώδικο που έστειλε η διοίκηση στο σωματείο εργαζομένων, λόγω ανάρτησης πανό διαμαρτυρίας, απειλώντας τους, ταυτόχρονα, με αγωγές για διαφυγόντα κέρδη. Με λίγα λόγια, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η πρυτανεία του ΕΚΠΑ απαγορεύει τον συνδικαλισμό!
Σε σύσκεψη που κάλεσε το σωματείο του Ευγενίδειου (στις 12/2) και παρευρεθήκαμε ως ΜΕΤΑ, δεσμευτήκαμε να κινητοποιηθούμε για το θέμα παντοιοτρόπως, το έχουμε ήδη θέσει υπόψη της ΑΔΕΔΥ (παρόλο που τυπικά δεν ανήκει στη δύναμή της), συνεργαζόμαστε με τους φοιτητές του ΕΚΠΑ και άλλες συλλογικότητες όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και πήραμε την πρωτοβουλία να φέρουμε το σωματείο σε επαφή και με την ΠΟΕΔΗΝ, όπου στο πρόσφατο συνέδριό της ζητήθηκε ψήφισμα αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους του Ευγενίδειου.
 Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Νοσηλευτών Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) έχει βγάλει ψήφισμα συμπαράστασης, αλλά η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) δεν έχει εκφραστεί ακόμα και αυτό αποτελεί πρόβλημα.

 

Εργοδοτικής αυθαιρεσίας συνέχεια…

Συνεχίζονται στο χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών τα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Τελευταίο πλήγμα οι μηνύσεις σε βάρος δύο μελών του Radical IT.
Ο εργοδότης της εταιρείας Vresnet, Ηρ. Μπάμζας, προχώρησε σε μήνυση 2 εργαζομένων που λίγο καιρό πριν υπερασπίστηκαν εργαζόμενη στην εταιρεία του. Εργαζόμενη που αντιμετώπιζε την απειλή της απόλυσης, επειδή έμεινε έγκυος. Τα μέλη του Radical IT, εκ των οποίων ο ένας είναι και εκλεγμένος στο ΔΣ του κλαδικού σωματείου ΣΕΤΗΠ, έχουν κληθεί να λάβουν γνώση για τις σε βάρος τους μηνύσεις την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου.
Η εξοργιστική ιστορία διώξεων και απολύσεων του εργοδότη της Vresnet δεν έχει τελειωμό. Εκτός της προσπάθειάς του να απολύσει την έγκυο εργαζόμενη στην εταιρεία του, απόλυσε κι άλλους εργαζόμενους που την υπερασπίστηκαν. Στην απάντηση που έλαβε από τους εργαζόμενους με κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, απάντησε με απειλές ακόμη και προς τα εκλεγμένα μέλη των σωματείων όπως και έπραξε τελικά.
Η συμπεριφορά του εργοδότη της Vresnet δεν είναι τυχαίο περιστατικό. Είναι η συνήθης εικόνα στον ιδιωτικό τομέα. Η εφαρμογή των μνημονιακών νόμων έχει αποθρασύνει τους εργοδότες που απολύουν όποτε θέλουν, κόβουν δικαιώματα όποτε θέλουν, μειώνουν μισθούς και πληρώνουν όποτε θέλουν. Που δεν φοβούνται να απειλούν έγκυες εργαζόμενες και να τις απολύουν ή να τις εκβιάζουν σεξιστικά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πλήρως συνένοχη.
Οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι και οι επιθεωρήσεις εργασίας, αποψιλωμένες από προσωπικό, δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Οι Συλλογικές και Κλαδικές Συμβάσεις έχουν καταργηθεί και οι ατομικές Συμβάσεις κυριαρχούν. Το δικαίωμα στην απεργία έχει καταστρατηγηθεί και η συνδικαλιστική δράση διώκεται.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τρομοκρατούνται. Στο χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών και παντού πρέπει να απευθύνονται στα σωματεία τους. Και η Αριστερά οφείλει σύντομα να πάρει πρωτοβουλίες να στηθούν σωματεία παντού.
Επίσης σε σχέση με τις διώξεις των δύο εργαζομένων και συνδικαλιστών μελών του Radical IT χρειάζεται να βγουν ψηφίσματα, που θα απαιτούν το άμεσο σταμάτημα των διώξεών τους, σε κάθε άλλο εργατικό χώρο.

 

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία