Στις διώξεις του «πρύτανη των ΜΑΤ» απαντάμε: Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων!

Στις 13/3 δικάζονται διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ και ένας καθηγητής, για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του 2014, κατόπιν δίωξης που ζήτησε ο Θεόδωρος Φορτσάκης, τέως πρύτανης και νυν βουλευτής της ΝΔ. Οι διώξεις αυτές αποτελούν μια ξεκάθαρη πρόκληση απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και τους συλλογικούς αγώνες. Απέναντι σε αυτή την πρόκληση πρέπει να υπάρξει μια απάντηση όχι μόνο μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων αλλά και στο δρόμο.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Νικόλας Κολυτάς

Ταραχώδης περίοδος
Η περίοδος κατά την οποία ο Θεόδωρος Φορτσάκης υπήρξε πρύτανης του ΕΚΠΑ υπήρξε επικίνδυνα επεισοδιακή. Ο απολογισμός της φέρνει στην επιφάνεια ανοιγμένα κεφάλια φοιτητών από τα ΜΑΤ, διαθεσιμότητες εργαζομένων του πανεπιστημίου, ακόμη μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση του ΕΚΠΑ, επαναλαμβανόμενα lock out σχολών του κέντρου και περικύκλωσή τους από την αστυνομία, καθώς και κλείδωμα των εργαζομένων της πρυτανείας στο κεντρικό κτίριο. Μιλάμε για μια περίοδο που η κυβέρνηση Σαμαρά αξιοποιούσε ποικιλοτρόπως τους κάθε λογής «Φορτσάκηδες» προκειμένου να επιβάλει σε κάθε κοινωνικό χώρο, πόσο μάλλον στο πανεπιστήμιο, το δόγμα «νόμος και τάξη». Μόνο που μιλάμε για το νόμο της φτώχειας, της λιτότητας και της εξαθλίωσης και την τάξη των ΜΑΤ, του αυταρχισμού και της καταστολής. 
Φοιτητές και εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ αγωνίζονταν από κοινού απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές που διέλυαν (και συνεχίζουν να διαλύουν) το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο. Σε σχολές του κέντρου όπως στη Νομική οι αγωνιστικές αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητών διαδέχονταν η μία την άλλη. Σε πολλές από αυτές υπήρχαν και χαιρετισμοί από εργαζόμενους σε μια κατεύθυνση ενοποίησης των αιτημάτων και των αγώνων. Σε αυτή την προσπάθεια υπεράσπισης του δημόσιου πανεπιστημίου βρέθηκε εξαρχής απέναντι ο τότε πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης και η διοίκηση του ΕΚΠΑ. Αυτή του τη σκληρή στάση απέναντι στο φοιτητικό κίνημα και τους εργαζόμενους την εξαργύρωσε λίγους μήνες αργότερα εκλεγόμενος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Η περίφημη Σύγκλητος
Ο Φορτσάκης όμως δεν εγκλωβίστηκε στα στενά όρια του πανεπιστημίου εκείνη την περίοδο. Ήταν σε ανοιχτή γραμμή με πολιτικά στελέχη της ΝΔ, με τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και με τη ΓΑΔΑ σε σχεδόν καθημερινή βάση. Οι απειλές για απεύθυνση στον εισαγγελέα πήγαιναν και έρχονταν και το πανεπιστήμιο λειτουργούσε υπό το καθεστώς μιας διαρκούς απειλής εκ των άνω. Στην περίφημη Σύγκλητο της 30/10 του 2014 ο τότε πρύτανης όμως απογείωσε τις σκηνοθετικές και υποκριτικές του ικανότητες. Έχοντας επανειλημμένα προκαλέσει τη φοιτητική κοινότητα και τους εργαζόμενους μέσα από τις αποφάσεις του και την αδιάλλακτη στάση του για συζητήσεις με συλλογικούς φορείς, έστησε στη συγκεκριμένη Σύγκλητο ένα επικοινωνιακό σόου που δεν είχε προηγούμενο. 
Γνωρίζοντας ότι φοιτητές και εργαζόμενοι θα έρθουν να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις αποφάσεις που προωθούσε η Σύγκλητος, είχε προνοήσει και είχε γεμίσει την αίθουσα με τηλεοπτικά συνεργεία προκειμένου να στοχοποιήσει και να στιγματίσει όσους αγωνίζονταν, ενώ στην ευρύτερη περιοχή ήταν αισθητή η παρουσία της αστυνομίας. Σε live τηλεοπτική μετάδοση αρνούνταν να απαντήσει στα ερωτήματα των φοιτητών, μέχρι που σηκώθηκε όρθιος και σε ένα κρεσέντο αδιαλλαξίας και αυταρχικής συμπεριφοράς έδειχνε με το δείκτη του χεριού του εμφατικά την έξοδο στους φοιτητές. Πρόκειται για εικόνες οι οποίες έχουν καταγραφεί και αποτυπώνουν ξεκάθαρα το ύφος και τη λογική του τέως πρύτανη. Αφού είδε ότι το σόου του δεν είχε αποτέλεσμα, εν συνεχεία παρίστανε τον εγκλωβισμένο στην αίθουσα καθηγητή που δεν τον αφήνουν οι φοιτητές να βγει έξω. Πρόκειται για τον ορισμό της γελοιότητας. Αυτήν τη γελοιότητα επιβράβευσε πολιτικά η ΝΔ εντάσσοντας τον Φορτσάκη στα ψηφοδέλτιά της. Επιβράβευση αυτής της γελοιότητας όμως ζητάει ο Φορτσάκης και από τις δικαστικές αρχές. 
Ο «πρύτανης των ΜΑΤ», όπως έμεινε στη συνείδηση των φοιτητών, με το πρόσχημα ότι είχε εγκλωβιστεί στην αίθουσα της Συγκλήτου από φοιτητές και εργαζόμενους ζήτησε τη δίωξή τους. Η δίκη είναι στις 13 Μαρτίου 2018 στο Ζ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για την Αθηνά Αλεξανδρή και τη Βανέσσα Πεντογάλου, μέλη του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και τον Παναγιώτη Σωτήρη, διδάσκοντα στο ΕΑΠ, πρώην μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ. Στις 29/3 όμως δικάζεται και ο τότε φοιτητής Χρήστος Ξαγοράρης για ακτιβιστική δράση απέναντι στη διοίκηση της σχολής του την ίδια ακριβώς περίοδο.
Απάντηση στις διώξεις
Την Τετάρτη 7/2 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να απαντηθεί η πρόκληση του Φορτσάκη, όχι μόνο μέσα στις δικαστικές αίθουσες αλλά και έξω από αυτές. Διοικητικοί υπάλληλοι, μέλη φοιτητικών συλλόγων, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων της Αριστεράς αλλά και αντιπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων αποφάσισαν να δημιουργηθεί μια καμπάνια στήριξης και αλληλεγγύης των διωκόμενων.
 Ήδη γίνεται συλλογή ψηφισμάτων αλληλεγγύης από συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους και άλλους φορείς. Η ΑΔΕΔΥ με δελτίο Τύπου στέκεται αλληλέγγυα στους διωκόμενους και τονίζει: «Δηλώνουμε, τέλος, πως οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, βρίσκονται απέναντι σε κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης του απεργιακού δικαιώματος και περιστολής των συνδικαλιστικών ελευθεριών, υπερασπιζόμενοι σθεναρά το δικαίωμα συλλογικής έκφρασης και δράσης».
Με βάση το σχεδιασμό θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 8/3/2018 στις 12.00 στο ΔΣΑ προκειμένου να ξαναγίνει γνωστό το τι συνέβη πραγματικά εκείνες τις μέρες, ενώ πραγματοποιήθηκαν ήδη μικροφωνικές αλληλεγγύης την Τρίτη 6/3 το μεσημέρι από τις 13.00 μέχρι τις 15.00 στο ΕΚΠΑ. Παράλληλα, Την Τετάρτη 7/3, την Τρίτη 13/3 και την Πέμπτη 29/3 στις 9.00 το πρωί, έχει καλεστεί συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Ο κόσμος του κινήματος και της Αριστεράς οφείλει να σταθεί μαζικά και ξεκάθαρα απέναντι στην ποινικοποίηση των αγώνων και την τρομοκράτηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία