400 φύλλα «Εργατική Αριστερά»: Εκθέσεις, μουσική, γιορτή!

Φωτογραφία

Την έκδοση των 400 φύλλων της γιόρτασε η «Εργατική Αριστερά» στον Πολυχώρο Κομμούνα το Σάββατο 10/2. Οι συντελεστές και οι φίλοι της εφημερίδας γιόρτασαν με πολύ όμορφες μουσικές και εκθέσεις αλλά και πολύ καλό φαγητό και ποτό.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Νικόλας Κολυτάς

Η «Εργατική Αριστερά» είναι μια εφημερίδα που έχει ριζώσει στους αγώνες της τελευταίας 17ετίας. Ιδιαίτερα στην περίοδο των μνημονίων και της λιτότητας αποτέλεσε ένα πολύ σπουδαίο πολιτικό εργαλείο στα χέρια μεγαλύτερων αλλά και νεότερων συντρόφων/ισσών. Στα χρόνια της εύκολης και γρήγορης πληροφόρησης, που υποτιμάται η έννοια του εντύπου και της διακίνησής του, η «Εργατική Αριστερά» συνεχίζει να αποτελεί μια όμορφη εξαίρεση. Μια εξαίρεση που την κρατάμε στα χέρια μας κάθε δύο εβδομάδες και γνωρίζουμε ότι θα μας είναι χρήσιμη για πολύ παραπάνω. 
Είναι πολύ σημαντικό να ενισχύονται έντυπα και εφημερίδες που δεν πατρονάρονται από συμφέροντα και διαφήμιση αλλά εκφράζουν πραγματικά τους δημιουργούς τους μεταφέροντας πολιτική γραμμή και άποψη. Είναι ακόμη πιο σημαντικό αυτά τα έντυπα να γίνονται η φωνή αυτών που τα διακινούν. Τότε μεγαλώνουν, δυναμώνουν και ριζώνουν καλύτερα ανάμεσα σε εκείνους που αγωνίζονται. Αυτός είναι και ο λόγος που τα τελευταία 17 χρόνια η «Εργατική Αριστερά» βρίσκεται στα χέρια συντρόφων/ισσών σε πορείες και απεργίες, σε τραπεζάκια σε τοπικές συνελεύσεις, σε φοιτητικά αμφιθέατρα, σε εργατικούς χώρους και σχολικά θρανία.
Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και πολλούς ακόμη, πλήθος κόσμου γέμισε για πολλές ώρες τον Πολυχώρο Κομμούνα (Ιουλιανού 67) το Σάββατο 10/2. Η «Εργατική Αριστερά» όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται μέσα στα κινήματα και τους αγώνες, και αυτό αντικατοπτρίστηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στη σύνθεση του κόσμου που ήρθε να γιορτάσει μαζί της. Πολιτικά στελέχη, εκπρόσωποι σωματείων, εργαζόμενοι, φοιτητές, μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων, πλημμύρισαν το χώρο και δημιούργησαν μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα.
Θετικές εντυπώσεις απέσπασε η έκθεση κομβικών και σημαντικών πρωτοσέλιδων της «Εργατικής Αριστεράς» σε όλη τη διαδρομή της. Τα πρωτοσέλιδα ξετυλίγονταν με χρονολογική σειρά από το ισόγειο του Πολυχώρου και στόλιζαν τους τοίχους μέχρι το χώρο της μουσικής στον πρώτο όροφο. Η Γένοβα, το ελληνικό κοινωνικό φόρουμ, η δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ, οι αγώνες του 2006-7, ο Δεκέμβρης του 2008, οι αγώνες του εργατικού κινήματος απέναντι στα μνημόνια, η Αραβική Άνοιξη, οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις, η υπεράσπιση του ΟΧΙ του δημοψηφίσματος περνούσαν παραστατικά από τα μάτια κάποιου βλέποντας την έκθεση. Στην είσοδο και στο χώρο του βιβλιοπωλείου πωλούνταν και στικάκια στα οποία περιλαμβανόταν το σύνολο των 400 φύλλων με πλήρες το περιεχόμενό τους. Τα στικάκια αυτά είναι ακόμη διαθέσιμα στο βιβλιοπωλείο της Κομμούνας.
Εξαιρετικό όμως ήταν και το μουσικό πρόγραμμα, που έφτιαξε ένα πολύ ζεστό κλίμα πέρα από επισημότητες και τυπικότητες. Η παρέα του Πέτρου και του Κωνσταντίνου άνοιξε τη γιορτή παίζοντας blues/rock ενώ τη σκυτάλη των blues πήρε η Ελιάννα η οποία προκάλεσε εντύπωση με την εκφραστική φωνή της αλλά και τη δική της μουσική. Το κλείσιμο της γιορτής έγινε από τη γνώριμη για τους φίλους της εφημερίδας ρεμπέτικη μπάντα «Μουργκάνα», η οποία έπαιξε μέχρι τις πρωινές ώρες. Μουσικά μάλιστα η μπάντα εμπλουτίστηκε ύστερα από κάποια ώρα από συντρόφους και φίλους που κατά καιρούς μας έχουν συντροφέψει σε γιορτές και κάμπινγκ με τα μπαγλαμαδάκια και τις κιθάρες τους. Από αυτή την όμορφη γιορτή δεν θα μπορούσε να λείπει το ωραίο φαγητό και ποτό. Σύντροφοι και συντρόφισσες είχαν ετοιμάσει πολύ νόστιμο σπιτικό φαγητό, το οποίο τιμήθηκε από όλους και όλες.
Η «Εργατική Αριστερά» μέσα από τη μαζική  γιορτή της έστειλε το μήνυμα ότι θα συνεχίζει να ζει και να αναπνέει μέσα στους αγώνες και τα κινήματα ανοίγοντας τον πολιτικό διάλογο. Σε πείσμα των καιρών και των δύσκολων συνθηκών, άφησε την υπόσχεση ότι τα άρθρα της θα εξακολουθήσουν να συγκρούονται με τη φτώχεια, τον πόλεμο και το ρατσισμό που γεννάει το σύστημα.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία